Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Η Δύση ανησυχεί: Δεν είναι καλά εκπαιδευμένοι οι Ουκρανοί - Που θα χτυπήσουν

Guardian: Η Δύση ανησυχεί: Δεν είναι καλά εκπαιδευμένοι οι Ουκρανοί - Που θα χτυπήσουν
Περισσότερα πυρομαχικά και πιο εξελιγμένα όπλα ζητούν οι Ουκρανοί
Σχετικά Άρθρα
Στην ανησυχία πολλών δυτικών κρατών για την επικείμενη αντεπίθεση των Ουκρανών που αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων, αν όχι ημερών, αναφέρεται σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, επικαλούμενη κυρίως τη μη κατάλληλη εκπαίδευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και την έλλειψη πυρομαχικών.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο ουκρανικός στρατός δεν έχει αρκετό χρόνο για ποιοτική στρατιωτική εκπαίδευση ενώ δεν διαθέτει και τα πυρομαχικά που είναι απαραίτητα για την αντεπίθεση του.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως και οι ίδιες οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δηλώνουν πως για την επιχείρηση αυτή χρειάζονται περισσότερα δυτικά όπλα.

Αγωνία

Και ενώ το κόστος της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία έχει ήδη σημάνει συναγερμό σε πολλά κράτη της Δύσης, η βασική ανησυχία είναι τι θα γίνει στο πεδίο της μάχης τους επόμενους μήνες, καθώς τότε θα φανεί εάν πράγματι οι Ουκρανοί είναι σε θέση να ανακαταλάβουν τα εδάφη που έχασαν από τους Ρώσους τους τελευταίους 15 μήνες (εκτιμάται ότι οι Ρώσοι έχουν καταλάβει το ένα πέμπτο της Ουκρανίας).
Οι πιο αισιόδοξοι ευελπιστούν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα επαναλάβουν ότι είχαν κάνει την περασμένη άνοιξη και φθινόπωρο, όταν και είχαν ανακαταλάβει πολλά από τα εδάφη που είχαν υπό τον έλεγχο τους οι Ρώσοι τόσο στα ανατολικά όσο και στα νότια της Ουκρανίας.
Μόνο που τώρα οι ρωσικές δυνάμεις είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένες, έχοντας οχυρώσει πολύ καλά τις θέσεις τους και περιμένοντας τους Ουκρανούς.
4_59.JPG
Οι απαισιόδοξοι

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ακόμα και οι ίδιοι οι Ουκρανοί στρατιώτες υποστηρίζουν πως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εκπαιδευτούν, πριν σταλούν στην πρώτη γραμμή.
Την ίδια ανησυχία συμμερίζονται και πολλοί Δυτικοί.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι η Ουκρανία ενδεχομένως να μην καταφέρει να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό στρατιωτών και πυρομαχικών για την αντεπίθεση της, επισημαίνοντας ότι το πιθανότερο είναι να μην μπορέσει να επιτύχει τους στόχους της και να ανακτήσει τα εδάφη που επιθυμεί.
Πάντως, την περασμένη εβδομάδα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg υπογράμμισε πως έχουν σταλεί όλα σχεδόν τα άρματα μάχης που η Δύση είχε υποσχεθεί και πως πλέον οι Ουκρανοί διαθέτουν τις κατάλληλες δυνάμεις για να αρχίσουν την αντεπίθεση τους.

Τα σενάρια

Εδώ και πολύ καιρό κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για το πότε θα αρχίσει η ουκρανική αντεπίθεση.
Άλλοι λένε πως είναι θέμα εβδομάδων, άλλοι πως είναι θέμα ημερών.
Οι Ρώσοι εκτιμούν πως θα αρχίσει στα μέσα Μαΐου.
Ωστόσο, το βασικό ερώτημα για τους Ουκρανούς είναι ποια θα είναι η τύχη της αντεπίθεσης.
Και για αυτό ζητούν ολοένα και περισσότερα όπλα από τους Δυτικούς.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Guardian, εξίσου σημαντικό με τα όπλα για την επιτυχία της αντεπίθεσης, είναι και το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Που θα χτυπήσουν

Κατά το δημοσίευμα, ο προφανής στρατιωτικός στόχος των Ουκρανών είναι να αποκτήσουν ξανά ερείσματα στην Αζοφική Θάλασσα.
Για να το καταφέρουν αυτό, θα πρέπει να σπάσουν τις γραμμές άμυνας των Ρώσων, να κόψουν στη μέση τα κατεχόμενα από τους Ρώσους εδάφη, να διακόψουν τον ανεφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων που επιτίθενται στην Kherson και να απομονώσουν την χερσαία γέφυρα της Ρωσίας προς την Κριμαία.
Οι δρόμοι και οι σιδηρόδρομοι στη νότια Ουκρανία προς την Κριμαία, είναι το μόνο ουσιαστικό κέρδος του Vladimir Putin από τον πόλεμο του.
Η αποκοπή τους θα άλλαζε τα στρατιωτικά δεδομένα και θα αποτελούσε μια στρατιωτική ταπείνωση που θα απομόνωνε τις στρατιωτικές βάσεις και τους φιλορώσους στη χερσόνησο της Κριμαίας.
Σε αυτήν την περίπτωση, τα ρωσικά στρατεύματα θα συνδέονταν με τη Ρωσία μόνο μέσω της γέφυρας του Kerch, η οποία πρόσφατα υπέστη μεγάλες καταστροφές.

Ριψοκίνδυνο σχέδιο

Όπως επισημαίνεται, πρόκειται για ένα ριψοκίνδυνο σχέδιο, καθώς οι Ρώσοι έχουν σκάψει σειρές χαρακωμάτων με ναρκοπέδια και αντιαρματικές άμυνες.
Το να περάσεις από αυτά τα εδάφη, απαιτεί μια συνδυασμένη επιχείρηση με ισχυρή δύναμη που θα καταφέρει να σταματήσει παράλληλα τις προσπάθειες των Ρώσων να καλύψουν τις «τρύπες» στην άμυνα τους.
Αυτό ακριβώς είναι και το στοίχημα για τους Ουκρανούς, να σπάσουν δηλαδή τις αμυντικές γραμμές των Ρώσων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης