Τελευταία Νέα
Διεθνή

Goldman Sachs: Δεν είναι υγιής η Wall Street - Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια τόσο μεγάλο το χάσμα των δεικτών

Goldman Sachs: Δεν είναι υγιής η Wall Street - Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια τόσο μεγάλο το χάσμα των δεικτών
Είναι εξαιρετικά σπάνιο τα τελευταία 50 χρόνια ο τεχνολογικός δείκτης να ξεπερνά τον Dow με τόσο μεγάλη διαφορά
Ο Nasdaq προηγείται πλέον του Dow Jones κατά 18,3%, το μεγαλύτερο περιθώριο υπεραπόδοσης από το 1991, ενώ ο δείκτης των blue-chip διέγραψε τα κέρδη του από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.
Αφού υποχώρησε πάνω από 300 μονάδες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τρίτης, 16/5, ο Dow έκλεισε στο κόκκινο για το έτος για πρώτη φορά από τις 4 Μαΐου.
Ο χρηματιστηριακός δείκτης αναφοράς έκλεισε επίσης κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών του - έναν στενά παρακολουθούμενο τεχνικό δείκτη - για πρώτη φορά από τις 30 Μαρτίου.
Ήταν εξαιρετικά σπάνιο τα τελευταία 50 χρόνια ο τεχνολογικός δείκτης να ξεπερνά τον Dow με τόσο μεγάλη διαφορά.

Οι επιδόσεις του Nasdaq

Αυτή είναι η πρώτη φορά από την έναρξη λειτουργίας του Nasdaq το 1971 που ο δείκτης σημειώνει άνοδο άνω του 17% από την αρχή του έτους έως τις 16 Μαΐου, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου όπου ο Dow εξακολουθούσε να βρίσκεται στο κόκκινο για το έτος, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, σχεδόν όλοι οι σημερινοί ηγέτες του δείκτη Nasdaq είτε δεν είχαν ιδρυθεί ακόμη, είτε ήταν ακόμη σχετικά μικροί με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, όπως συνέβαινε με την Apple, η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο το 1980.
Εκείνη την εποχή, στον Nasdaq κυριαρχούσαν οι μετοχές της Costco Wholesale, της Cisco Systems και ένα μικρό αριθμό εταιρειών βιοτεχνολογίας, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον Gene Goldman, CIO της Cetera Financial Group.
Αν και ο S&P 500 και ο Nasdaq ολοκλήρωσαν επίσης τη συνεδρίαση της Τρίτης στο κόκκινο, και οι δύο αυτοί δείκτες εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχυρά κέρδη από την αρχή του έτους, με τον S&P 500 να έχει αυξηθεί περισσότερο από 7% και τον Nasdaq να έχει αυξηθεί περισσότερο από 18%.

Υπερσυγκέντρωση

Σε μια ένδειξη του πόσο συγκεντρωμένη έχει γίνει η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, οι 10 μεγαλύτερες μετοχές του S&P 500 αντιπροσώπευαν το 87% των κερδών του δείκτη κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, ανέφερε η Goldman Sachs.
"Η αγορά δεν είναι πολύ υγιής αυτή τη στιγμή", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Goldman Sachs απέδωσε τις προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, τις χαμηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, τους φόβους για ύφεση και την "τρέλα της τεχνητής νοημοσύνης" για την τόνωση του ενδιαφέροντος για τα τεχνολογικά ονόματα της megacap.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης