Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία – Σύνοδος G7: Νέα πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του οικονομικού εξαναγκασμού από τους ηγέτες των 7 - Στη Χιροσίμα ο Zelensky

Ιαπωνία – Σύνοδος G7: Νέα πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του οικονομικού εξαναγκασμού από τους ηγέτες των 7 - Στη Χιροσίμα ο Zelensky
Αναμένεται συνάντηση  Zelensky με Biden
Σχετικά Άρθρα
Σε μια νέα πρωτοβουλία για να αντιδράσουν στον οικονομικό εξαναγκασμό, αλλά και στη λήψη μέτρων ώστε να εξασφαλίσουν ότι όποιος αποπειραθεί να χρησιμοποιήσει ως όπλο την οικονομική εξάρτηση θα αποτύχει και θα έχει συνέπειες, συμφώνησαν οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.
Πρόκειται για πρωτοβουλία με την ονομασία «Πλατφόρμα Συντονισμού για τον Οικονομικό Εξαναγκασμό» που θα χρησιμοποιεί την έγκαιρη προειδοποίηση και το γρήγορο διαμοιρασμό των πληροφοριών για τον οικονομικό εξαναγκασμό, ενώ τα μέλη της θα συναντώνται τακτικά για διαβουλεύσεις, όπως αναφέρουν οι ηγέτες της G7 σε δήλωσή τους μετά τη συνάντησή τους στη Χιροσίμα, όπου μεταβαίνει σήμερα, Σάββατο 20/5, ο Ουκρανός πρόεδρος V. Zelensky.
«Ο κόσμος γνωρίζει μια ανησυχητική αύξηση των επεισοδίων οικονομικού εξαναγκασμού, στο πλαίσιο των οποίων επιδιώκεται η εκμετάλλευση οικονομικών επισφαλειών», σημειώνουν οι ηγέτες της G7 στη δήλωσή τους, αν και δεν κατονομάζεται η Κίνα.
Πάντως, σε λεπτομέρειες που την Παρασκευή 19/5 στη δημοσιότητα, η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε απόπειρες της Κίνας να χρησιμοποιήσει την οικονομική ισχύ της σε πολιτικές διενέξεις με την Αυστραλία και τη Λιθουανία.
Ακόμη, οι ηγέτες της G7 δεσμεύονται να εμβαθύνουν τη συνεργασία για την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού και ζητούν να δοθεί μεγαλύτερος ρόλος στις χώρες χαμηλότερου εισοδήματος για την προώθηση της οικονομικής ανθεκτικότητας.
Μάλιστα, οι ηγέτες κάλεσαν όλες τις χώρες να υιοθετήσουν τις αρχές «της διαφάνειας, της διαφοροποίησης, της ασφάλειας, της βιωσιμότητας και της εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας» στην οικοδόμηση δικτύων αλυσίδων εφοδιασμού.
Τέλος, συμφώνησαν την εμβάθυνση της συνεργασίας στο διαμοιρασμό πληροφοριών, καθώς προσπαθούν να θέσουν νέες προδιαγραφές για τις τεχνολογίες της επόμενης γενιάς.

Στη Χιροσίμα και ο Zelensky

Στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας θα συμμετέχζει αύριο, Κυριακή 21/5, ο πρόεδρος της Ουκρανίας V. Zelensky, όπως ανακοίνωσε το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Μάλιστα, ο Zelensky αναμένεται το Σάββατο στη Χιροσίμα, όπου θα έχει διμερείς συναντήσεις με ηγέτες κρατών της G7.
Πάντως, «ανυπόμονος» να τον συναντήσει είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, J. Biden, όπως δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Jake Sullivan, ο οποίος επιβεβαίωσε στον Τύπο ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει πλέον την πρωτοβουλία αρκετών χωρών της Δύσης για εκπαίδευση ουκρανών πιλότων σε F-16, που θα διαρκέσει μήνες και στο πλαίσιο της οποίας θα καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών, ο αριθμός τους και οι χώρες προέλευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης