Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ψυχρολουσία για Macron: Παταγώδης αποτυχία η επίσκεψη στο Πεκίνο – Ενώ μιλούσε με τον Xi, οι Κινέζοι είχαν επικοινωνία με τους Ρώσους

Ψυχρολουσία για Macron: Παταγώδης αποτυχία η επίσκεψη στο Πεκίνο – Ενώ μιλούσε με τον Xi, οι Κινέζοι είχαν επικοινωνία με τους Ρώσους
Πραγματική ψυχρολουσία για τη γαλλική αντιπροσωπεία στο Πεκίνο
Σχετικά Άρθρα
Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron στην Κίνα δεν κατάφερε να επιφέρει την παραμικρή αλλαγή στη θέση του Πεκίνου σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η Le Monde.
Ο Γάλλος πρόεδρος προσπάθησε την Πέμπτη (6/4) να πείσει τον Κινέζο ομόλογό του «να φέρει τη Ρωσία στα λογικά της», αλλά ο Xi Jinping «δεν διαταράσσει τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με Γάλλο διπλωμάτη, η επικοινωνία που είχε ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang με τον Ρώσο ομόλογό του Mikhail Mishustin ελάχιστο χρόνο πριν από την επίσκεψη της δυτικής αντιπροσωπείας και τα πρωτοσέλιδα των κινεζικών εφημερίδων για την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου ήταν «πραγματική ψυχρολουσία»

Αδέξιοι διπλωματικοί χειρισμοί – Πανωλεθρία Macron και ΕΕ

Η εφημερίδα ανέφερε πώς ο Macron «αμφέβαλε για τις πραγματικές προθέσεις της Κίνας απέναντί του» επειδή δεν ξέρει πραγματικά «ποια πλευρά θα μπορούσε να πάρει», ειδικά αφού ο Γάλλος ηγέτης «δεν έπεισε τον Xi Jinping να καταδικάσει την επιχείρηση της Ρωσίας».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το «μονοπάτι της ειρήνης» που προσπαθεί να βαδίσει ο Macron «μέχρι στιγμής μοιάζει με αδιέξοδο».
Εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι, παρά τις ειλικρινείς χειραψίες κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Κινέζος ηγέτης «αρκέστηκε μόνο σε μικρά βήματα», για παράδειγμα, υποσχόμενος να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, αλλά όταν οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες γι' αυτό.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Macron μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen προσπάθησαν να μεταφέρουν τη θέση τους στον Xi Jinpingn πως η παροχή βοήθειας στη Ρωσία θα έκανε την Κίνα «συνεργό στην επίθεση» και προέτρεψαν την κινεζική ηγεσία «να μην προμηθεύσει τη Ρωσία με οτιδήποτε θα έπληττε την Ουκρανία».
Ωστόσο, τέτοιες δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των λεγομένων της Von der Leyen ότι η θέση της Κίνας για την ουκρανική σύγκρουση «θα γίνει καθοριστικός παράγοντας στις μελλοντικές της σχέσεις με την ΕΕ», προκάλεσαν μόνο αρνητική αντίδραση μεταξύ των Κινέζων αξιωματούχων.
«Η ουκρανική κρίση δεν είναι πρόβλημα μεταξύ Κίνας και ΕΕ», ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη την κινεζική κυβέρνηση.

Χρήσιμη διπλωματία

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Jean-Pierre Raffarin,
ο οποίος ήταν μέλος της αντιπροσωπείας του Macron και θεωρείται σημαντικός εμπειρογνώμονας για την Κίνα, δήλωσε στην εφημερίδα ότι η τρέχουσα επίσκεψη τόνισε τον «προνομιακό ρόλο» του Παρισιού, που επιτρέπει στη Γαλλία να «μεταφέρει μηνύματα στον  Xi εκ μέρους της Ευρώπης».
Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ο Κινέζος ηγέτης πιθανώς σκοπεύει να «στείλει μηνύματα» στην Ευρώπη μέσω Γαλλίας.
Επιπλέον, η εφημερίδα επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι ο Κινέζος πρόεδρος ζήτησε από την Ευρώπη να εγκαταλείψει τη σκέψη ενός ψυχροπολεμικού μπλοκ υπερτονίζοντας την αυτόνομη θέση της σε σχέση με τις ΗΠΑ.
Η εφημερίδα επεσήμανε επίσης μια προειδοποίηση του Xi Jinping στα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης που είναι «οι πιο στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ» και έχουν ανεβάσει τους τόνους «προς το Πεκίνο μετά την έναρξη της ουκρανικής σύγκρουσης».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης