Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν το πιστεύουν ούτε οι Ουκρανοί – Δεν φτάνουν τα δυτικά όπλα για νίκη απέναντι στη Ρωσία

Δεν το πιστεύουν ούτε οι Ουκρανοί – Δεν φτάνουν τα δυτικά όπλα για νίκη απέναντι στη Ρωσία
Η Ρωσία διατηρεί το πλεονέκτημα σε βαρέα όπλα, αεροπορία και τεθωρακισμένα παραδέχεται ο ουκρανικός στρατός
(upd) Ούτε οι Ουκρανοί φαίνεται να πιστεύουν στην επιτυχία της επικείμενης αντεπίθεσης τους – εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί εντός του Μαΐου, οποιαδήποτε στιγμή μετά τις 9 Μαΐου – καθώς παραδέχονται πως τα δυτικά όπλα δεν αποτελούν εγγύηση της επιτυχίας τους στον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία.
Δημοσίευμα των New York Times αναφέρει πως ο ουκρανικός στρατός παραδέχεται ότι τα δυτικά όπλα δεν αποτελούν από μόνα τους εγγύηση επιτυχίας απέναντι στη δυναμική του ρωσικού στρατού.
Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι ούτε οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι πιστεύουν πως η αντεπίθεση θα αποφέρει σημαντικά εδαφική κέρδη στους Ουκρανούς, τότε γίνεται αντιληπτό ότι μόνο το ΝΑΤΟ έχει απομείνει να προσδοκά κάτι θετικό, αν ληφθεί υπόψη η χθεσινή τοποθέτηση του Jens Stoltenberg ότι πλέον οι Ουκρανοί διαθέτουν τις στρατιωτικές δυνατότητες για να επιτύχουν τους στόχους τους στο πεδίο της μάχης.

Πώς έχουν τόσο πυροβολικό;

«Η Ρωσία εξακολουθεί να διατηρεί το πλεονέκτημα στα βαρέα όπλα, στην αεροπορία και στα τεθωρακισμένα οχήματα.
Δεν ξέρω πώς έχουν οι Ρώσοι τόσο πυροβολικό…
Δεν μπορούμε καν να φύγουμε από τις θέσεις μας.
Τα πυρά είναι τόσο έντονα» υποστηρίζει στους New York Times ένας Ουκρανός στρατιώτης, ο οποίος υποστηρίζει πως περιγράφει το πώς έχει η κατάσταση στο μέτωπο και πως αυτή δεν είναι ότι «όλα πάνε καλά».
«Χάσαμε τους καλύτερους ανθρώπους μας» υποστηρίζει, βάσει τους δημοσιεύματος, άλλος Ουκρανός μαχητής.

Η αντεπίθεση

Τόσο οι πληροφορίες από τη Δύση όσο και οι εκτιμήσεις Ρώσων αξιωματούχων συγκλίνουν στο ότι η ουκρανική αντεπίθεση θα εκδηλωθεί εντός του Μαΐου, πιθανότατα μετά τις 9 Μαΐου, όταν και εκτιμάται ότι θα ευνοούν και οι καιρικές συνθήκες την κινητοποίηση των εκατοντάδων αρμάτων μάχης που έχει λάβει από τη Δύση το Κίεβο και των περίπου 48.000 στρατιωτών.
Ένα από τα σενάρια προβλέπει πως οι Ουκρανοί θα αντεπιτεθούν στο νότο, και ενδεχομένως στην κατεύθυνση της Zaporizhia με απώτερο στόχο όχι τόσο να καταλάβουν πόλεις, αλλά να φτάσουν στη θάλασσα και να κόψουν στα δύο τις ρωσικές δυνάμεις και τα εδάφη που αυτές έχουν καταλάβει.

Αποβατική ενέργεια στο Energodar ή κίνηση αντιπερισπασμού;

Για πιθανό αντιπερισπασμό των Ουκρανών κάνει λόγο ο Vladimir Rogov, επικεφαλής του κινήματος «Μαζί με τη Ρωσία», αναφερόμενος στη συγκέντρωση ισχυρών ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου και στο σενάριο μιας αποβατικής ενέργειας στο Energodar, την πόλη που βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhia.
«Στην περιοχή της Νικόπολης, βλέπουμε έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό σκαφών, τα οποία μπορεί να κατευθύνονται προς το Energodar, το Kamenka-Dneprovskaya και άλλα προάστια.
Πιστεύω ότι μπορεί να ετοιμάζουν μια κίνηση αντιπερισπασμού.
Ένας αρκετά μεγάλος αριθμός μαχητών έχει συσσωρευτεί εκεί, επομένως είναι πολύ πιθανό να κάνουν μια επίθεση αντιπερισπασμού όσο το δυνατόν πιο σοβαρή, έτσι ώστε να πιστεύουμε ότι αυτή είναι αληθινή και ταυτόχρονα να κάνουν παράλληλο χτύπημα σε ένα άλλο τμήμα της ζώνης εμπλοκής στη Zaporizhia» λέει μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο Rogov.

Ουκρανικές δυνάμεις

Όπως λέει οι ουκρανικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί στην απέναντι όχθη του Δνείπερου έχουν εμπειρία σε μάχες αστικού πολέμου.
«Σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα της όχθης του ποταμού, δυτικά και ανατολικά της Νικόπολης, συσσωρεύονται μαχητές.
Μεταξύ των μονάδων που έχουν εντοπιστεί, είναι και η ουκρανική 71η ταξιαρχία Jaeger.
Αυτή συμμετείχε στις μάχες στο Bakhmut.
Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί μεταφέρθηκαν στη Νικόπολη, δεδομένης της εκτεταμένης εμπειρίας τους σε επιχειρήσεις μάχης σε αστικές περιοχές» υπογράμμισε ο Rogov.
O Rogov υποστηρίζει ότι εάν ξεκινήσει μια επίθεση σε αυτήν την περιοχή, οι ουκρανικές μονάδες θα απέφευγαν τις μάχες στις πόλεις και θα επιχειρούσαν αντ' αυτού να περάσουν στην Αζοφική Θάλασσα ανατολικά της Μελιτόπολης για να κόψουν τον χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία.

Πόλεμος πληροφοριών

Πάντως, τα πρόσφατα απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που διέρρευσαν στο Διαδίκτυο αναφέρουν πως οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η αντεπίθεση των Ουκρανών δεν πρόκειται να αποφέρει κάτι αξιοσημείωτο ως προς την ανακατάληψη των εδαφών ούτε και να αλλάξει τις ισορροπίες στο πεδίο της μάχης.
Από την πλευρά τους οι Ρώσοι κρατούν «μικρό καλάθι», καθώς δεν αποκλείουν όλη αυτή η διαρροή εκτιμήσεων και σεναρίων να αποτελεί απλά ένα ακόμα κομμάτι στον πόλεμο πληροφοριών που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο στρατοπέδων.
Για αυτό άλλωστε και επισημαίνουν μόνο πως οι τοποθετήσεις αυτές των ΗΠΑ και των δυτικών συμμάχων τους δείχνουν και «την άμεση εμπλοκή τους στη στρατιωτική σύγκρουση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης