Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Φωνές» στη Ρωσία για ενίσχυση της αεράμυνας - Αργά ή γρήγορα η Ουκρανία μπορεί να αποκτήσει τα πολυπόθητα F-16

«Φωνές» στη Ρωσία για ενίσχυση της αεράμυνας - Αργά ή γρήγορα η Ουκρανία μπορεί να αποκτήσει τα πολυπόθητα F-16
Η Ρωσία θα πρέπει να αναβαθμίσει την αεράμυνά της εάν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υποχρεωθούν να στείλουν τα F-16 στην Ουκρανία
Με την αυξανόμενη αισιοδοξία στην Ουκρανία σχετικά με την εξασφάλιση μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, ένας Ρώσος βουλευτής κάλεσε τη χώρα να ετοιμαστεί και να ενισχύσει την αεράμυνά της, καθώς το Κίεβο θα μπορούσε να λάβει αυτά τα αεροσκάφη "αργά ή γρήγορα".
Σύμφωνα με το Eurasian Times, ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας Alexei Zhuravlev, στο κανάλι του στο Telegram, πρότεινε να προετοιμαστεί εκ των προτέρων ολόκληρο το ρωσικό σύστημα αεράμυνας για τη μάχη κατά των αμερικανικών μαχητικών, καθώς η Ουκρανία θα παραλάβει αργά ή γρήγορα μαχητικά F-16.
"Είναι απαραίτητο να προετοιμαστεί εκ των προτέρων ολόκληρο το ρωσικό σύστημα αεράμυνας για τη μάχη εναντίον αμερικανικών μαχητικών - άλλωστε, δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν τέτοιες περιπτώσεις... Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ουκρανία αργά ή γρήγορα θα παραλάβει F-16, και αν δεν έχουν χρόνο να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους, αν και, κατ' αρχήν, αυτό είναι ένα απλό έργο, τότε μπορούν να βάλουν Αμερικανούς πιλότους στα χειριστήρια", έγραψε ο βουλευτής.

Τα ρωσικά συστήματα χρειάζονται αναβάθμιση

Ο βουλευτής σημείωσε επίσης ότι τα ρωσικά συστήματα χρειάζονται αναβάθμιση.
"Πρέπει να εκσυγχρονιστούν επειγόντως για να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες συνθήκες πολέμου", πρόσθεσε ο βουλευτής.
Ο Alexei Zhuravlev, πρότεινε τη δημιουργία μιας μοίρας αναχαιτιστικών αετών για να αποτραπεί ξανά ένα περιστατικό τύπου επίθεσης από Κρεμλίνο-δρώνες στη Μόσχα.
είναι γνωστός για τις τακτικές τολμηρές διεκδικήσεις και προτάσεις προς τη ρωσική διοίκηση, εκτός από τις αυστηρές προειδοποιήσεις προς τους εχθρούς της Μόσχας. Ωστόσο, οι πρόσφατες προτάσεις του σχετικά με την αναβάθμιση και την προετοιμασία της ρωσικής αεράμυνας έναντι μιας "δυνητικής" απειλής που συνιστούν τα F-16 πηγάζουν από τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ουκρανίας για τα σύγχρονα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία η Δύση έχει διστάσει να προσφέρει.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, εν μέσω ενός μαζικού πυρός πυραύλων που εξαπέλυσαν τα ρωσικά στρατεύματα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα ζήτησε να παραδοθούν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στο Κίεβο για να κρατήσουν τα ρωσικά πλοία και αεροπλάνα μακριά από τον διάδρομο σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα.
Μετά τις πύρινες εκκλήσεις του Kuleba, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Valerii Zaluzhnyi, εξέφρασε την ελπίδα της χώρας του για την παραλαβή μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε συνάντηση με τον Γενικό Επιθεωρητή της Bundeswehr, Στρατηγό Carsten Breuer, όπως ανέφερε πρόσφατα η Ukrainska Pravda.
Με τη Ρωσία να επιτίθεται με πλήρη ισχύ στην Ουκρανία, η τελευταία έχει εντείνει τις εκκλήσεις της για δυτικά μαχητικά αεροσκάφη, ένα αίτημα που διατυπώθηκε πέρυσι και έκτοτε παραμένει ανεκπλήρωτο. Αφού η ουκρανική πολεμική αεροπορία φέρεται να κατέρριψε έναν υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal χρησιμοποιώντας το σύστημα αεράμυνας Patriot, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Yury Ihnat επανέλαβε πόσο απεγνωσμένα η χώρα χρειάζεται μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Εξήγησε ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να χρειάζεται μαχητικά F-16 για την κατάρριψη εναέριων στόχων, σημειώνοντας: "Έχουμε όπλα κατά της βαλλιστικής, κάτι που ζητάμε από τους εταίρους μας εδώ και πολύ καιρό".
Αυτές οι επανειλημμένες εκκλήσεις από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ουκρανίας έκαναν τους Ρώσους νομοθέτες να καθίσουν και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μεταφερθούν τα F-16 στην Ουκρανία.
Επιπλέον, οι ανησυχίες αυτές δεν είναι αδικαιολόγητες, καθώς η συμμαχία του ΝΑΤΟ έχει αποβάλει τις αναστολές της και έχει μεταφέρει εξοπλισμό.

Η αεράμυνα της Ρωσίας έναντι των αμερικανικών F-16

Καθώς η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία κλιμακώνεται, ορισμένοι Αμερικανοί πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν παροτρύνει το Πεντάγωνο να στείλει F-16 στην Ουκρανία.
Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι πύραυλοι αέρος-αέρος που φέρουν τα F-16 μπορούν να καταρρίψουν τους εισερχόμενους ρωσικούς πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Τα μαχητικά αεροσκάφη μπορούν να κινηθούν γρήγορα σε μια περιοχή για να υπερασπιστούν διάφορους στόχους, σε αντίθεση με τα Patriots και τα NASAMS που έχει στείλει η Δύση.
Ωστόσο, οι εκκλήσεις για μαχητικά αεροσκάφη επιπέδου ΝΑΤΟ, ιδίως τα F-16, έχουν τακτικά παραπεμφθεί από Αμερικανούς αξιωματούχους με την παραδοχή ότι το Κίεβο δεν χρειάζεται μαχητικά αεροσκάφη στη σύγκρουση.
Εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι του αεροπορικού πολέμου υποστηρίζουν ότι η χορήγηση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία θα επιβάρυνε υπερβολικά τον στρατό του Κιέβου. Ισχυρίζονται ότι, εκτός από τις απαιτήσεις για τη δημιουργία ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεων συντήρησης και υποστήριξης, τα μαχητικά αυτά αεροσκάφη θα δυσκολεύονταν να επιβιώσουν στο σημερινό περιβάλλον απειλών και θα είχαν μικρή επίδραση στην παρατεταμένη σύγκρουση.
Σε μια πρόσφατη εξέλιξη, ο John Venable, πρώην πιλότος F-16, εξήγησε ότι η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών τέταρτης γενιάς στην Ουκρανία δεν θα ήταν καλή ιδέα, καθώς οι πύραυλοι αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς της Ρωσίας θα μπορούσαν γρήγορα να τα καταρρίψουν.
Ο ισχυρισμός του βασίστηκε σε συνεντεύξεις του με δώδεκα επιχειρησιακούς πιλότους μιας ομάδας που ονομάζεται "Weasels".
Πάνω από δώδεκα επιχειρησιακοί πιλότοι του Weasel, από τους οποίους πήρα συνέντευξη το 2017, είπαν ότι οι απώλειες μαχητικών από ένα τέτοιο διπλό αεροσκάφος δεν θα ήταν βιώσιμες. Ο καθένας τους μετέφερε την πεποίθηση ότι το μόνο μαχητικό που είναι ικανό να αντιμετωπίσει τους S-400 και να αποφύγει αυτές τις απώλειες είναι το μαχητικό πέμπτης γενιάς που έχει σχεδιαστεί ειδικά για αυτή τη μάχη - το F-35", υποστήριξε ο Venable.

Αβάσιμα τα περί αποστολής F35

Χωρίς αμφιβολία, το ζήτημα του εξοπλισμού της Ουκρανίας με ένα μαχητικό πέμπτης γενιάς όπως το F-35 είναι στην καλύτερη περίπτωση αβάσιμο. Αυτό αφήνει τους Ουκρανούς πιλότους να αναμετρηθούν με τη ρωσική αεράμυνα μεγάλου βεληνεκούς και αιχμής που μπορεί να καταρρίψει τα F-16 με μικρή δυσκολία.
Ο Justin Bronk, ειδικός σε θέματα αεροπορικού πολέμου του think tank Royal United Service Institute προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι τα F-16 θα μπορούσαν να γίνουν εύκολος στόχος για ρωσικές επιθέσεις.
Αυτό θα απαιτούσε από την ουκρανική πολεμική αεροπορία να ανακαινίσει και να αλλάξει τη θέση των αεροδρομίων.
Χρησιμοποιώντας τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τους, οι Ρώσοι θα εξαφάνιζαν τα F-16 στο ίδιο το έδαφος, μη επιτρέποντας στα αεροσκάφη να απογειωθούν για επιχειρήσεις.
Η αισιοδοξία της Ουκρανίας που υποκινείται από τις πρόσφατες παραδόσεις όπλων που εξασφάλισε είναι αδιαμφισβήτητη.
Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας ισχυρίζεται ότι οι πιλότοι θα μάθουν να πετούν τα F-16 σε χρόνο ρεκόρ, για το οποίο η υπηρεσία έχει ήδη εντοπίσει τους "καλύτερους των καλύτερων" πιλότους μαχητικών.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, θα μπορούσε να αναγκαστεί να ενισχύσει και να αναβαθμίσει την αεράμυνά της εάν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υποχρεωθούν και στείλουν τα F-16 τους στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης