Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Ρωσία… επιβραδύνει την αντεπίθεση των Ουκρανών, βομβαρδίζει, ανελέητα στρατιωτικό υλικό και βιομηχανίες - Wagner: Ξεκίνησαν οι Ουκρανοί

H Ρωσία… επιβραδύνει την αντεπίθεση των Ουκρανών, βομβαρδίζει, ανελέητα στρατιωτικό υλικό και βιομηχανίες - Wagner: Ξεκίνησαν οι Ουκρανοί
Η Ρωσία καταστρέφει στρατιωτικές μονάδες, όπλα και πολεμικές βιομηχανίες ης Ουκρανίας
(upd 16) Η Ρωσία χτυπάει κρίσιμες στρατηγικής σημασίας υποδομές της Ουκρανίας αφού και στις 2 Μαίου ξημερώματα 3 Μαίου συνεχίστηκαν οι πυραυλικές επιθέσεις.
Οι ρώσοι στοχεύουν σε αποθήκες οπλικών συστημάτων και βιομηχανίες κατασκευής συστημάτων, βασικός στόχος είναι να χαλάσουν τα σχέδια των Ουκρανών για την αντεπίθεση.
Η αντεπίθεση θα ξεκινήσει κάποια στιγμή – σύντομα – αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις είναι απροετοίμαστες οι 12 Ταξιαρχίες διαθέτουν παλαιό εξοπλισμό του ΝΑΤΟ ενώ μόνο λίγα είναι σύγχρονα οπλικά συστήματα.
Πάντως κατά τον ιδρυτή των Wagner Yevgeni Prigozhin η αντεπίθεση έχει ήδη ξεκινήσει.

Prigozhin: Ξεκίνησαν την αντεπίθεση οι Ουκρανοί

Οι Ουκρανοί ξεκίνησαν την αντεπίθεση, έχουν πολύ προσωπικό και όπλα, δήλωσε ο Prigozhin.
«Η UAF (σ.σ. ένοπλες δυνάμεις Ουκρανίας) ξεκίνησε την αντεπίθεσή της έχει «απεριόριστο» προσωπικό και οβίδες», είπε ο ίδιος.
Πρόσθεσε ότι, τις τελευταίες 24 ώρες, οι δυνάμεις των Wagner προχώρησαν 230 μέτρα στο Artyomovsk (Bakhmut).
«Οι ρωσικές δυνάμεις στο Artyomovsk ελέγχουν περιοχή 54.000 τετραγωνικών μέτρων.
Ο εχθρός ελέγχει ακόμη 2,64 τετραγωνικά χιλιόμετρα», είπε.

Νέο μπαράζ εκρήξεων στην Ουκρανία

Νέο μπαράζ εκρήξεων σημειώθηκε σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, αλλά και στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας το Κίεβο και στη γύρω περιοχή του Κιέβου τα ξημερώματα 3 Μαίου 2023.

Οι εκρήξεις επαναλήφθηκαν επίσης στην πόλη Dnepropetrovsk της βορειοανατολικής Ουκρανίας.
Αναφορές για εκρήξεις υπήρξαν στην πόλη Kropivnitsky της κεντρικής Ουκρανίας, το διοικητικό κέντρο της περιφέρειας Kirovograd.
Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στην κεντρική ουκρανική περιοχή Cherkasy.
Οι σειρήνες έχουν ενεργοποιηθεί στις περιοχές της Ουκρανίας, Dnepropetrovsk, Kharkov, Sumy, Chernigov, Kirovograd, Poltava και Cherkasy και τη γύρω περιοχή του Κιέβου.

Οι Ρώσοι αυξάνουν την παραγωγή πυραύλων ακριβείας

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Shoigu ισχυρίστηκε ότι η ρωσική αμυντική βιομηχανική βάση (DIB) αυξάνει την παραγωγή πυραύλων ακριβείας για χρήση κατά της Ουκρανίας.
Η κρατική εταιρία Tactical Missiles Corporation θεωρείται πρότυπο αμυντικής επιχείρησης, δηλώνοντας ότι ξεκινά με επιτυχία τη μαζική παραγωγή πυραύλων και θα αναπτύξει σχέδια για διπλασιασμό της τρέχουσας παραγωγής

Η σχεδιαζόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας στην τελική ευθεία

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι η χώρα βρίσκεται «στην τελική ευθεία» για την αντεπίθεση.
Το Γενικό Επιτελείο του στρατού της Ουκρανίας θα αποφασίσει πώς, πού και πότε θα ξεκινήσει επιθετικές επιχειρήσεις.
Με τη σειρά του, ο Λευκός Οίκος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν σύντομα πρόσθετα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. ενώ η Αμερική έχει ήδη παραδώσει σχεδόν όλα όσα έχει ζητήσει η Ουκρανία.
Η ρωσική πλευρά επιβεβαιώνει επίσης ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για την επερχόμενη κλιμάκωση και η Ρωσία «παρακολουθεί προσεκτικά» τις ενέργειες του εχθρού.

Σύμφωνα με τον Zelensky, ο ουκρανικός στρατός σχεδιάζει να επαναφέρει την Κριμαία στον Ουκρανικό έλεγχο.
Ο επικεφαλής της χερσονήσου έχει επανειλημμένα απαντήσει στις φιλόδοξες δηλώσεις της Ουκρανίας, διαβεβαιώνοντας ότι η δημοκρατία είναι έτοιμη να αποκρούσει τις επιθέσεις.
Υπάρχουν αρκετές δυνάμεις στη χερσόνησο και έχει χτιστεί κλιμακωτή άμυνα.

Μέχρι σήμερα, δεν είναι σαφές εάν ο ουκρανικός στρατός θα διακινδύνευε να επιτεθεί στην Κριμαία χωρίς να διαθέτει τις απαραίτητες ναυτικές δυνάμεις, ενώ οι προσπάθειες να περάσουν από τον ισθμό είναι μηδενικές θα υποστούν συντριβή.

Το βράδυ της 1ης Μαΐου, ουκρανικά drones στόχευσαν ξανά ανεπιτυχώς την Κριμαία.
Ωστόσο, για να φτάσει στη χερσόνησο, η Ουκρανία χρειάζεται να καταστρέψει τις ρωσικές δυνάμεις στις περιοχές Zaporozhye και Kherson.
Αναμένεται να γίνουν το κύριο πεδίο μάχης για την ουκρανική επίθεση.

Μέλος του Ρωσικού Συμβουλίου στην περιοχή Zaporozhye είπε ότι η Ουκρανία ολοκλήρωσε τη μεταφορά των εφεδρικών μονάδων από την κεντρική Ουκρανία στην περιοχή.
Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, η 116η και η 118η ταξιαρχία της εδαφικής άμυνας, καθώς και η 46η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία επίθεσης, θα πρέπει να φτάσουν στη γραμμή επαφής.

Για παράδειγμα, πυρομαχικά και στρατιωτικός εξοπλισμός της 46ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας επίθεσης αποθηκεύονταν στο Pavlograd.
Το βράδυ της 1ης Μαΐου, η ρωσική αεροπορία χτύπησε αποθήκες που περιείχαν πυρομαχικά, καύσιμα και συστήματα αεράμυνας σε αυτή την πόλη.
Η Ουκρανία επρόκειτο να προμηθεύσει καύσιμα και όπλα τις Ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες προς την κατεύθυνση Zaporozhye.

Την 1η Μαΐου, ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν αντεπιθέσεις σε ορισμένα τμήματα του Bakhmut αλλά υπέστησαν απώλειες.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στην πρώτη γραμμή στην Ανατολική Ουκρανία.
Οι μάχες θέσεων και οι μονομαχίες πυροβολικού συνεχίζονται.
Η ουκρανική διοίκηση προετοιμάζει την αντεπίθεση της ενώ ο ρωσικός στρατός σχεδιάζει την άμυνά του και προφανώς είναι έτοιμος να αντεπιτεθεί εάν αποτύχει το ουκρανικό σχέδιο.

Zelensky: Η αντεπίθεση πλησιάζει - Η Δύση θα μας στείλει αεροσκάφη

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky εμφανίζεται βέβαιος ότι οι δυτικοί σύμμαχοί του θα στείλουν πολεμικά αεροσκάφη στο Κίεβο μετά την έναρξη αντεπίθεσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
«Γιατί είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε αεροπλάνα;
Γιατί σύντομα θα έχουμε επιθετικές ενέργειες.
Και μετά από αυτές, είμαι σίγουρος, θα μας δώσουν αεροπλάνα», είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Φιλανδό πρόεδρο Sauli Niinisto στο Ελσίνκι την Τετάρτη (3/5/2023).
Ο Zelensky εξήγησε ότι η εμπιστοσύνη του πηγάζει από όσα συνέβησαν στο παρελθόν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προηγούμενες αποφάσεις για την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο ελήφθησαν αφού η Ουκρανία είχε προχωρήσει σε στρατιωτικές πρωτοβουλίες.
Ο εκπρόσωπος της Διοίκησης της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Yury Ignat, δήλωσε νωρίτερα ότι το Κίεβο χρειαζόταν έως και 200 δυτικής κατασκευής αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων, με τα αμερικανικά αεροσκάφη F-16 να είναι η καλύτερη επιλογή, ακολουθούμενα από τα γαλλικά μαχητικά Rafale και τα Gripen της Σουηδίας.
Η Ουκρανία επιμένει εδώ και καιρό ότι οι εταίροι της θα πρέπει να παρέχουν στο Κίεβο προηγμένα πολεμικά αεροσκάφη, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και συστήματα αεράμυνας.

Η Ρωσία καταστρέφει στρατιωτικές μονάδες, όπλα και πολεμικές βιομηχανίες ης Ουκρανίας

Ένα νέο κύμα μαζικών επιθέσεων από τη Ρωσία στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας πραγματοποιήθηκε στις 30 Απριλίου.
Οι κύριοι στόχοι ήταν εργοστάσια και αποθήκες που συνδέονται με το ουκρανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα, με στόχο την εξουδετέρωση της ικανότητας παραγωγής όπλων και πυρομαχικών των Ουκρανικών δυνάμεων.
Η κίνηση είναι μέρος μιας ευρείας ρωσικής απάντησης στις πρόσφατες προκλήσεις της Ουκρανίας, η οποία στόχευσε αποστρατιωτικοποιημένες περιοχές όπως η Κριμαία.
Ωστόσο, ένας πιο σημαντικός στόχος είναι να αποτραπεί οποιοδήποτε σχέδιο της Ουκρανίας να ξεκινήσει μια αντεπίθεση.

Οι επιθέσεις επιβεβαιώθηκαν από το ίδιο το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, το οποίο δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξαπέλυσαν ομαδική πυραυλική επίθεση με όπλα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς, με βάση τον αέρα και τη θάλασσα, σε κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και στην Βιομηχανία της Ουκρανίας (…) Όλοι οι στόχοι που είχαν καθοριστεί χτυπήθηκαν».

Υπήρχαν φήμες για επιθέσεις σε ολόκληρη σχεδόν την Ουκρανία.
Προφανώς, η ακριβής τοποθεσία των στόχων δεν αποκαλύφθηκε από Ρώσους αξιωματούχους, αλλά επιβεβαιώθηκαν οι επιθέσεις τουλάχιστον στις περιοχές του Κιέβου.
Έκρηξη μεγάλης κλίμακας σημειώθηκε στο Pavlograd, με εκατοντάδες βίντεο να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο που δείχνουν τη στιγμή της επίθεσης.
Η ρωσική επιχείρηση στο Pavlograd κατέστρεψε δύο αντιαεροπορικά συστήματα S-300 που στάθμευαν σε στρατιωτική βάση.
Αναφέρθηκε επίσης η πλήρης καταστροφή πολλών αποθεμάτων καυσίμων και πυρομαχικών από την 46η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία της Ουκρανίας.
Αυτός ο κατεστραμμένος εξοπλισμός προετοιμαζόταν για την ουκρανική «αντεπίθεση».
Ορισμένες ουκρανικές πηγές ανέφεραν ζημιές στην πολιτική υποδομή της πόλης κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Στην πραγματικότητα, αυτή η απουσία δεδομένων υποδηλώνει ότι οι επιθέσεις της Ρωσίας ήταν καλά σχεδιασμένες και εκτελέστηκαν με ακρίβεια, καθώς αν υπήρχε πραγματικά μεγάλος αριθμός απωλειών αμάχων, το θέμα θα γινόταν σίγουρα viral στα φιλοδυτικά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, κάτι που δεν συνέβη μέχρι στιγμής.

Τις τελευταίες ημέρες, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς τους σε περιοχές αμάχων στο Donetsk, σκοτώνοντας αμάχους και καταστρέφοντας πολλές μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Επιθέσεις σημειώθηκαν και στην Κριμαία.

Οι δύο κεντρικοί στόχοι

Υπό αυτή την έννοια, φαίνεται να υπάρχουν δύο κεντρικοί στόχοι με τις επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας που ξεκίνησαν εσχάτως: να δοθεί απάντηση στην δολοφονία Ρώσων αμάχων και αποτρέψουν την αντεπίθεση των Ουκρανών.
Καταστρέφοντας εργοστάσια και αποθέματα όπλων, πυρομαχικών και καυσίμων, οι Ρώσοι είναι σε θέση να μειώσουν σημαντικά τη δύναμη πυρός του εχθρού, προστατεύοντας έτσι ταυτόχρονα τις αστικές ζώνες τους από τις επιθέσεις του καθεστώτος και ανατρέποντας τα σχέδια αντεπίθεσης.

Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία επιμένει μόνο να επιτεθεί στην Κριμαία και σε άλλες αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες επειδή λαμβάνει από την Δύση όπλα μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς αρκετά ισχυρά για να χτυπήσουν αυτούς τους στόχους.
Το ΝΑΤΟ ζητά από το καθεστώς να μην επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος, αλλά για την Ατλαντική συμμαχία οι περιοχές που ενσωματώθηκαν στη Ρωσική Ομοσπονδία από το 2014 –η Κριμαία και οι τέσσερις νέες περιοχές– αποτελούν μέρος του ουκρανικού εδάφους.

Με την έναρξη επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας, η Ρωσία καθιστά σαφές ότι δεν ανέχεται αυτού του είδους τη στάση και ότι η Ουκρανία θα πρέπει να περιορίσει τους στόχους της στα σύνορα της ζώνης σύγκρουσης, διαφορετικά θα καταστραφεί γρήγορα από τη δύναμη πυρός των Ρωσικών δυνάμεων.
Με αυτό δίνεται ένα μήνυμα και στη Δύση, με την έννοια ότι θα πρέπει να αποφύγει περαιτέρω αύξηση της ουκρανικής δύναμης πυρός, γιατί εάν συνεχίσουν να χτυπιούνται ρωσικοί πολιτικοί στόχοι, η Ρωσία θα αυξήσει τη μαχητική της κινητοποίηση και θα προσπαθήσει να εξουδετερώσει τον εχθρό με τα πιο γρήγορα μέσα. δυνατόν.

Πολεμικό… lockdown 58 ωρών στην Kherson – Μαζέψτε τρόφιμα, φάρμακα

Πολεμικό lockdown διάρκειας 58 ωρών αναμένεται να επιβάλλουν στην Kherson εντός της εβδομάδας οι ουκρανικές αρχές.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 08:00 το πρωί της Παρασκευής 5 Μαΐου και να λήξει στις 18:00 το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας 8 Μαΐου.
«Κατά τη διάρκεια αυτών των 58 ωρών, θα απαγορεύεται η μετακίνηση στους δρόμους της πόλης» υποστήριξε ο τοπικός κυβερνήτης Oleksandr Prokudin, ο οποίος διεμήνυσε πως η πόλη «θα είναι κλειστή τόσο για την είσοδο όσο και για την έξοδο από αυτήν».
Μάλιστα ο Prokudin κάλεσε τους πολίτες της Kherson να σπεύσουν από τώρα να συλλέξουν τρόφιμα και φάρμακα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποια είναι η αιτία της απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών.
Το μόνο που είπε σχετικά με αυτό, ήταν πως «τέτοιοι προσωρινοί περιορισμοί είναι απαραίτητοι ώστε οι δυνάμεις επιβολής της τάξης να κάνουν τη δουλειά τους και να μη θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες».

Ουκρανία: 16 άμαχοι νεκροί στην Kherson

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τετάρτη (3/5/2023) από τις ρωσικές επιθέσεις στην επαρχία της Kherson, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε η ουκρανική εισαγγελία.
Δώδεκα εξ αυτών σκοτώθηκαν στην ομώνυμη περιφερειακή πρωτεύουσα, Χερσώνα. Άλλοι 22 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανέφερε η εισαγγελία.
Ουκρανικά στρατεύματα απελευθέρωσαν τον περασμένο Νοέμβριο της Kherson, ύστερα από οκτώ μήνες κατοχής, αφού οι ρωσικές δυνάμεις την είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους λίγο μετά την έναρξη της εισβολής τους στην Ουκρανία πριν από 14 μήνες.
Η περιοχή υφίσταται πλέον αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν οχυρωθεί στην αντίπερα όχθη του ποταμού Δνείπερου.

Ουκρανικοί βομβαρδισμοί στο Donetsk

Οι Ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μαζικό βομβαρδισμό του Donetsk το βράδυ της Τετάρτης (3/5./2023), ανέφερε ο δήμαρχος Alexey Kulemzin, καλώντας τους κατοίκους να παραμείνουν σε καταφύγια.
«Οι περιοχές Petrovsky και Kirovsky βρίσκονται υπό μαζικό βομβαρδισμό», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram.
«Μην αφήνετε τα καταφύγιά σας, να είστε προσεκτικοί!
Είναι δυνατοί επαναλαμβανόμενοι βομβαρδισμοί!», σημείωσε, όπως μεταδίδει το Tass.

Αμερικανικό ok για την ουκρανική αντεπίθεση – Milley: Είναι έτοιμοι οι Ουκρανοί

Οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι για την αντεπίθεση τους υποστήριξε ο Αμερικάνος στρατηγός Mark Milley, ο οποίος σημείωσε πως το πότε θα αρχίσει αυτή η στρατιωτική επιχείρηση θα εξαρτηθεί και θα αποφασιστεί από τους ίδιους τους Ουκρανούς.
«Οι Ουκρανοί αυτή τη στιγμή έχουν την ικανότητα να επιτεθούν, μπορούν να διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις και παράλληλα μπορούν να αμυνθούν με πολύ πιο ισχυρό τρόπο από ότι μπορούσαν πριν από έναν χρόνο.
Πιστεύω ότι η ικανότητα τους έχει αυξηθεί σημαντικά.
Συνεπώς μπορούν και να επιτεθούν και να αμυνθούν» ανέφερε ο Milley, ο οποίος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε νύξη στη σχεδιαζόμενη αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού.

Zakharova (Ρωσία): Το νεοναζιστικό καθεστώς του Κιέβου θα τελειώσει

Μια ακόμα ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση της Ουκρανίας εξαπέλυσε η Maria Zakharova, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέροντας πως το «νεοναζιστικό καθεστώς του Κιέβου θα φτάσει στο τέλος του».
«Είμαι πεπεισμένη, δεν έχω καμία αμφιβολία, ότι η νεοναζιστική τρέλα του καθεστώτος του Κιέβου θα φτάσει στο τέλος της.
Τα σχέδια εκείνων που πήραν τον ουκρανικό λαό όμηρο, χρησιμοποιώντας τις μεθόδους προπαγάνδας του Goebbels και που επιχειρούν να τους αλλάξουν την εθνική τους ταυτότητα και να τους απομακρύνουν από εκείνους με τους οποίους έχουν κοινό ιστορικό παρελθόν και παρόν, δεν πρόκειται να γίνουν πραγματικότητα» τόνισε η Zakharova.

Αύξηση τρομοκρατίας

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ τόνισε ότι ενισχύεται ο κίνδυνος ενός τρομοκρατικού χτυπήματος καθώς πολλά από τα όπλα με τα οποία η Δύση προμηθεύει την Ουκρανία, μέσω της μαύρης αγοράς καταλήγουν σε χέρια τρομοκρατών.
Η Zakharova υπογράμμισε πως η Ρωσία δεν έχει λάβει οποιοδήποτε σχέδιο για ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης από το Βατικανό.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις στη γραμμή Kupyansk - Svatove - Kreminna στις 2 Μαΐου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χερσαίες επιθέσεις κοντά στο Novoselivske (15 χλμ βορειοδυτικά του Svatove), στο Dibrova (5 χλμ νοτιοδυτικά της Kreminna) και στο Bilohorivka (11 χλμ νότια της Kreminna).

Συνεχίζεται η προέλαση στο Bakhmut

Οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν οριακά κέρδη κοντά στο Bakhmut. Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν την 1η Μαΐου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν κέρδη βορειοανατολικά του αυτοκινητόδρομου Ο0506 αμέσως δυτικά του Bakhmut.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ουκρανικής Ανατολικής Ομάδας Δυνάμεων, Συνταγματάρχης Serhiy Cherevaty, ανέφερε ότι υπήρξαν 17 συγκρούσεις μάχης στην περιοχή Bakhmut.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν περαιτέρω στο δυτικό και βορειοδυτικό Bakhmut και πραγματοποίησαν επιθέσεις στο βόρειο, δυτικό και νότιο τμήμα της πόλης.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Ivanivske (6 χλμ δυτικά του Bakhmut) και στο Predtechyne (14 χλμ νοτιοδυτικά του Bakhmut).
Διεξήγαγαν επίσης επιθέσεις κοντά στην Bohdanivka (6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Bakhmut) και προς το Oleksandro-Shultyne (15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Bakhmut).

Επιθέσεις στην Avdiivka

Ρωσικές πηγές υποστήριξαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιτυχείς αντεπιθέσεις στην περιοχή Avdiivka στις 2 Μαΐου.
Οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτίθενται στη Marinka (27 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka) και πραγματοποίησαν μια μερικώς επιτυχημένη αντεπίθεση προς το Vodayne (8 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka).
Οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν ανατολικά του Troitske (17 χλμ βορειοανατολικά της Avdiivka) και προχώρησαν 1,5 χιλιόμετρο στην περιοχή.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν περιορισμένες επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος του μετώπου Avdiivka-Donetsk στις 2 Μαΐου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Sieverne (7 χλμ δυτικά της Avdiivka), το Pervomaiske (11 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka) και τη Marinka.
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις προς τη νοτιοδυτική Avdiivka.
Οι ρώσοι επίσης κατέλαβαν ουκρανικές θέσεις νότια της Kamianka (5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Avdiivka) την 1η Μαΐου, αν και το ISW δεν έχει ακόμη παρατηρήσει οπτική επιβεβαίωση αυτού του ισχυρισμού.

Kharkiv_Battle_Map_Draft_May_22023.png
Donetsk_Battle_Map_Draft_May_022023.png
Bakhmut_Battle_Map_Draft_May_22023.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης