Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Κίνα γυρίζει την πλάτη στο δολάριο και πληρώνει τα ρωσικά commodities με γουάν

H Κίνα γυρίζει την πλάτη στο δολάριο και πληρώνει τα ρωσικά commodities με γουάν
Η Κίνα έχει αυξήσει δραματικά τη χρήση του γουάν για την αγορά ρωσικών εμπορευμάτων
Σχετικά Άρθρα
Η Κίνα έχει αυξήσει δραματικά τη χρήση του γουάν για την αγορά ρωσικών εμπορευμάτων κατά το τελευταίο έτος, με σχεδόν όλες τις αγορές πετρελαίου, άνθρακα και ορισμένων μετάλλων να διακανονίζονται πλέον στο κινεζικό νόμισμα αντί για δολάρια, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Οι κινεζικές εισαγωγές σημαντικών εμπορευμάτων από τον βόρειο γείτονά της ανήλθαν σε 88,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, αυξημένες κατά 52% σε σχέση με το 2021, καθώς τα διυλιστήρια, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τα χυτήρια «άρπαξαν» τους ρωσικούς πόρους με έκπτωση, αφού οι δυτικοί αγοραστές απέφυγαν το εμπόριο λίγο μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Πετρέλαιο

Πάνω από το ήμισυ των εισαγωγών αργού πετρελαίου της Κίνας από τη Ρωσία πέρυσι, ύψους 1,73 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (bpd), ήταν θαλάσσιες μεταφορές.
Περιλαμβάνουν το μείγμα ESPO που φορτώθηκε από τα λιμάνια της Άπω Ανατολής της Ρωσίας, μια προτειμόμενη ποιότητα για τα ανεξάρτητα κινεζικά διυλιστήρια, και τα Urals που φορτώθηκαν από τα ευρωπαϊκά λιμάνια της Ρωσίας.
Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, η Ρωσία ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία και κατέλαβε την πρώτη θέση ως προμηθευτής της Κίνας, με τις ποσότητες να αυξάνονται κατά ένα τρίτο σε ρεκόρ 2,05 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αξίας 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια του τριμήνου.
Ξεχωριστά, η κινεζική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία CNPC αγοράζει περίπου 800.000 bpd μείγματος ESPO από τη Rosneft μέσω των αγωγών Ανατολικής Σιβηρίας-Ειρηνικού Ωκεανού στο πλαίσιο κυβερνητικών συμφωνιών που περιλαμβάνουν δάνεια και προχρηματοδότηση ύψους περίπου 50 δισ. δολαρίων προς τη Μόσχα.
Η CNPC προπλήρωσε ένα σημαντικό μέρος της αξίας αυτών των συμβάσεων πριν από χρόνια και πληρώνει πλήρως σε γουάν για τις προμήθειες από τα μέσα του 2022, σύμφωνα με δύο ανώτερες πηγές με γνώση του θέματος.

Φυσικό αέριο

Η Κίνα έχει στραφεί στην πληρωμή σε γουάν για τις εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών μέσω του αγωγού Power of Siberia που άρχισε να λειτουργεί στα τέλη του 2019.
Οι εισαγωγές πέρυσι ανήλθαν σε 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αξίας σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένας όγκος που είναι έτοιμος να φτάσει τα 38 δισ. κυβικά μέτρα το 2025.
Η Κίνα εισήγαγε ξεχωριστά 6,5 εκατομμύρια τόνους ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) πέρυσι αξίας 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία πληρώνονται σε δολάρια, καθώς το προϊόν δεν υπόκειται σε κυρώσεις.
Επιπλέον, αναμένεται νέα προμήθεια φυσικού αερίου από τη ρωσική νήσο Sakhalin στην Άπω Ανατολή τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο μιας συμφωνίας 30ετούς διάρκειας που επιτεύχθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, με την ετήσια προμήθεια να φτάνει τα 10 δισ. κυβικά μέτρα το 2026.

Άνθρακας, μέταλλα

Καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση σε αξία με 12,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, οι διακανονισμοί για το σύνολο σχεδόν των κινεζικών εισαγωγών ρωσικού άνθρακα έχουν μετατοπιστεί από δολάρια σε γιουάν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με τρεις Κινέζους εισαγωγείς.
Η Κίνα, ο μεγαλύτερος καταναλωτής μετάλλων στον κόσμο, εισήγαγε από τη Ρωσία αλουμίνιο, ραφιναρισμένο χαλκό και ραφιναρισμένο νικέλιο συνολικής αξίας 5,1 δισ. δολαρίων το 2022, αυξημένο κατά 16% σε σχέση με το 2021, με τον όγκο των εισαγωγών να κατευθύνεται προς τα πάνω μέχρι στιγμής φέτος.
Εκτός από τις ανησυχίες για τις κυρώσεις, το υψηλό κόστος δανεισμού σε δολάρια και η αυξανόμενη χρήση της κινεζικής αγοράς για την τιμολόγηση των εισαγωγών μετάλλων έχουν επίσης ωθήσει τη χρήση του γουάν.
Αντί της τιμολόγησης από το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, ορισμένες από τις ρωσικές εισαγωγές έχουν τιμολογηθεί σε τιμές spot ή σε συμβόλαιο στο Χρηματιστήριο Συμβολαίων της Σαγκάης (SHFE).
"Για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου φέτος, οι τιμές της Κίνας είναι χαμηλότερες σε σχέση με το LME, επομένως το κόστος εισαγωγής θα ήταν χαμηλότερο για τους Κινέζους αγοραστές να χρησιμοποιούν τις τιμές της Κίνας", δήλωσε ο Lynn Zhao, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων της Macquarie με έδρα τη Σαγκάη.
Με τη χρήση του ρενμίνμπι, οι αγοραστές επωφελούνται επίσης από την αποφυγή συναλλαγματικών κινδύνων, πρόσθεσε ο Zhao.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης