Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατασκευσμένο το κατηγορητήριο κατά Trump - Για «ντροπή» και «πολιτικά υποκινούμενη υπόθεση» μιλά ο πρώην γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ

Κατασκευσμένο το κατηγορητήριο κατά Trump - Για «ντροπή» και «πολιτικά υποκινούμενη υπόθεση» μιλά ο πρώην γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ
Τι αφορά όμως το κατηγορητήριο κατά του πρώην Αμερικανού προέδρου, του πρώτου στην ιστορία των ΗΠΑ που κατηγορείται για κακουργήματα
Σχετικά Άρθρα
Η δίχως προηγούμενo στην αμερικανική ιστορία διατύπωση κατηγορητηρίου για κακούργημα εναντίον ενός Αμερικανού νυν ή πρώην προέδρου, συγκεκριμένα κατά του πρώην προέδρου Donald Trump έχει ανοίξει μια μεγάλη δημόσια συζήτηση στις ΗΠΑ σχετικά με το αν η συγκεκριμένη κίνηση είναι νόμιμη και δείχνει ότι κανείς Αμερικανός πολίτης δεν είναι υπεράνω του νόμου ή αν ισοδυναμεί με πολιτικό χακάρισμα με στόχο να κόψει την υποψηφιότητα Trump από τις προεδρικές εκλογές του 2024.
Οι προσδοκίες είναι ότι ο Trump θα οδηγηθεί κάποια στιγμή εντός της εβδομάδας στον εισαγγελέα του Μανχάταν, με έναν εκπρόσωπο του γραφείου του εισαγγελέα να δηλώσει ότι επί του παρόντος συντονίζει με τους δικηγόρους του Trump την παράδοση του πρώην προέδρου.
Τι αφορά όμως το κατηγορητήριο κατά του πρώην Αμερικανού προέδρου, του πρώτου στην ιστορία των ΗΠΑ που κατηγορείται για κακουργήματα;

Ο Trump είναι έτοιμος να πολεμήσει

Ο Joe Tacopina, δικηγόρος του Trump, είπε στους The Epoch Times ότι ο πρώην πρόεδρος αναμένεται να βρεθεί στη Νέα Υόρκη για το δικαστήριο, μάλλον στις 4 Απριλίου.
«Είναι θυμωμένος, απογοητευμένος, αλλά και έτοιμος να πολεμήσει. Είναι ένας αρκετά σκληρός τύπος - τα γόνατά του δεν λυγίζουν, οπότε θα είναι έτοιμος να φύγει», είπε ο Tacopina.
Ο Tacopina δήλωσε στο NBC News ότι δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» ο Trump να αποδεχτεί συμφωνία για την υπόθεση και ο πρώην πρόεδρος «δεν πρόκειται να κρυφτεί στο Mar-a-Lago», το σπίτι του στη Φλόριντα.
«Δεν υπάρχει έγκλημα. Δεν ξέρω αν θα περάσει σε δίκη γιατί έχουμε σημαντικές νομικές προκλήσεις».
Αν και δεν πιστεύεται ότι ο Trump θα αντισταθεί στη σύλληψη, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ron de Santis, είπε ότι ο ίδιος δεν θα εκδώσει τον Trump αν δεν πάει από μόνος του στη Νέα Υόρκη.
Τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ο εισαγγελέας του Μανχάταν Alvin Bragg ερευνούσε τον Trump για φερόμενη εσφαλμένη ταξινόμηση των παραστατικών πληρωμών που έγιναν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του 2016 στην ηθοποιό ταινιών ενηλίκων Stormy Daniels για να καλύψει μια υποτιθέμενη υπόθεση, την οποία ο Trump έχει αρνηθεί.

Τι αφορά η υπόθεση;

Ο Bragg όρισε μια μεγάλη επιτροπή που ερευνούσε την εμπλοκή του Trump σε μια πληρωμή 130.000 δολαρίων που έγινε στην Daniels.
Ο πρώην δικηγόρος του Trump, Michael Cohen, είπε ότι έκανε την πληρωμή στον Daniels μέσω μιας εταιρείας-κέλυφος, η οποία στη συνέχεια αποζημιώθηκε από την εταιρεία του Trump, την Trump Organization, και καταγράφηκε ως νομικά έξοδα.
Ο Cohen ομολόγησε την ενοχή του το 2018 για παραβίαση του νόμου περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας σε σχέση με την συγκεκριμένη πληρωμή. Στη συμφωνία του για την ένσταση, ο Cohen ισχυρίστηκε ότι έκανε την πληρωμή σύμφωνα με τις οδηγίες του Trump και ότι αποζημιώθηκε από την Trump Organization, παρόλο που νωρίτερα είχε ισχυριστεί ότι είχε πληρώσει τα χρήματα από την τσέπη του.
Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς είπαν ότι η πληρωμή αποτελούσε παράνομη, μη αναφερθείσα βοήθεια προς την εκστρατεία του Trump, αλλά αρνήθηκαν να υποβάλουν κατηγορίες εναντίον του πρώην προέδρου.
Η εισαγγελία του Μανχάταν φέρεται να διερευνά εάν διαπράχθηκαν εγκλήματα κατά τον διακανονισμό των πληρωμών προς τη Daniels αν και οι συγκεκριμένες κατηγορίες παραμένουν σφραγισμένες.
Ενώ το κατηγορητήριο παραμένει σφραγισμένο, πιστεύεται ότι η υπόθεση εναντίον του Trump βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μαρτυρία του Cohen.

Πρώην γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ: «Πολιτικά υποκινούμενη η υπόθεση»

Ο πρώην γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ William Barr, άσκησε κριτική σε βάρος του κατηγορητηρίου, χαρακτηρίζοντάς ως «ντροπή» και «πολιτικά υποκινούμενη δουλειά».
Σε συνέντευξή του στο National Review Institute Ideas Summit, ο Barr είπε ότι θεωρεί την υπόθεση εναντίον του Trump ως εισαγγελική κατάχρηση και ως «παθητικά αδύναμη».
«Κρίνοντας από ότι ακούμε στις ειδήσεις… είναι η αρχετυπική κατάχρηση της εισαγγελικής λειτουργίας που αναλαμβάνει να στηρίξει μια πολιτική υπόθεση και είναι ντροπή», είπε ο Barr όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση.
Ο Barr πρόσθεσε ότι ο Bragg φαίνεται να έχει μετατρέψει ένα τεχνικό σφάλμα σε κακούργημα, προσθέτοντας ότι το ίδιο αυτό γεγονός οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς είχαν θεωρήσει ότι δεν πρέπει να αποτελέσει αιτία δίωξης, ως παραβίαση του νέμου περί της προεκλογικής εκστρατείας.
Νομικοί αναλυτές είπαν ότι οι δικηγόροι υπεράσπισης του Trump είναι πιθανό να εγείρουν μια σειρά ζητημάτων όταν γίνει η παραποπμπή του, συμπεριλαμβανομένου του ότι η παρέλευση του χρόνου δεν επιτρέπει τη διατύπωση των εικαζόμενων κατηγοριών και ότι η υπόθεση βασίζεται σε εσφαλμένη νομική θεωρία.
Ο Barr είπε ότι για να έχει ουσία η υπόθεση εναντίον του πρώην προέδρου, ο Bragg θα πρέπει να αποδείξει ότι ο Trump παραποιούσε καταγραφές με σκοπό την εξαπάτηση.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία της πολιτείας της Νέας Υόρκης, η παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων από μόνη της είναι πλημμέλημα, αλλά εάν η απάτη των αρχείων χρησιμοποιήθηκε για να συγκαλύψει ή να διαπράξει άλλο έγκλημα, η κατηγορία θα μπορούσε να μετατραπεί σε κακούργημα.
Ο πρώην γενικός εισαγγελέας είπε ότι πιστεύει ότι ο Bragg εφαρμόζει εσφαλμένα την ομοσπονδιακή νομοθεσία που σχετίζεται με τη χρηματοδότηση της προεκλογικές εκστρατείας προκειμένου να διατυπώσει κατηγορητήριο.
«Σχετικά με το ομοσπονδιακό ζήτημα, κατά τη γνώμη μου έχουν πάρει το καταστατικό εντελώς λάθος, και δεν νομίζω ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα υποστήριζε αυτήν την ερμηνεία του νόμου που υιοθετούν», είπε.
«Έτσι νομίζω ότι το όλο θέμα είναι μια πολύ αδύναμη περίπτωση», κατέληξε είπε ο Barr.

Trump: Είμαι αθώος

Ο πρώην πρόεδρος στην τελευταία του δημόσια δήλωση στο Truth Social είπε ότι είναι ένας «εντελώς αθώος άνθρωπος» και περιέγραψε το κατηγορητήριο ως «κατάφωρη» παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2024, στις οποίες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγείται ως επικρατέστερος υποψήφιος για να πάρει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.
Ο Trump υποστήριξε ότι με τη διατύπωση του συγκεκριμένου κατηγορητηρίου οι «ριζοσπαστικοί αριστεροί Δημοκρατικοί» έχουν πάει πολύ μακριά στη «μανιακή τους εμμονή να «τσακίσουν τον Trump»».
Στις αρχές του μήνα, ο Trump προέβλεψε την επικείμενη σύλληψή του και προέτρεψε τους υποστηρικτές του να διαμαρτυρηθούν. Την περασμένη εβδομάδα, προειδοποίησε για «δυνητικό θάνατο και καταστροφή» εάν απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του.
Οι αρχές επιβολής του νόμου είναι σε επιφυλακή σε περίπτωση που τυχόν πιθανές διαμαρτυρίες για την προσαγωγή του Trump οδηγήσουν σε βίαια επεισόδια.
«Οι αξιωματικοί έχουν τεθεί σε επιφυλακή και το τμήμα παραμένει έτοιμο να ανταποκριθεί όπως χρειάζεται και θα διασφαλίσει ότι όλοι μπορούν να ασκήσουν ειρηνικά τα δικαιώματά τους», ανέφερε το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης (NYPD) στους The Epoch Times.

Τι θα γίνει μετά

Με βάση τις κανονικές διαδικασίες, οι εισαγγελείς θα διαπραγματευτούν την οικειοθελή παράδοση του Trump στο γραφείο του Εισαγγελέα στο Κάτω Μανχάταν.
Ο Tacopina είπε ότι ο Trump σκοπεύει να παραδοθεί οικειοθελώς, οπότε ο πρώην πρόεδρος θα εμφανιστεί στο γραφείο του εισαγγελέα σε μια συμφωνημένη ώρα.
Έπειτα θα του πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα και θα του διαβάσουν τα δικαιώματά του.
Ο Trump θα οδηγηθεί αργότερα σε δικαστική αίθουσα στο ίδιο κτίριο, με την ομάδα των δικηγόρων που θα αναλάβουν την υπεράσπισή του να παίρνει αντίγραφο του κατηγορητηρίου που θα αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις κατηγορίες εναντίον του.
Αναμένεται ότι ο Trump θα δηλώσει αθώος και θα αφεθεί ελεύθερος.
Ο νόμος της Νέας Υόρκης απαγορεύει στους εισαγγελείς να ζητήσουν εγγύηση για κατηγορίες που δεν αφορούν τη βία.
Ένας άλλος δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Trump σε μια ξεχωριστή υπόθεση, ο Jim Trusty είπε στο CNN ότι πιστεύει ότι η νομική ομάδα του Trump θα πιέσει για την απόρριψη των κατηγοριών πριν η υπόθεση πάει σε δίκη.
«Θα πίστευα ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα δείτε μια πρόταση απόρριψης - ή πολλές προτάσεις απόρριψηw», είπε ο Trusty στο CNN, προσθέτοντας ότι αυτές οι καταθέσεις πιθανότατα θα υποβληθούν εντός «ημέρων».
Άλλοι νομικοί εμπειρογνώμονες έχουν διατυπώσει παρόμοια επιχειρήματα, λέγοντας ότι ο Trump θα μπορούσε να προσπαθήσει να απορρίψει την υπόθεση βάσει του νόμου παραγραφής ή επειδή η υπόθεση του Bragg βασίζεται σε αμφισβητήσιμη νομική θεωρία.
Εκτός από την έρευνα της εισαγγελίας του Μανχάταν, ο Trump αντιμετωπίζει και άλλες έρευνες.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης διερευνά τη διατήρηση απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων από τον Trump στο σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο, καθώς και τις προσπάθειες του πρώην προέδρου και των συμμάχων του να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης