Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη αποστολή εκτός έδρας - Το μυστικό ταξίδι του διευθυντή της CIA στην Κίνα τον Μάιο δείχνει τον πανικό των ΗΠΑ

Επικίνδυνη αποστολή εκτός έδρας - Το μυστικό ταξίδι του διευθυντή της CIA στην Κίνα τον Μάιο δείχνει τον πανικό των ΗΠΑ
Η κρυφή αυτή επίσκεψη Burns στην Κίνα δείχνει πόσο ανήσυχος έχει γίνει ο Λευκός Οίκος για την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον
Σχετικά Άρθρα
Ο διευθυντής της CIA, William Burns, είναι ο πλέον έμπιστος συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου Joe Biden και πραγματοποίησε μυστικό ταξίδι στην Κίνα τον Μάιο 2023.
Η κρυφή αυτή επίσκεψη Burns στην Κίνα δείχνει πόσο ανήσυχος έχει γίνει ο Λευκός Οίκος για την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλούνται πέντε πηγές με γνώση του θέματος, στον Burns ανατίθενται πάντα οι πιο δύσκολες αποστολές και στόχος του συγκεκριμένου ταξιδιού, ήταν οι συνομιλίες με Κινέζους αξιωματούχους.
Όπως ανέφερε άλλη πηγή, ο Burns δεν έχει διπλωματικές δεσμεύσεις και συναντά μόνο αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών.
Το ταξίδι του Burns του υψηλότερου αξιωματούχου της κυβέρνησης Biden που επισκέφτηκε την Κίνα, έγινε εν μέσω της ώθησης της Ουάσιγκτον για δεσμεύσεις υψηλού επιπέδου με το Πεκίνο περί σταθεροποίησης των διμερών σχέσεων.
«Τον περασμένο μήνα ο διευθυντής της CIA ταξίδεψε στο Πεκίνο όπου συναντήθηκε με Κινέζους ομολόγους του και τόνισε τη σημασία της διατήρησης ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας στα κανάλια πληροφοριών», είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Επικίνδυνες αποστολές

Ο Λευκός Οίκος και η CIA αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η αποστολή του Burns πραγματοποιήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με τη συνάντηση που είχε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Jake Sullivan με τον Wang Yi τον κορυφαίο αξιωματούχο εξωτερικής πολιτικής της Κίνας, στη Βιέννη.
Ο Λευκός Οίκος δεν είχε ανακοινώσει ούτε αυτή τη συνάντηση μέχρι να ολοκληρωθεί.
Το ταξίδι του Burns ήταν επίσης η επίσκεψη υψηλότερου επιπέδου στην Κίνα από Αμερικανό αξιωματούχο από τότε που η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Wendy Sherman πήγε στην Τιαντζίν τον Ιούλιο του 2021.
Ο Biden έχει αναθέσει επανειλημμένα στον διευθυντή της CIA λεπτές αποστολές, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Ο Burns ταξίδεψε στη Μόσχα τον Νοέμβριο του 2021 για να προειδοποιήσει τους Ρώσους αξιωματούχους να μην εισβάλλουν στην Ουκρανία.
Επίσης το 2022 ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε τον διευθυντή της CIA στο Καπιτώλιο σε μια προσπάθεια να πείσει την τότε επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi να μην ταξιδέψει στην Ταϊβάν.
Ο Λευκός Οίκος επιδιώκει να αποκαταστήσει μερικώς τις σχέσεις του με την Κίνα μετά από μια ιδιαίτερα ταραχώδη περίοδο που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο όταν ένα κινεζικό αερόστατο – οι ΗΠΑ το θεώρησαν κατασκοπευτικό - πέταξε πάνω από τη Βόρεια Αμερική.

Ξεπάγωμα των σχέσεων

Ο Biden τον περασμένο μήνα αποκάλυψε ότι αναμένει ένα … «ξεπάγωμα» των διμερών σχέσεων χωρίς να δώσει καμία λεπτομέρεια.
Ο Burns ταξίδεψε στην Κίνα πριν ο Biden κάνει το σχόλιο αυτό στη Σύνοδο Κορυφής των G7 στη Χιροσίμα.
«Ως έμπειρος διπλωμάτης και ανώτατος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών, ο Burns βρίσκεται στη μοναδική θέση να συμμετάσχει σε έναν διάλογο που μπορεί να συμβάλει δυνητικά στον στόχο της κυβέρνησης Biden να σταθεροποιήσει τους δεσμούς και να δώσει ζωή στη σχέση με το Πεκίνο», δήλωσε η Bonnie Glaser ειδικός σε θέματα Κίνας.
Ο Paul Haenle, πρώην ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στην Κίνα, είπε ότι ένα πλεονέκτημα της αποστολής του Burns είναι πώς τον σέβονται τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι, όσο και οι Δημοκρατικοί.
Επίσης είναι πολύ γνωστός στους Κινέζους αξιωματούχους.

Αθόρυβα στα... παρασκήνια

«Τον ξέρουν ως έμπιστο συνομιλητή. Θα καλωσόριζαν την ευκαιρία να τον συναντήσουν αθόρυβα στα παρασκήνια», είπε ο Haenle, τώρα διευθυντής του think-tank Carnegie China.
«Θα αντιμετωπίσουν μια ήσυχη διακριτική δέσμευση με τον Burns ως μια τέλεια ευκαιρία», πρόσθεσε.
Ενώ ο Burns θεωρείται ευρέως ως μια από τις πιο αξιόπιστες προσωπικότητες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, το ταξίδι του συνεχίζει μια παράδοση διευθυντών της CIA που χρησιμοποιούνται για ευαίσθητες αποστολές.
«Οι διευθυντές της CIA έχουν μακρά ιστορία μυστικής διπλωματίας.
Μπορούν να ταξιδεύουν με απόλυτη μυστικότητα και συχνά έχουν ισχυρές σχέσεις με τις υπηρεσίες πληροφοριών που χτίστηκαν με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Dennis Wilder πρώην ειδικός της CIA για την Κίνα, ο οποίος υπηρέτησε ως κορυφαίος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στην Ασία κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του George Bush.

Στόχος το ταξίδι Blinken

Απώτερος στόχος των ΗΠΑ είναι να αναβιώσουν ένα ταξίδι στην Κίνα που ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken ακύρωσε ξαφνικά λόγω του περιστατικού με το αερόστατο με το Πεκίνο να αρνείται μέχρι στιγμής να του δώσει το πράσινο φως.
Ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Li Shangfu αρνήθηκε επίσης να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του Lloyd Austin στη Σιγκαπούρη (3 – 4/6) επειδή η Ουάσιγκτον δεν ήρε τις κυρώσεις εναντίον του.
Οι δύο άνδρες συμμετέχουν στη διάσκεψη ασφαλείας Shangri-La Dialogue όπου έχει προγραμματιστεί να δώσουν ομιλίες.
Ενώ οι δύο υπουργοί δεν αναμενόταν να έχουν επίσημη συνάντηση, το Πεντάγωνο είπε πώς είχαν σύντομη συνομιλία στο εναρκτήριο δείπνο του φόρουμ, το οποίο διοργανώνει το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.
«Οι δύο ηγέτες έδωσαν τα χέρια, αλλά δεν είχαν ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων», ανέφερε το Πεντάγωνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης