Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα βέλη Elon Musk κατά Fed για νεκροταφείο τραπεζών: Σοβαρή ύφεση λόγω αυξήσεων επιτοκίων… Σημειώστε τα λόγια μου…

Νέα βέλη Elon Musk κατά Fed για νεκροταφείο τραπεζών: Σοβαρή ύφεση λόγω αυξήσεων επιτοκίων… Σημειώστε τα λόγια μου…
O Elon Musk προειδοποίησε για σοβαρή ύφεση εάν η Fed συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων
Σχετικά Άρθρα
Για… «νεκροταφείο» τραπεζών κάνει λόγο ο Elon Musk αναφερόμενος στις καταρρεύσεις περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ αλλά και στην κρίση που ξέσπασε στη Credit Suisse. Ειδικότερα, υποστήριξε ότι το νεκροταφείο των νεκρών τραπεζών αποδεικνύει ότι επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed θα προκαλέσουν σοβαρή ύφεση.
Σε ένα tweet την Κυριακή (30/4/2023), ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας σχολίασε τις εκτιμήσεις για την οικονομία από τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Larry Summers, ο οποίος προέβλεψε ότι οι ΗΠΑ έχουν 70% πιθανότητα να οδηγηθούν σε ύφεση εντός του επόμενου έτους.
«Η ήπια ύφεση είναι ήδη εδώ», απάντησε ο Musk και συμπλήρωσε «περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων θα προκαλέσουν σοβαρή ύφεση. Σημειώστε τα λόγια μου». Συγκεκριμένα, ο Musk επισήμανε την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, με πιο πρόσφατη την πτώχευση της First Republic Bank. Πρόκειται για την τελευταία τράπεζα που χρεοκοπεί μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο, η οποία υπέστη bank run μετά τα υψηλά επιτόκια που έπληξαν το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της τράπεζας.
«Δεν είναι ότι πέθανε μόνο το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο (SVB), πέθανε και ένας από τους πιο σταθερούς ανθρακωρύχους (Credit Suisse) και το νεκροταφείο γεμίζει γρήγορα!» δήλωσε ο Musk, υποστηρίζοντας ότι οι τραπεζικές χρεοκοπίες σηματοδοτούν σημαντικές πιέσεις στην οικονομία που προέρχονται από την αύξηση των επιτοκίων της Fed.

Οι αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed

Η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 475 μονάδες βάσης τον τελευταίο χρόνο για να θέσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο, μια κίνηση που θα μπορούσε εύκολα να στρέψει την οικονομία σε ύφεση, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Ο Musk, από την πλευρά του, έχει καταγγείλει τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed πάνω από 20 φορές τους τελευταίους επτά μήνες. Αυτό συμβαίνει επειδή ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία της Fed, είπε, υποστηρίζοντας ότι οι κινήσεις της πολιτικής της κατά το περασμένο έτος ήταν «ανόητες» και υπεύθυνες για την πτώση της Tesla κατά 600 δισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά το 2022.
Παράλληλα, ο Musk υποστήριξε ότι τα δεδομένα από τις εταιρείες του, του παρέχουν μεγαλύτερη εικόνα για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.
«Μεταξύ Tesla, Starlink και Twitter, ίσως έχω περισσότερα παγκόσμια οικονομικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σε ένα κεφάλι από οποιονδήποτε άλλον», πρόσθεσε ο Musk σε επόμενο tweet.
Ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές, εν τω μεταξύ, έχουν υποστηρίξει ότι ο πληθωρισμός παραμένει κορυφαία ανησυχία, πράγμα που σημαίνει ότι η Fed δεν έχει την πολυτέλεια να μειώσει τα επιτόκια σύντομα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης