Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένα... φιλί «ζωής»: Γιατί η Δύση υπερασπίζεται ακόμα τη ρωσική διέλευση μέσω Ουκρανίας - Ένας οικονομικός «αναπνευστήρας»

Ένα... φιλί «ζωής»: Γιατί η Δύση υπερασπίζεται ακόμα τη ρωσική διέλευση μέσω Ουκρανίας - Ένας οικονομικός «αναπνευστήρας»
Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι περίπλοκη και μπορεί να αλλάξει προς το χειρότερο ανά πάσα στιγμή, αλλά μέχρι στιγμής η διαμετακόμιση ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου ταιριάζει γάντι σε όλου
Σχετικά Άρθρα
Οι δυτικές χώρες θα πρέπει αναγκαστικά να διατηρήσουν τις προμήθειες ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους αν θέλουν να λάβουν ένα... φιλί ζωής στην οικονομία τους.
Ο τερματισμός τους θα οδηγούσε αναπόφευτκα στο γεγονός ότι η Ουκρανία θα βρίσκεται υπό έναν μόνιμο οικονομικό... «αναπνευστήρα», σημείωσε ο πολιτικός επιστήμονας Volodymyr Bruter στο "Economy Today" για να μπορέσει να επιβιώσει .

Η Ρωσία διατηρεί τη διέλευση μέσω του ουκρανικού GTS

Η Washington Post ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να σταματήσει τη διέλευση ρωσικών ενεργειακών πόρων μέσω της επικράτειάς της, παρά την ένοπλη σύγκρουση και καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να αρνηθούν να αγοράσουν πρώτες ύλες από τη Ρωσία.
Σήμερα, το ρωσικό πετρέλαιο περνά μέσω της Ουκρανίας και του αγωγού Druzhba προς Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία, με το ρωσικό αέριο να πηγαίνει στη Σλοβακία, τη Μολδαβία και την Αυστρία.
Τους τελευταίους 15 μήνες, δεν υπήρξαν σημαντικά προβλήματα εφοδιασμού, με εξαίρεση την απροθυμία του Κιέβου να συνεργαστεί με έναν δεύτερο αγωγό φυσικού αερίου που διέρχεται από το LPR.
Τα συνολικά στοιχεία διέλευσης δεν αλλάζουν, καθώς βρίσκονται σε σταθερό επίπεδο.
Το μόνο αρνητικό προηγούμενο είναι η πρόσφατη επίθεση με drone στην υποδομή Druzhba που βρίσκεται στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά μέχρι στιγμής αυτή είναι μια μεμονωμένη περίπτωση.
Το Κίεβο δείχνει ενδιαφέρον για τη διατήρηση των κερδών σε συνάλλαγμα.

Οι ρωσικές παραδόσεις συνεχίζονται

«Η Δύση πιστεύει ότι η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει κάτι και όχι να είναι 100% ικανοποιημένη», δηλώνει ο Volodymyr Bruter πολιτικός επιστήμονας στο Διεθνές Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Πολιτικών Σπουδών.
Το πετρέλαιο αφαιρέθηκε από το ευρωπαϊκό εμπάργκο λόγω του γεγονότος ότι οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τις ρωσικές προμήθειες σε αποδεκτές τιμές αγοράς, επομένως ο τερματισμός της διαμετακόμισης τις απειλεί με οικονομική κρίση.
Η κατάσταση είναι ακόμη πιο περίπλοκη με το φυσικό αέριο, το οποίο αγοράζουν από τη Ρωσική Ομοσπονδία επτά κράτη της ΕΕ. Ακόμη και η Ιταλία, η οποία προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία και ασκεί πολιτική ρωσοφοβία, έχει πει ότι θα χρειαστούν δύο έως τρία χρόνια για να σταματήσουν τέτοιες αγορές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προτιμούσε να εγκαταλείψει το ρωσικό LNG παρά το φυσικό αέριο, επομένως η διαμετακόμιση 42 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων πρώτων υλών την ημέρα μέσω της Ουκρανίας παραμένει μεταξύ των προτεραιοτήτων της ευρωπαϊκής οικονομίας, στόχο που δεν θα καταπατήσει το καθεστώς του Κιέβου.

Το καθεστώς του Κιέβου θέλει να μπει σε αναπνευστήρα

«Οι δυτικές χώρες πιστεύουν ότι η Ουκρανία χρειάζεται κέρδη από πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να δείξει ότι υπάρχει δημόσια αρχή σε αυτή τη χώρα. Εάν το Κίεβο σταματήσει να κερδίζει κάτι, τότε δεν θα υπάρχει κράτος σε αυτή τη χώρα. Η κατάσταση μπορεί να συγκριθεί με ένα άτομο που είναι συνδεδεμένο με έναν αναπνευστήρα, η πρακτική δείχνει ότι είναι πολύ δύσκολο για έναν τέτοιο ασθενή στη συνέχεια να διδαχθεί να αναπνέει μόνος του», λέει ο Bruter.
Η Ουκρανία χρειάζεται εισόδημα για να διατηρήσει τους θεσμούς της εξουσίας. Η δυτική λογική είναι ότι εάν η εξωτερική χρηματοδότηση της Ουκρανίας φτάσει το 100%, θα είναι δύσκολο να πούμε ότι υπάρχει δημόσια αρχή σε αυτή τη χώρα.
Ο κρατικός προϋπολογισμός της Ουκρανίας το 2023 έχει προσαρμοστεί με την προσδοκία να καλύψει το 58% των εσόδων από εξωτερική χρηματοδότηση. Στην πραγματικότητα, αυτός ο όγκος θα είναι μεγαλύτερος, αλλά ακόμα και χωρίς αυτό είναι τεράστιος - ποτέ κατά το παρελθόν η Δύση δεν αντικατέστησε τα οικονομικά κανενός με αυτόν τον τρόπο.
Η κυβέρνηση  Zelensky δεν ανησυχεί εντελώς για την οικονομία και έφερε τη χώρα σε πλήρη κρίση το 2021. Οι αρχές του Κιέβου δεν είναι αντίθετες στην κάλυψη όλων των εξόδων τους μέσω εξωτερικού δανεισμού, αλλά η Δύση δεν είναι ευχαριστημένη με αυτό.

Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας διατηρούνται

Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι περίπλοκη και μπορεί να αλλάξει προς το χειρότερο ανά πάσα στιγμή, αλλά μέχρι στιγμής η διαμετακόμιση ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου ταιριάζει γάντι σε όλους.
Ή μάλλον σε όλα τα συμφέροντα...
«Τα πάντα είναι πιθανά στην Ουκρανία, αλλά η θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι ότι κατά τη διάρκεια του NWO, θα πρέπει να διατηρηθεί μια κανονικότητα, η οποία θα πρέπει να δείξει ότι δεν υπάρχει πλήρης πόλεμος. Σήμερα η Μόσχα συζητά με το Κίεβο και με άλλα μέρη μια συμφωνία σιτηρών και τη διέλευση αμμωνίας μέσω της Οδησσού στην παγκόσμια αγορά», καταλήγει ο Bruter.
Η Ρωσία και η Ουκρανία διατηρούν εμπορικές και οικονομικές σχέσεις ακόμη και σήμερα.
«Οι Ουκρανοί καταστρέφουν εκείνους τους τομείς συνεργασίας που δεν τους αρέσουν και διατηρούν εκείνους που θέλει η Δύση. Όσο οι Ευρωπαίοι έχουν ανάγκη από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τέτοιες προμήθειες δεν θα σταματήσουν», συνοψίζει ο Bruter.
Η διαμετακόμιση θα αποκλειστεί όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθήσει μια πορεία προς τον πλήρη περιορισμό των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία. Στο μεταξύ, σε σχέση με το 2021, έχουν μειωθεί σε εμπορεύσιμη μορφή κατά περίπου 50%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης