Ο Robert Kiyosaki επικεντρώνεται σε τρία assets που πιστεύει ότι αποτελούν την «καλύτερη ασφάλιση κατά της διαφθοράς και της ανικανότητας» εν όψει αυτής της ύφεσης στις ΗΠΑ
Τα σχόλια του Kiyosaki σχετίζονταν με τη συνεχιζόμενη συζήτηση για το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας δεδομένης της ραγδαίας κλιμάκωσης των επιτοκίων. Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η εκτόξευση των επιτοκίων αποθαρρύνει τις δαπάνες και, με τη σειρά της, θα μπορούσε να προκαλέσει απότομη ύφεση. Το σενάριο αυτό περιγράφεται ως «σκληρή προσγείωση» για την οικονομία. Αντίθετα, οι κεντρικοί τραπεζίτες συχνά πιστεύουν ότι μπορούν να επιτύχουν τη λεγόμενη «μαλακή προσγείωση», που σημαίνει επιτυχή συμπίεση του πληθωρισμού (με υψηλότερα επιτόκια) χωρίς να καταρρεύσει η οικονομία.
Τα 3 assets
Με απλά λόγια, ο Kiyosaki πιστεύει ότι η οικονομία των ΗΠΑ οδεύει προς μια τρανταχτή ύφεση. Ωστόσο, ο συγγραφέας επικεντρώνεται σε τρία περιουσιακά στοιχεία που πιστεύει ότι αποτελούν την «καλύτερη ασφάλιση κατά της διαφθοράς και της ανικανότητας» εν όψει αυτής της κρίσης.
Πιο αναλυτικά:
Χρυσός
Η κορυφαία επιλογή του Kiyosaki είναι ο χρυσός, ο οποίος έχει ένα εξαιρετικό ιστορικό αντοχής στο οικονομικό χάος. Από το 1974 έως το 2008, υπήρξαν οκτώ χρόνια κατά τα οποία ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θεωρήθηκε ασυνήθιστα υψηλός. Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 14,9% σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια αυτών των οκτώ περιόδων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Wealth Management.
Οι τιμές του χρυσού είναι επίσης ανοδικές κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Κάθε ουγγιά του κίτρινου μετάλλου αξίζει φέτος περίπου 6,8% περισσότερο από ό,τι τον περασμένο Ιούνιο, ενώ ο πληθωρισμός κυμάνθηκε μεταξύ 6% και 4% κατά την ίδια περίοδο. Με απλά λόγια, ο χρυσός έχει διατηρήσει την αξία του παρά την κρίση του κόστους ζωής, κάτι που αναμένεται να κάνει ακριβώς.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο χρυσός χρησιμεύει ως άγκυρα για χαρτοφυλάκια που έχουν δημιουργηθεί για τη μεγιστοποίηση της προστασίας του πλούτου.
Ασήμι
Το ασήμι είναι ένα άλλο αγαπημένο προϊόν των ανήσυχων επενδυτών όπως ο Kiyosaki. Στην πραγματικότητα, το ασήμι υπεραπέδωσε έναντι του χρυσού κατά τη διάρκεια ενός ιστορικού κύματος πληθωρισμού πριν από μισό αιώνα. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, η τιμή του ασημιού εκτινάχθηκε κατά 3.900%, ενώ το χρηματιστήριο αυξήθηκε μόνο κατά 188% και ο χρυσός κατά 1.800%. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι προτίμησαν το ασήμι έναντι του χρυσού σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού.
Ωστόσο, οι πιθανές προοπτικές του κατά τη διάρκεια μιας σκληρής προσγείωσης δεν είναι σίγουρες. Οι επιδόσεις του ασημιού κατά τη διάρκεια των υφέσεων και των οικονομικών υποχωρήσεων είναι μικτές. Στην πραγματικότητα, ο S&P 500 υπεραπέδωσε του αργύρου κατά τη διάρκεια πέντε από τις οκτώ υφέσεις από τη δεκαετία του 1970.
Παρ' όλα αυτά, το ασήμι βρίσκεται στη λίστα του Kiyosaki με τις «καλύτερες ασφάλειες» κατά τη διάρκεια μιας σκληρής προσγείωσης και αυτός θα μπορούσε να είναι ένας καλός λόγος για να το προσθέσετε και στη δική σας λίστα παρακολούθησης.
Bitcoin
Η τελευταία επιλογή του Kiyosaki είναι, ίσως, η πιο δύσκολη. Το Bitcoin δεν έχει το ιστορικό του χρυσού ή του αργύρου, καθώς ξεκίνησε μόλις μετά τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση του 2008. Έκτοτε, βέβαια, έχει προσφέρει μια τεράστια απόδοση για τους πρώιμους υποστηρικτές του. Οι μεταγενέστεροι επενδυτές, ωστόσο, έχουν χάσει.
Το Bitcoin διαπραγματεύεται σχεδόν στα 27.000 δολάρια, που είναι λίγο πολύ το ίδιο επίπεδο στο οποίο έφτασε στα τέλη του 2020. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές του Bitcoin είχαν συνολική απόδοση 0% για περισσότερα από δυόμισι χρόνια. Αυτή η υποαπόδοση είναι ακόμη πιο εξωφρενική αν λάβουμε υπόψη την άνοδο του πληθωρισμού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Με απλά λόγια, το Bitcoin δεν έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί αποτελεσματική αντιστάθμιση του πληθωρισμού εκτός της χρηματιστηριακής αγοράς. Ωστόσο, ορισμένοι πιστεύουν ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εκπληρώσει την υπόσχεσή του.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών