Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Στο κενό το σύστημα υγείας λόγω τετραήμερης απεργίας των γιατρών - Αναβολή σε χιλιάδες χειρουργεία

Βρετανία: Στο κενό το σύστημα υγείας λόγω τετραήμερης απεργίας των γιατρών - Αναβολή σε χιλιάδες χειρουργεία
Το συνδικάτο των ειδικευόμενων γιατρών ζητά 35% αύξηση μισθών - Λόγω των κινητοποιήσεων θα ακυρωθούν 350.000 ραντεβού και εγχειρήσεις
Σχετικά Άρθρα
Οι απεργίες στη Μεγάλη Βρετανία είχαν αρχίσει να υποχωρούν καθώς για παράδειγμα, τον Μάρτιο νοσηλευτές και εργαζόμενοι στα τραίνα έδωσαν τελικά τα χέρια με την κυβέρνηση, δίνοντας τέλος στις πολύμηνες απεργιακές κινητοποιήσεις, αναφέρει σε ανταπόκρισή της απο το Λονδίνο η Deutsche Welle.
Παράλληλα, δάσκαλοι και υπουργείο Παιδείας βρίσκονται υπό διαπραγματεύσεις και μπορεί να αποφευχθούν οι προγραμματισμένες απεργίες.
Όμως ο απεργιακός κλοιός δεν έχει «σπάσει» τελείως και συνεχίζει να φέρνει προβλήματα στη συντηρητική κυβέρνηση Sunak αλλά και στην επιστροφή της κανονικότητας για τους Βρετανούς.
Έτσι, από σήμερα 11/4 και μέχρι τις 14/4 οι ειδικευόμενοι γιατροί στην Αγγλία ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις. Είναι, μάλιστα, η δεύτερη απεργία που πραγματοποιούν φέτος, σε διάστημα μόλις ένος μήνα, αποδεικνύοντας την ένταση που υπάρχει μεταξύ συνδικάτων και υπουργείου Υγείας.
Κύριο αίτημά τους; Αύξηση των μισθών της τάξης του 35%.
Όμως η κυβέρνηση δεν δείχνει να θέλει καν να συζητήσει υπό αυτές τις συνθήκες.
Ο υπουργός Υγείας Steeves Burkley, με επίσημη ανακοίνωσή του την παραμονή της έναρξης της απεργίας, χαρακτήρισε «εξαιρετικά απογοητευτική» την απόφαση των κινητοποιήσεων και το ποσοστό αυξήσεων της τάξης του 35% που ζητούν οι γιατροί «μη ρεαλιστικό και παράλογο», προσθέτοντας ότι η αύξηση τέτοιου επιπέδου «μπορεί να σημαίνει για κάποιους ετήσια ενίσχυση 20.000 λιρών».

Η κυβέρνηση δεν εγγυάται την ασφάλεια των ασθενών

Είναι αλήθεια, ότι ο μισθός των ειδικευόμενων ιατρών στην Αγγλία κυμαίνεται από περίπου 30.000 λίρες ετησίως μέχρι κάτι λιγότερο από 60.000 λίρες, ανάλογα τα χρόνια που βρίσκονται στην υπηρεσία του NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας). Να αναφερθεί, ότι ειδικευόμενος γιατρός στην Αγγλία παραμένει κάποιος για περίπου 10 χρόνια, μέχρι να λάβει τελικά την ειδικότητα και να πάει στο επόμενο βήμα της ιατρικής του καριέρας.
Από την άλλη, οι ειδικευόμενοι γιατροί του συνδικάτου BMA (British Medical Association) κατηγόρησαν τον υπουργό ότι τους φέρεται «με περιφρόνηση» και ότι τα τελευταία 15 χρόνια έχουν βιώσει τουλάχιστον 26% μείωση του μισθού τους. Υπενθυμίζεται, ότι τον προηγούμενο μήνα, είχε ξεσπάσει σάλος για το γεγονός ότι ένας εκπαιδευόμενος ιατρός μπορεί να λαμβάνει λιγότερα από έναν έμπειρο μπαρίστα της διάσημης αλυσίδας καφέ Pret A Manger, ο οποίος παίρνει σχεδόν 15 λίρες την ώρα, σε αντίθεση με έναν χαμηλόμισθο ειδικευόμενο γιατρό που παίρνει 14 λίρες.
Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς απλά αντιμετωπίζουν μια ακόμα απεργία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Το συνδικάτο BMA, το οποίο απεργεί, εκπροσωπεί σχεδόν το 28% του συνολικού εργατικού δυναμικού του NHS και υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων σχεδόν 350.000 ραντεβού και εγχειρίσεις είναι πιθανόν να ακυρωθούν.
Η διοίκηση του NHS έχει δηλώσει ότι κατά τη διάρκεια της απεργίας δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια των ασθενών ενώ βασικό ερώτημα παραμένει εάν συνδικαλιστές και υπουργείο θα αποφασίσουν έστω να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης