Τελευταία Νέα
Διεθνή

Goldman Sachs: Η αύξηση επιτοκίων το Μάιο από τη Fed είναι η τελευταία - Την πρώτη μείωση τον Ιούλιο «βλέπουν» οι traders

Goldman Sachs: Η αύξηση επιτοκίων το Μάιο από τη Fed είναι η τελευταία - Την πρώτη μείωση τον Ιούλιο «βλέπουν» οι traders
Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει άλλη αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο γιατί βελτιώνονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και γιατί οι τράπεζες έχουν αρχίσει και περιορίζουν τον δανεισμό μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank
Σχετικά Άρθρα
Oι οικονομολόγοι της Goldman Sachs εκτιμούν ότι η Fed θα αυξήσει μια ακόμη φορά τα επιτόκιά της τον Μάιο, αλλά όχι και τον Ιούνιο, σύμφωνα με σημείωμα της τράπεζας που δημοσιεύθηκε λίγο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό τα οποία έδειξαν ότι μειώθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο τον Μάρτιο.
Η Goldman Sachs είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι περίμενε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων κατά τις συνεδριάσεις της Fed τον Μάιο και τον Ιούνιο.
Οι οικονομολόγοι της τράπεζας με επικεφαλής τον Jan Hatzius δήλωσαν στο σημείωμά τους ότι εξακολουθούν να αναμένουν αύξηση των επιτοκίων τον Μάιο.
Η νέα πρόβλεψη της Goldman την ευθυγραμμίζει με τις προσδοκίες άλλων επενδυτών. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τα επιτόκια μεταβλήθηκαν ελάχιστα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό και συνέχισαν να υποδηλώνουν ότι οι traders αναμένουν αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, καμία αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο και σημαντική πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Ιούλιο.
Στο σημείωμά της η Goldman αναφέρει ότι τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της και ότι η νέα της πρόβλεψη ότι δεν θα υπάρξει άλλη αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο οφείλεται στις ενδείξεις ότι οι τράπεζες έχουν αρχίσει και περιορίζουν τον δανεισμό μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.
«Αποσύρουμε την πρόβλεψη για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο εν μέρει επειδή τα περιορισμένα διαθέσιμα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι ο δανεισμός πράγματι περιορίζεται μετά την τραπεζική αναταραχή και εν μέρει επειδή ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed εμφανίζονται διστακτικοί ακόμη και για την αύξηση επιτοκίων του Μαΐου», έγραψαν οι οικονομολόγοι της Goldman.
Σε άλλο σημείωμα προς τους πελάτες της, η BofA Global Research ανέφερε ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαρτίου πιθανότατα διατηρούν την Fed σε τροχιά αύξησης των επιτοκίων τον Μάιο.
«Παρά τη βελτίωση τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός από την άποψη της Fed», έγραψαν οι οικονομολόγοι της BofA.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που δημοσιεύτηκαν προστίθενται σε άλλα πρόσφατα στοιχεία τα οποία υποδηλώνουν ότι η επιθετική εκστρατεία της Fed για τον τιθάσευση του πληθωρισμού που βρίσκεται σε υψηλά πολλών δεκαετιών έχει αρχίσει να προσγειώνει την οικονομία και να επηρεάζει τις τιμές.
Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας έδειξαν ότι ο γενικός και ο δομικός ΔΤΚ τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 0,1% και 0,4%, αντίστοιχα, σε μηνιαία βάση.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο 0,2% και 0,4% αντίστοιχα.
Σε ετήσια βάση, ο γενικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 5% έναντι των εκτιμήσεων των οικονομολόγων για άνοδο 5,2%, ενώ ο δομικός που δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 5,6%, σύμφωνα με τις προσδοκίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης