Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σημαντική ανακάλυψη για τον ανίατο καρκίνο του εγκεφάλου: Πειραματικό φάρμακο δίνει ελπίδες σε ασθενείς - Ζητά την έγκριση FDA

Σημαντική ανακάλυψη για τον ανίατο καρκίνο του εγκεφάλου: Πειραματικό φάρμακο δίνει ελπίδες  σε ασθενείς - Ζητά την έγκριση FDA
Μετά από δύο χρόνια, η πιθανότητα να μην απαιτείται πρόσθετη θεραπεία ήταν περίπου 83% για τους 168 ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο
Μια νέα πειραματική φαρμακευτική θεραπεία έδειξε πολλά υποσχόμενα σημάδια επιβράδυνσης της εξέλιξης ενός τύπου καρκίνου του εγκεφάλου.
Ο χρόνος που «κερδήθηκε» ήταν περισσότερος από 16 μήνες κατά μέσο όρο γράφουν οι Epoch Times.
Πιο αναλυτικά, η γαλλική εταιρεία ανάπτυξης φαρμάκων Servier Labratories δημοσίευσε τα αποτελέσματα ενός νέου φαρμάκου που μπορεί να γίνει μια από τις πρώτες στοχευμένες θεραπείες για έναν τύπο όγκου εγκεφάλου που επηρεάζει κυρίως ενήλικες κάτω των 50 ετών.
Η εν λόγω θεραπεία είναι μια από τις πρώτες σημαντικές εξελίξεις σε έναν τομέα που έχει σημειώσει μικρή πρόοδο εδώ και δεκαετίες, δίνοντας ελπίδα στους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους παγκοσμίως.
Το νέο φάρμακο, το Vorasidenib, εμπόδισε την ανάπτυξη καρκίνου για διπλάσιο χρόνο από ό,τι σε ασθενείς που δεν έπαιρναν το φάρμακο, με πολλούς να χρειάζονται λίγη πρόσθετη θεραπεία, σύμφωνα με μια μελέτη στο New England Journal of Medicine.
Οι ασθενείς στις δοκιμές φαρμάκων είχαν γλοιώματα δευτέρου βαθμού, γνωστά και ως γλοίωμα χαμηλού βαθμού, τα οποία είναι βραδέως κινούμενοι όγκοι που συχνά χτυπούν άτομα ηλικίας 30 ή 40 ετών και αναπτύσσονται αργά και αμείλικτα.

Τα φάρμακα δείχνουν σημάδια επιτυχίας

Οι αναπτυσσόμενοι όγκοι επιβραδύνθηκαν κατά μέσο όρο 27,7 μήνες, σύμφωνα με ξεχωριστά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στις 4 Ιουνίου από την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο.
Αυτό είναι σε σύγκριση με 11,1 μήνες για τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο, παρατείνοντας το χρόνο για τους ασθενείς να λάβουν πρόσθετη θεραπεία, όπως χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία.
Ο διάμεσος χρόνος ύφεσης του καρκίνου για τους ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο διήρκεσε πάνω από δύο χρόνια και μείωσε τον κίνδυνο εξέλιξης του καρκίνου ή θανάτου κατά 61% στη μελέτη 331 ατόμων, είπε ο Servier.
Μετά από δύο χρόνια, η πιθανότητα να μην απαιτείται πρόσθετη θεραπεία ήταν περίπου 83% για τους 168 ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο, σε σύγκριση με 27 τοις εκατό για τους 163 ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Στη μελέτη συμμετείχαν ασθενείς από 77 κέντρα υγείας σε 10 χώρες.
Τα νέα για τους 331 ασθενείς στη μελέτη ήταν «ένα πολύ μεγάλο εύρημα», δήλωσε ο Ίνγκο Μέλινχοφ, πρόεδρος του Νευρολογικού Τμήματος στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering στη Νέα Υόρκη και ένας από τους επικεφαλής της δοκιμής.
Αυτή η δοκιμή ήταν η πρώτη μελέτη τελευταίου σταδίου που στόχευε αυτές τις μεταλλάξεις στον καρκίνο του εγκεφάλου, είπε, προσθέτοντας ότι «είναι η πρώτη μοριακά στοχευμένη θεραπεία για το διάχυτο γλοίωμα».
Το Vorasidenib φέρεται να είναι ικανό να μπλοκάρει ένα ένζυμο που συχνά μεταλλάσσεται σε γλοίωμα χαμηλού βαθμού, το γλοιοβλάστωμα - την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου.
Περίπου 25.000 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, και περίπου 4.000 ασθενείς ετησίως διαγιγνώσκονται με χαμηλού βαθμού γλοιώματα.
Η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία εγκεφάλου εφαρμόζονται συνήθως μετά από τυπική χειρουργική επέμβαση, αλλά πολλοί ασθενείς συχνά αναβάλλουν τις θεραπείες όσο το δυνατόν περισσότερο, έως ότου ο όγκος αρχίσει να εξελίσσεται σε επικίνδυνο σημείο.
Οι όγκοι είναι συχνά ανίατοι και συνήθως επανέρχονται χρόνια αργότερα.
Το Vorasidenib στοχεύει και μπλοκάρει τις μεταλλαγμένες από την IDH πρωτεΐνες διασχίζοντας τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, δήλωσε η Δρ Σούζαν Πανδιά, αντιπρόεδρος Κλινικής Ανάπτυξης του Servier.
«Είναι μια πολύ δύσκολη ασθένεια χωρίς μεγάλη επιτυχία», είπε ο Δρ Πάτρικ Γουέν, διευθυντής του Κέντρου Νευροογκολογίας στο Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber στη Βοστώνη και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, στη Wall Street Journal.
«Το να βλέπεις αυτούς τους ασθενείς να τα πηγαίνουν καλά στη δοκιμή ήταν πραγματικά ευχάριστο».
Αναστέλλοντας την ανάπτυξη του όγκου, το φάρμακο επέκτεινε επίσης το χρόνο που οι συχνά νεαροί ασθενείς μπορούσαν ενδεχομένως να περιμένουν πριν ξεκινήσουν τη θεραπεία, έδειξε η μελέτη.
Το φάρμακο θα μπορούσε να βοηθήσει στην καθυστέρηση της γνωστικής έκπτωσης, της απώλειας μνήμης και άλλων παρενεργειών που μπορεί να συνοδεύουν τη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία.

Ζητά την έγκριση του FDA

Ο Όμιλος Servier απέκτησε τη Vorasidenib αφού αγόρασε το χαρτοφυλάκιο αντικαρκινικών φαρμάκων της Agios Pharmaceuticals το 2020 για 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το χάπι, το οποίο μπορεί να λαμβάνεται μία φορά την ημέρα, μπορεί να προσφέρει μια σχετικά ασφαλή εναλλακτική λύση για ασθενείς που έχουν την επιλογή να λάβουν πιο σκληρές θεραπείες όπως η ακτινοβολία εγκεφάλου.
Ωστόσο, πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για να εκτιμηθεί εάν το φάρμακο μπορεί να παρατείνει τους χρόνους επιβίωσης των ασθενών.
Οι ερευνητές είπαν ότι οι ασθενείς ανέχονταν καλά το φάρμακο. Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια στη δοκιμή ήταν τα αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων, σύμφωνα με τα δεδομένα.
Μια ξεχωριστή δοκιμή χρησιμοποιεί το Vorasidenib παράλληλα με την ανοσοθεραπεία και οι ερευνητές σχεδιάζουν περισσότερες δοκιμές που συνδυάζουν το φάρμακο με ακτινοβολία και χημειοθεραπεία.
Η Servier μελετά το φάρμακο σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις γλοιώματος που έχουν εξελιχθεί ή υποτροπιάσει, σε συνδυασμό με το φάρμακο ανοσοθεραπείας Keytruda της Merck & Co., ανέφερε το Bloomberg.
Ο Ντέιβιντ Λι, ο οποίος ηγείται των επιχειρήσεων της Servier στην Αμερική, είπε στο Bloomberg ότι η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία εργάζεται για να υποβάλει αίτηση για έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης