Σύμφωνα με την South China Morning Post με έδρα το Χονγκ Κονγκ, το υπό ανάπτυξη σύστημα ραντάρ έχει τη δυνατότητα να αλλάξει σημαντικά την ισορροπία της ναυτικής δύναμης σε παγκόσμια κλίμακα.
Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο έργο ισχυρίστηκαν ότι ένα κινεζικό στρατιωτικό πλοίο εξοπλισμένο με αυτό το προηγμένο σύστημα ραντάρ θα έχει την ικανότητα να ανιχνεύει βαλλιστικούς πυραύλους από μια αξιοσημείωτη απόσταση έως και 4.500 χιλιομέτρων (2.800 μίλια).
Αυτό το εύρος ανίχνευσης είναι περίπου ισοδύναμο με το γεωγραφικό εύρος μεταξύ της νότιας Κίνας και της βόρειας Αυστραλίας.
Κινέζοι ερευνητές πιστεύουν ότι το σύστημα ραντάρ είναι κατάλληλο για ανάπτυξη σε νέα κινεζικά πολεμικά πλοία. Η κατασκευή του πρώτου συστήματος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Η ανάπτυξη του προηγμένου συστήματος ραντάρ αποκαλύφθηκε σε ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε στις 31 Μαΐου στο κινεζικό περιοδικό Electric Machines and Control.
Σε αυτό το έγγραφο, Κινέζοι ερευνητές αποκάλυψαν επίσης ότι το σύστημα ραντάρ μπορούσε να παρακολουθεί πολλαπλούς στόχους σε εμβέλεια 3.500 χιλιομέτρων, περίπου που αντιστοιχεί στην απόσταση από το Γκουάμ.
Σε περίπτωση σύγκρουσης με την Κίνα, το Γκουάμ, ως ζωτικής σημασίας αμερικανικό έδαφος που στεγάζει μια σημαντική στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, μπορεί ενδεχομένως να διαταράξει τις κινεζικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Επιπλέον, οι Κινέζοι επιστήμονες ανέφεραν ότι η αυξημένη παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ασία, που οδηγεί σε μεγαλύτερη πιθανότητα αντιπαραθέσεων, έχει ωθήσει την Κίνα να αναπτύξει ισχυρά συστήματα ραντάρ για να παρέχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα πολεμικά της πλοία.
Τους τελευταίους μήνες, πολυάριθμα περιστατικά έχουν καταγραφεί στην περιοχή με επιθετικές ενέργειες από τις κινεζικές δυνάμεις που κατευθύνονται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις συμμαχικές τους δυνάμεις.
Για παράδειγμα, στις 5 Ιουνίου, ο αμερικανικός στρατός δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο ισχυριζόταν ότι το κινεζικό ναυτικό συμμετείχε σε έναν μη ασφαλή ελιγμό στα στενά της Ταϊβάν.
Το βίντεο φέρεται να δείχνει ένα πλοίο του κινεζικού πολεμικού ναυτικού να κάνει μια απότομη ανατροπή στην πορεία ενός αμερικανικού αντιτορπιλικού, με αποτέλεσμα το αμερικανικό πλοίο να πρέπει να μειώσει την ταχύτητά του για να αποτρέψει μια πιθανή σύγκρουση.
Τέτοια περιστατικά έχουν εγείρει ανησυχίες για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, δείχνοντας τις ολοένα και πιο επιθετικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Δυνατότητες του νέου συστήματος ραντάρ
Σε αντίθεση με τα περισσότερα συστήματα ραντάρ πολεμικών πλοίων που περιορίζονται από τις απαιτήσεις ισχύος και έχουν βεληνεκές μόνο μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο, καθιστώντας το σύστημα ραντάρ κατάλληλο για νεότερα πλοία με συστήματα ηλεκτρικής πρόωσης.
Όπως περιγράφει το έγγραφο, το ραντάρ ενεργής συστοιχίας φάσης νέας γενιάς αποτελείται από έναν εξαιρετικό αριθμό πομποδεκτών, που εκτιμάται ότι είναι σε «δεκάδες χιλιάδες».
Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική αύξηση σε σύγκριση με τις συμβατικές συσκευές ραντάρ, οι οποίες έχουν συνήθως λιγότερους πομποδέκτες.
Κάθε μονάδα συστοιχίας πομποδέκτη εντός του συστήματος ραντάρ μπορεί να λειτουργήσει ως ανεξάρτητο ραντάρ ικανό να στέλνει και να λαμβάνει σήματα.
Όταν αυτές οι μονάδες συνεργάζονται, μπορούν να παράγουν ισχυρά παλμικά ηλεκτρομαγνητικά σήματα, που φτάνουν σε ισχύ έως και 30 μεγαβάτ.
Ένα τέτοιο επίπεδο ισχύος έχει τη δυνατότητα να διαταράξει σημαντικά και να απενεργοποιήσει τα ηλεκτρονικά συστήματα οποιουδήποτε υπάρχοντος πολεμικού πλοίου.
Επιστήμονας στο Πεκίνο είπε στην SCMP ότι η εγκατάσταση ενός ραντάρ 30 μεγαβάτ σε ένα θωρηκτό θεωρούνταν κάποτε επιστημονική φαντασία...
Σχόλια αναγνωστών