Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: «Βουτιά» στον δείκτη οικονομικής αισιοδοξίας τον Μάιο 2023, ελέω φόβων για ύφεση

ΗΠΑ: «Βουτιά» στον δείκτη οικονομικής αισιοδοξίας τον Μάιο 2023, ελέω φόβων για ύφεση
Πτώση στον δείκτη «οικονομικής αισιοδοξίας» για τις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Σημαντική υποχώρηση κατέγραψε τον Μάιο 2023 ο δείκτης «οικονομικής αισιοδοξίας» για τις Ηνωμένες Πολιτείες που συντάσσεται από IBD/TIPP, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για ύφεση εν μέσω αυξημένων επιτοκίων, πληθωρισμού και χρηματοπιστωτικών αναταραχών.
Ειδικότερα, η τιμή του δείκτη «βούτηξε» 5,8 μονάδες, στο 41,6 τον Μάιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022 -μετά από υψηλό 16 μηνών τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Σημειώνεται πως ο δείκτης παραμένει σε «επίπεδα απαισιοδοξίας» για 16 συνεχόμενους μήνες, δηλαδή κάτω από 50 μονάδες.
Με βάση την έρευνα, το 55% που ερωτήθηκαν πιστεύουν ότι πλησιάζει η ύφεση στις ΗΠΑ (αμετάβλητο ποσοστό από τον Απρίλιο), ενώ μόλις το 23% των εργαζομένων αναφέρει ότι οι μισθοί τους συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό. Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό προκαλούν ανησυχία για το 91% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση.
Επισημαίνεται πως ο δείκτης (IBD/TIPP Economic Optimism Index) αποτελείται από τρία επιμέρους συστατικά: την εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας βραχυπρόθεσμα, την εκτίμηση για τα προσωπικά οικονομικά βραχυπροθέσμα και, τέλος, το επίπεδο της κρατικής στήριξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης