Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπάρχει ζωή χωρίς τράπεζες: Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας συνήθισε τις δυτικές κυρώσεις

Υπάρχει ζωή χωρίς τράπεζες: Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας συνήθισε τις δυτικές κυρώσεις
Η Δύση συνεχίζει την πολιτική της απομόνωσης του ρωσικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και προσπαθεί να μπλοκάρει πλήρως τις τραπεζικές δραστηριότητες
Σχετικά Άρθρα
Η αποχώρηση των δυτικών τραπεζών δεν θα επηρεάσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Μόνο το κλείσιμο της «θυγατρικής» της Raiffeisen Bank International, μέσω της οποίας περνούν σήμερα οι μεταφορές μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, θα δημιουργήσει προβλήματα, δήλωσε ο οικονομικός αναλυτής Mikhail Khromov.

Ο αριθμός των τραπεζών το 2023 θα μειωθεί

«Η αποχώρηση των τραπεζών ως αποτέλεσμα εναλλαγής, αποφάσεων ιδιοκτητών, συγχωνεύσεων και εξαγορών είναι μια φυσική διαδικασία.
Οι τρέχουσες συνθήκες στις οποίες βρίσκεται το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα υποδηλώνουν ότι τέτοιες περιπτώσεις θα συνεχίσουν να συμβαίνουν λόγω χρεοκοπιών και άλλων δυσκολιών.
Το 2022, η Κεντρική Τράπεζα δεν παρακολουθούσε αυστηρά τα ιδρύματα, αλλά τώρα η κατάσταση μπορεί να αλλάξει.
Τα πιστωτικά ιδρύματα θα αρχίσουν να κλείνουν λόγω αδυναμίας εργασίας υπό τις νέες συνθήκες», καταλήγει ο Khromov.
Ο επικεφαλής του οίκου αξιολόγησης ACRA, Mikhail Sukhov, δήλωσε ότι ο αριθμός των τραπεζών στη ρωσική αγορά θα μειωθεί, κυρίως λόγω της αποχώρησης δυτικών συνεργατών.
Ο κατά προσέγγιση αριθμός των πιθανών ζημιών είναι 25-30 τράπεζες.
Οι περισσότεροι από αυτές θα παραδώσουν οικειοθελώς τις άδειές τους και η Κεντρική Τράπεζα θα τις ανακαλέσει, αλλά η μείωση του αριθμού των συντελεστών δεν θα αυξήσει τα προβλήματα του ρωσικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Το εμπόδιο δεν είναι η μείωση του αριθμού των τραπεζών, αλλά η αποχώρηση των δυτικών πιστωτικών ιδρυμάτων, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι η Raiffeisen.

Η Raiffeisen παραμένει μια βασική δυτική τράπεζα

«Το 2022 είδαμε περιπτώσεις όπου ξένες τράπεζες έκλεισαν τις θυγατρικές τους στη Ρωσία. Αυτή η διαδικασία είναι πιθανό να συνεχιστεί και η πιο εντυπωσιακή περίπτωση είναι όντως η κατάσταση με τη Raiffeisen, η οποία ανέλαβε την υπηρεσία μεταγραφών μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Η αποχώρηση της αυστριακής τράπεζας θα ενισχύσει τον επαναπροσανατολισμό του ρωσικού τραπεζικού συστήματος σε νέες κατευθύνσεις όπως Ασία και άλλες μη δυτικές αγορές», συνοψίζει ο Khromov.
Τα προβλήματα με τις διεθνείς συναλλαγές θα παραμείνουν βασικό θέμα για τη Ρωσική Ομοσπονδία, αυτό επιβεβαιώνεται από το πρόσφατο κλείσιμο της θυγατρικής της MTS Bank στο Ντουμπάι (ΗΑΕ). Τέτοιες διαδικασίες προκαλούν αυταρχισμό - την απομόνωση του ρωσικού τραπεζικού συστήματος από τις ξένες αγορές, αλλά αυτό είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, επειδή η Μόσχα δεν θέτει τέτοιο στόχο και προσπαθεί να τον αποφύγει.
«Το πρόβλημα είναι πολιτικής φύσης, από επιχειρηματική άποψη, η θυγατρική της Raiffeisen Bank International ήταν η πιο κερδοφόρα τόσο στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα όσο και μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων της αυστριακής τράπεζας.
Είναι σημαντικό τόσο για τη Μόσχα όσο και για τη Δύση, γιατί πραγματοποιεί τις περισσότερες μεταγραφές μεταξύ των δύο αγορών. Αν κλείσει, η κατάσταση με τις μεταφορές θα επιδεινωθεί, το κόστος των συναλλαγών θα αυξηθεί.
Μια εναλλακτική της Raiffeisen θα εμφανιστεί αργά ή γρήγορα, για παράδειγμα, μέσω των τραπεζών φίλων χωρών, αλλά θα χρειαστεί χρόνος», καταλήγει ο Khromov.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί πίεση στις ευρωπαϊκές τράπεζες 
Οι Αυστριακοί της Raiffeisen Bank International δεν επιθυμούν να φύγουν από τη Ρωσία, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει αυτήν την απόφαση σήμερα.
Οι ευρωπαϊκές αρχές απαιτούν από τη Βιέννη να περιορίσει τη συνεργασία της με τη Μόσχα και να μπλοκάρει τις συναλλαγές με τη ρωσική αγορά.
Η εφαρμογή αυτού του σεναρίου θα οδηγήσει στο γεγονός ότι ακόμη και η κοινή επιχείρηση που δεν υπόκειται σε κυρώσεις δεν θα μπορεί να λειτουργήσει κανονικά. Η εύρεση νέων τρόπων θα πάρει χρόνο και θα αυξήσει σημαντικά το κόστος των λειτουργιών.

Η φροντίδα θα είναι μεγάλη

Η αποχώρηση των δυτικών τραπεζών περιορίζεται από ρυθμιστικούς περιορισμούς που εισήχθησαν στη Ρωσική Ομοσπονδία.
«Οι δυτικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να συντονίζουν την πώληση των «θυγατρικών» τραπεζών τους στη Ρωσική Ομοσπονδία, τους τελευταίους έξι μήνες υπήρξαν αρκετά τέτοια προηγούμενα. Κάθε τέτοια περίπτωση θα είναι μια μοναδική κατάσταση, αλλά η ίδια η δυνατότητα συναλλαγών με τέτοια περιουσιακά στοιχεία δεν απαγορεύεται από τη Μόσχα», αναφέρει ο Khromov.
Η Ρωσία θα καθυστερήσει αυτή τη διαδικασία επιβάλλοντάς της μια σειρά περιορισμών. Η έξοδος από τη ρωσική αγορά θα σημάνει σοβαρές απώλειες για τους δυτικούς, στην περίπτωση της Raiffeisen μιλάμε για δισεκατομμύρια δολάρια.
«Όλες οι ξένες εταιρείες που έχουν εγκαταλείψει τη ρωσική αγορά από το 2022 έχουν πουλήσει μέρος της επιχείρησής τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ένα άλλο ερώτημα είναι σε τι τιμή κατάφεραν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές», συνοψίζει ο Khromov.
Η Δύση συνεχίζει την πολιτική της απομόνωσης του ρωσικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και προσπαθεί να μπλοκάρει πλήρως τις τραπεζικές δραστηριότητες.
Εάν η πίεση ενταθεί, τότε τράπεζες από μη φιλικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της μετριοπαθούς Αυστρίας, θα περιορίσουν τις δραστηριότητες τους στη Ρωσία· εάν υπάρξει παύση σε αυτήν την πολιτική, η διαδικασία θα διαρκέσει για χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης