Διεθνή

Κίνα σε Γερμανία: Είμαστε εταίροι, όχι αντίπαλοι - Baerbock: Γιατί δεν σταματάτε τους Ρώσους;

Κίνα σε Γερμανία: Είμαστε εταίροι, όχι αντίπαλοι - Baerbock: Γιατί δεν σταματάτε τους Ρώσους;
Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης διαμηνύει η Κίνα
Σχετικά Άρθρα
(upd) Μήνυμα στη Γερμανία πως είναι εταίροι και όχι αντίπαλοι στέλνει η Κίνα, η οποία καθιστά σαφές πως η μόνη λύση στην Ουκρανία είναι η ειρήνη και πως το Πεκίνο είναι έτοιμο να συμβάλλει στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης, επισημαίνοντας παράλληλα πως δεν πρόκειται να προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία.
«Η Κίνα προτίθεται να συνεργαστεί με την Γερμανία στο οικονομικό και εμπορικό πεδίο.
Οι δύο χώρες είναι εταίροι κι όχι αντίπαλοι» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Qin Gang κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με την Γερμανίδα ομόλογό του, Annalena Baerbock, επισημαίνοντας πως θα ήταν αντιπαραγωγικό ένα «τεχνητό φρένο στη συνήθη οικονομική και εμπορική συνεργασία».

Ειρήνη για Ουκρανία

Ο Gang υποστήριξε όσον αφορά την ουκρανική κρίση ότι η Κίνα επιθυμεί να συνεχίσει να εργάζεται για την ειρήνη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην κρίση θα παραμείνουν αντικειμενικά και ψύχραιμα και θα εργαστούν από κοινού.
«Ένα σημείο στο οποίο θέλω να δώσω έμφαση είναι ότι ο ρόλος της Κίνας στο ζήτημα της Ουκρανίας, η πρότασή μας, συνοψίζεται σε ένα σημείο, δηλαδή να πείσουμε και να προωθήσουμε τις συνομιλίες, και δεν θα κάνουμε τίποτα για να ρίξουμε λάδι στη φωτιά» υπογράμμισε ο Κινέζος ΥΠΕΞ.

Δεν στέλνουμε όπλα

Πάντως ο Gang κατέστησε σαφές πως η Κίνα δεν προτίθεται να στείλει όπλα στην Ουκρανία.
Αφού επανέλαβε πως η Κίνα είναι πρόθυμη να συμβάλλει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, υπογράμμισε πως όσον αφορά τη στρατιωτική στήριξη και την εξαγωγή στρατιωτικών αντικειμένων, η Κίνα υιοθετεί μια συνετή και υπεύθυνη στάση.
«Η Κίνα δεν θα παράσχει όπλα στα εμπλεκόμενα μέρη της σύγκρουσης» είπε ο Gang.

Σταματήστε τους

Από την πλευρά της η Γερμανίδα ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι όπως έδειξε η πρόσφατη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Xi Jinping στη Μόσχα, το Πεκίνο μπορεί να ασκήσει την επιρροή του προς τη Ρωσία προκειμένου αυτή να σταματήσει τον πόλεμο
«Καμία άλλη χώρα δεν έχει μεγαλύτερη επιρροή στην Ρωσία από την Κίνα.
Όπως η Κίνα επιδιώκει επιτυχώς μια ειρηνική διευθέτηση μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, θέλουμε το Πεκίνο να επηρεάσει τη Ρωσία ώστε να σταματήσει επιτέλους την επιθετικότητα της και να συμμετάσχει σε μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.
Οφείλω να πω ανοιχτά ότι διερωτώμαι γιατί η κινεζική θέση δεν περιλαμβάνει μέχρι στιγμής αίτημα στην επιτιθέμενη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο» τόνισε η Baeborck, αναφέροντας πως είναι σημαντικό να αποτραπεί η προμήθεια όπλων προς τη Ρωσία.

Στο επίκεντρο και η Ταϊβάν

Μάλιστα η Baerbock έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για το καταστροφικό σενάριο που θα συνιστούσε για όλο τον πλανήτη μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ταϊβάν.
«Μια στρατιωτική κλιμάκωση στο Στενό της Ταϊβάν, από το οποίο διέρχεται καθημερινά το 50% του παγκόσμιου εμπορίου, θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο για ολόκληρο τον κόσμο.
Οι συγκρούσεις πρέπει να επιλύονται ειρηνικά» τόνισε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, η οποία σημείωσε πως μια μονομερής και βίαιη αλλαγή του status quo θα ήταν κάτι μη αποδεκτό από την Ευρώπη.

Η απάντηση

Στην τοποθέτηση αυτή, ο Κινέζος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι εάν οι χώρες θέλουν να σεβαστούν την αρχή της Μιας Κίνας, τότε η σωστή κίνηση είναι να αντιταχθούν αποφασιστικά στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης