Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση παγκόσμιου ηγέτη από Xi Jinping: Η Κίνα δεν θα παρακολουθήσει σιωπηλή την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης

Παρέμβαση παγκόσμιου ηγέτη από Xi Jinping: Η Κίνα δεν θα παρακολουθήσει σιωπηλή την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης
Για μακρά και ουσιαστική τηλεφωνική επικοινωνία έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα
(upd) Την πρόθεση του να παρέμβει και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης μέσω πολιτικής λύσης εξέφρασε ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 26/4 με τον Ουκρανό ομόλογό του, Volodymyr Zelensky.
O Jinping υποστήριξε πως η Κίνα δεν αποτελεί μέρος της κρίσης στην Ουκρανία, σημείωσε πως επιθυμεί την ειρήνη και ανακοίνωσε πως μια ομάδα Κινέζων ειδικών θα μεταβεί στην Ουκρανία έτσι ώστε να συνδράμει στην εύρεση μιας πολιτικής λύσης στην ουκρανική κρίση
Από την πλευρά του ο Zelensky έκανε λόγο για μια μακρά και ουσιαστική συζήτηση με τον Κινέζο πρόεδρο, τονίζοντας πως αυτή η επικοινωνία τους θα δώσει ώθηση στις διμερείς σχέσεις.

Ουσιαστική συνομιλία

«Είχα μια μακρά και ουσιαστική τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Xi Jinping.
Πιστεύω ότι αυτή η επικοινωνία, καθώς και ο διορισμός του πρεσβευτή της Ουκρανίας στην Κίνα, θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων» ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter o Zelensky χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Θέλουμε να διευκολύνουμε τις συνομιλίες για την ειρήνη

Στην επικοινωνία των δύο προέδρων αναφέρθηκε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Hua Chunying, η οποία υποστήριξε ότι η Κίνα ως μεγάλη χώρα δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη στις εξελίξεις.
«Η Κίνα είναι συνεπής και ξεκάθαρη στην ετοιμότητά της να αναπτύξει διμερείς σχέσεις με την Ουκρανία.
Οι δύο πλευρές πρέπει να συνεχίσουν την παράδοση του αμοιβαίου σεβασμού και ειλικρίνειας και να προωθήσουν τη στρατηγική εταιρική σχέση Κίνας-Ουκρανίας.
Στην κρίση της Ουκρανίας, η Κίνα στέκεται πάντα στο πλευρό της ειρήνης.
Η βασική της θέση είναι να διευκολύνει τις συνομιλίες για ειρήνη» τόνισε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.

Δεν θα παρακολουθούμε σιωπηλοί την ουκρανική κρίση

Οι κινεζικές αρχές δεν έχουν καμία πρόθεση να παρακολουθήσουν σιωπηλά την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, αλλά ταυτόχρονα δεν θα τροφοδοτήσουν τη φλόγα, δήλωσε ο Xi στον Zelensky.
«Η Κίνα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπεύθυνη δύναμη», τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος σύμφωνα με το CCTV.
«Δεν θα παρακολουθούμε σιωπηλοί τη φωτιά που καίει αλλά και δεν θα τροφοδοτήσουμε τις φλόγες».
Ο Κινέζος ηγέτης επεσήμανε ότι το Πεκίνο «δεν έχει καμία πρόθεση να επωφεληθεί» από την ουκρανική κρίση με οποιονδήποτε τρόπο.

Να αδράξουμε την ευκαιρία

«Η Κίνα δεν δημιούργησε την κρίση στην Ουκρανία, ούτε είναι συμβαλλόμενο μέρος στην κρίση.
Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και μια υπεύθυνη μεγάλη χώρα, η Κίνα δεν θα καθόταν με σταυρωμένα τα χέρια, ούτε θα έβαζε λάδι στη φωτιά, ακόμη λιγότερο θα εκμεταλλευόταν την κατάσταση για όφελος.
Ο διάλογος και η διαπραγμάτευση είναι ο μόνος βιώσιμος δρόμος για να προχωρήσουμε» ανέφερε η Hua Chunying, υποστηρίζοντας πως τώρα που αρχίζουν να επικρατούν πιο ορθολογικές σκέψεις και φωνές «είναι σημαντικό να αδράξουμε την ευκαιρία και να δημιουργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης».

Αποστολή ειδικών

«Ελπίζουμε ότι όλα τα μέρη θα σκεφτούν σοβαρά την κρίση στην Ουκρανία και θα διερευνήσουν από κοινού τρόπους για να φέρουν τη διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στην Ευρώπη μέσω του διαλόγου.
Η Κίνα θα στείλει τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της κινεζικής κυβέρνησης για τις ευρασιατικές υποθέσεις στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες για να έχει εις βάθος επικοινωνία με όλα τα μέρη σχετικά με την πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.
Η Κίνα έχει παράσχει πολλές παρτίδες ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία και θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στο μέγιστο των δυνατοτήτων της» υπογράμμισε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.
Σημειώνεται πως ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping δεν έχει συναντηθεί ακόμα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky παρά τις εκκλήσεις του, κάτι που ωστόσο έχει πράξει με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, με τον οποίο έχει αναπτύξει μια πολύ στενή στρατηγική σχέση.

Ρωσία: Οι μαριονέτες των ΗΠΑ δεν εκτιμούν τις εκκλήσεις για ειρήνη στην Ουκρανία

Η Μόσχα εκτιμά την προθυμία του Πεκίνου να καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να ξεκινήσει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης για το ζήτημα της Ουκρανίας, αλλά το Κίεβο είναι απίθανο να εκτιμήσει τις εκκλήσεις για ειρήνη, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
«Έχουμε σημειώσει την προθυμία της Κίνας να καταβάλει προσπάθειες για να ξεκινήσει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης.
Μπορούμε να δούμε ότι οι θεμελιώδεις προσεγγίσεις μας είναι σύμφωνες με το έγγραφο θέσεων που δημοσίευσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών στις 24 Φεβρουαρίου», είπε, σχολιάζοντας την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των προέδρων Xi Jinping της Κίνας και Vladimir Zelensky της Ουκρανίας.
«Μέχρι στιγμής, το καθεστώς του Κιέβου απορρίπτει όλες τις εύλογες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην εξεύρεση πολιτικής και διπλωματικής λύσης στην ουκρανική κρίση», πρόσθεσε η Zakharova.
Η Ρωσίδα αξιωματούχος σημείωσε πως οι ουκρανικές αρχές και οι δυτικοί προστάτες τους είχαν ήδη καταστήσει σαφές πώς θα μπορούσαν να τορπιλίσουν τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες.
«Κατά τη δική τους παραδοχή, χρειάζονταν μόνο τις Συμφωνίες του Μινσκ για να κερδίσουν χρόνο και να αυξήσουν τις επιθετικές τους ικανότητες.
Την άνοιξη του 2022, απέρριψαν ξαφνικά τις ειρηνευτικές συμφωνίες που επρόκειτο να καταλήξουν τα μέρη με πρωτοβουλία του Κιέβου. Ο Volodymyr Zelensky υπέγραψε ακόμη και νόμο για Απαγόρευση οποιασδήποτε συνομιλίας με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin.
«Oι μαριονέτες της Ουάσιγκτον είναι απίθανο να εκτιμήσουν οποιαδήποτε έκκληση για ειρήνη», τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης