Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλο - γερμανική ρήξη στην ΕΕ; - Πυρά Lindner κατά Macron: «Αφελής» η επιδίωξη στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ

Γαλλο - γερμανική ρήξη στην ΕΕ; - Πυρά Lindner κατά Macron: «Αφελής» η επιδίωξη στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ
«Η ασφάλεια σε ευρωπαϊκό έδαφος χωρίς το στρατηγικό πυρηνικό δυναμικό των Ηνωμένων Πολιτειών τουλάχιστον είναι αδιανόητη», δήλωσε ο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας Christian Lindner
Σχετικά Άρθρα
Το σχέδιο της γαλλικής διπλωματίας και του προέδρου Macron για την τήρηση αποστάσεων από την αμερικανική ηγεμονία και τον ενεργό ρόλο στην επιλυση του Ουκρανικού με συμβιβασμό με τη ρωσική πλευρά προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνευση φαίνεται ότι προσκρούει σε .. γερμανική «πέμπτη φάλαγγα».
Παρά το τεράστιο κόστος που έχει καταβάλει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης τόσο σε επίπεδο ενεργειακής κρίσης – μόνο οι ενισχύσεις υπολογίζονται σε 80 δισ. ευρώ, πέρα από την απώλεια ανταγωνιστικότητας των γερμανικών επιχειρήσεων – αλλά και στο γεγονός ότι έχει δεσμευθεί για την υλοποίηση ενός εξοπλιστικού προγράμματος – μαμούθ το οποίο εκτιμάται στα 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2030, το πολιτικό κατεστημένο της Γερμανίας εμφανίζεται υποταγμένο στις απαιτήσεις των ΗΠΑ.

Πυρηνική υπερδύναμη...

O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Christian Lindner χαρακτήρισε «αφελή» την έκκληση του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδιώξει στρατηγική αυτονομία όσον αφορά τις ΗΠΑ διαμορφώντας ένα δόγμα ασφάλειας , ιδίως υπολογίζοντας την στρατιωτική επιχείρηση της «πυρηνικής υπερδύναμης» Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Η ιδέα της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φοβάμαι ότι είναι αφελής", δήλωσε ο Lindner, σύμφωνα με το Bloomberg το Σάββατο 15 Απριλίου 2023.
«Η ασφάλεια σε ευρωπαϊκό έδαφος χωρίς το στρατηγικό πυρηνικό δυναμικό των Ηνωμένων Πολιτειών τουλάχιστον είναι αδιανόητη».

O εμπορικός πόλεμος

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι εταίροι τόσο στο θέμα των αξιών και θα πρέπει επίσης να είναι εμπορικοί εταίροι, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης Biden και της ΕΕ σχετικά με τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων που ευνοεί τις επενδύσεις τον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας και της πράσινης μετάβαση ςστις ΗΠΑ, απομακρύνοντάς τις από την Ευρώπη.
Ο Lindner, ο οποίος είναι επίσης αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), επισκέφθηκε το πανεπιστήμιο της Ivy League μετά τις εαρινές συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης