Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το απειλητικό μήνυμα των ΗΠΑ σε κράτη και εταιρείες που έχουν συναλλαγές με τη Ρωσία: Εάν δεν είστε μαζί μας, είστε εναντίον μας

Το απειλητικό μήνυμα των ΗΠΑ σε κράτη και εταιρείες που έχουν συναλλαγές με τη Ρωσία:  Εάν δεν είστε μαζί μας, είστε εναντίον μας
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ κράτη και εταιρείες που συναλλάσσονται με τη Ρωσία - Θορυβημένη η Ουάσινγκτον από την παταγώδη αποτυχία των κυρώσεων στη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα
Οι ΗΠΑ που ανατίναξαν τους αγωγούς Nord Stream, οι οποίοι προμήθευαν με φθηνή ρωσική ενέργεια την Ευρώπη απειλούν τώρα την ΕΕ με κυρώσεις, εκτός και εάν διακόψουν κάθε συναλλαγή με τη Μόσχα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Fortune με τον τίτλο «Η Αμερική έχει ένα μήνυμα για τις χώρες και τις εταιρείες που εξακολουθούν να συναλλάσσονται με τη Ρωσία: Είστε μαζί μας ή εναντίον μας» ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν τον Απρίλιο ειδικές αποστολές, για να πιέσουν χώρες και εταιρείες που εξακολουθούν να συναλλάσσονται με τη Ρωσία να διακόψουν τους οικονομικούς δεσμούς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Το μήνυμα είναι ότι όσοι συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Ρωσίας πρέπει να αποφασίσουν: Ή συνεχίζετε και παρέχετε στη Μόσχα υλική υποστήριξη ή συνεχίζετε να συνεργάζεστε με χώρες που αντιπροσωπεύουν το 50% της παγκόσμιας οικονομίας.
Αυτές είναι οι επιλογές που θα τεθούν από τους Αμερικανούς αξιωματούχους, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, αναφέρει το δημοσίευμα.
Είναι πόλεμος εναντίον της Ρωσίας και η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει στους Ευρωπαίους ότι στο βαθμό που δεν θα είναι στο πλευρό της Αμερικής, θα είναι εναντίον της, γράφει σε ανάλυσή του ο ιστορικός και γεωπολιτικός αναλυτής Eric Zuesse στον ιστότοπο South Front.
«Επί της ουσίας η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαιτεί: Στείλτε μας περισσότερες δουλειές ή πηγαίνετε στο διάολο!» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Zuesse.

Εκμετάλλευση των συμμάχων 

Οι ΗΠΑ ζητά από τους Ευρωπαίους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να επιλέξουν με ξεκάθαρο τρόπο σε ποια πλευρά βρίσκονται.
Για παράδειγμα: αγοράστε περισσότερο από το υγροποιημένο φυσικό μας αέριο που συμπυκνώνουμε και μεταφέρουμε σε εμπορευματοκιβώτια και σας αποστέλλουμε μέσω του Ατλαντικού, διαφορετικά θα υποστείτε τις συνέπειες.
Οι ΗΠΑ απαιτούν από την Ευρώπη να αγοράσει από τις ίδιες και τις συμμάχους τους βιομηχανικά προϊόντα προκειμένου να μην υποστεί συνέπειες, όπως έγινε φανερό με το σαμποτάζ στους Nord Stream από το οποίο ωφελήθηκε και η Νορβηγία.
Αυτός είναι ο νέος «Ελεύθερος Κόσμος» των υποτελών στις ΗΠΑ κρατών.Αν δεν είστε τώρα «μαζί μας» και δεν κάνετε αυτό που σας ζητάμε να κάνετε, τότε υποστηρίζετε «αυταρχικά καθεστώτα».
Οι ΗΠΑ είναι σε πόλεμο με αυτά τα καθεστώτα και όποιος έχει ειρήνη μαζί τους, βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Αμερική, το μήνυμα της Ουάσινγκτον, υποστηρίζει ο Zuesse.

Δόγμα Bush και...ειδικές αποστολές

Αυτή είναι η ίδια Αμερική που ήταν, τουλάχιστον από τότε που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ George W. Bush ανακοίνωνε για πρώτη φορά στον κόσμο, στις 16 Φεβρουαρίου 2002, ότι «Ή είστε μαζί μας ή είστε εναντίον μας».
Το να είσαι σύμμαχος της Αμερικής σημαίνει πλέον να είσαι σκλάβος της Αμερικής. Και όποιος δεν είναι υποτελής, είναι εχθρός της Αμερικής.
Αυτό είναι το βασικό μήνυμα του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden.
Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών Liz Rosenberg και Brian Nelson —ειδικοί στις κυρώσεις και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας— θα ταξιδέψουν στην Ευρώπη αυτόν τον μήνα για να συναντηθούν με επικεφαλής τραπεζών στην Ελβετία, την Ιταλία και τη Γερμανία.
Σχεδιάζουν να ζητήσουν πληροφορίες σχετικά με πιθανούς παραβάτες κυρώσεων και να προειδοποιήσουν για τις πιθανές ποινές σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Η στάση στο Καζακστάν

Η Rosenberg θα κάνει επίσης στάση στην πρώην σοβιετική δημοκρατία του Καζακστάν για να παροτρύνει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της χώρας να μην παρέχουν υλική ή μυστική υποστήριξη στο Κρεμλίνο. Το Καζακστάν έχει τα μεγαλύτερα σύνορα από οποιοδήποτε έθνος με τη Ρωσία: 7.599 χιλιόμετρα.
Σε αντίθεση με τα κράτη του ΝΑΤΟ, που βρίσκονται στα δυτικά της Ρωσίας, είναι στα νότια.
Η Κίνα έχει τα δεύτερα μεγαλύτερα σε μήκος σύνορα: 4.209 χιλιόμετρα.

Η κυβέρνηση Biden ετοιμάζεται τώρα να πολεμήσει και κατά της Κίνας, και ασκεί ολοένα και μεγαλύτερη πίεση στην Ευρώπη να εμπορεύεται λιγότερα με αυτό που σύντομα θα χαρακτηριστεί επίσημα «αντίπαλος» των ΗΠΑ.

Σε ποια πλευρά βρίσκονται οι Ευρωπαίοι;

«Για τις ΗΠΑ, δεν αρκεί να στραγγαλίσουν τη Ρωσία από τα δυτικά, στοχεύουν να το κάνουν αυτό και από το νότο της και σύντομα οι Ευρωπαίοι θα κληθούν να συμμετάσχουν και σε αυτό.
Η Αμερική θέλει όλος ο κόσμος να στραγγαλίσει τη Ρωσία. Και μετά να στραγγαλίσει και την Κίνα.
Λοιπόν: το ερώτημα για τους Ευρωπαίους, τώρα, είναι: Σε ποια πλευρά είναι; Είναι κατά της Ρωσίας (και, εν τέλει, της Κίνας);
Ή μήπως είναι εναντίον της κυβέρνησης της Αμερικής (η οποία δεν αντιπροσωπεύει τον αμερικανικό λαό)» καταλήγει διερωτώμενος ο ιστορικός ερευνητής.

Σε γραμμή ΗΠΑ ο  Γερμανός υπουργός Οικονομίας

Χαρακτηριστική της παταγώδους αποτυχίας των κυρώσεων στη Ρωσία ήταν η δήλωση του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Robert Habeck, πως οι γερμανικές αρχές πρέπει να λάβουν αυστηρότερα μέτρα κατά των εταιρειών της χώρας αυτής που συναλλάσσονται με τη Ρωσία μέσω τρίτων χωρών και έτσι παρακάμπτουν τις κυρώσεις της ΕΕ.
Το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί πολύ πιο έντονα και αποφασιστικά, δήλωσε στην εφημερίδα Funke-Mediengruppe.
«Το χρωστάμε αυτό, όχι λιγότερο, στο λαό της Ουκρανίας».
Από την έναρξη του ρωσικού πολέμου κατά της γειτονικής χώρας πριν από 13 μήνες, η ΕΕ έχει δρομολογήσει δέκα πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών περιορισμών και άλλων μέτρων.
Για την καλύτερη καταπολέμηση της παράνομης καταστρατήγησης αυτών των κυρώσεων, η Γερμανία θα μπορούσε να διδαχθεί από τη Δανία, για παράδειγμα, δήλωσε ο Robert Habeck .
Τα τελωνεία εκεί αναλύουν πολύ προσεκτικά τις εμπορικές ροές και τα τελωνειακά δεδομένα για ανωμαλίες.
Επισήμανε ότι το κόμμα του είχε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα στα τέλη Φεβρουαρίου για την καλύτερη καταπολέμηση της καταστρατήγησης των κυρώσεων.
«Αυτή τη στιγμή το συζητάμε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και με τους εταίρους μας στην ΕΕ», δήλωσε.

fortune.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης