Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΙΕΑ: Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί πριν το τέλος της 10ετίας - Επιταχύνεται η ενεργειακή μετάβαση

ΙΕΑ: Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί πριν το τέλος της 10ετίας - Επιταχύνεται η ενεργειακή μετάβαση
Η κινεζική κατανάλωση αναμένεται επίσης να επιβραδυνθεί έπειτα από μια αρχική ανάκαμψη
«Φρένο» στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου τα επόμενα χρόνια με κορύφωση αυτή τη 10ετία και επιβράδυνση της κινεζικής κατανάλωσης, «βλέπει» ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency - ΙΕΑ).
«Η στροφή προς μια οικονομία καθαρής ενέργειας επιταχύνει το ρυθμό της, με ορατό το μέγιστο της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας, καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα, η ενεργειακή απόδοση και άλλες τεχνολογίες προχωρούν», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, Fatih Birol.
Στην τελευταία του μεσοπρόθεσμη έκθεση για την αγορά, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ο Οργανισμός προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου υπό τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς και της πολιτικής θα αυξηθεί κατά 6% από το 2022 και θα φθάσει τα 105,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2028, χάρη στους τομείς της πετροχημικής βιομηχανίας και των αερομεταφορών.
Η ετήσια αύξηση της ζήτησης, ωστόσο, θα αραιώσει από 2,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος σε 400.000 βαρέλια την ημέρα το 2028.
«Η ύφεση στις προηγμένες οικονομίες καθιστά το παγκόσμιο outlook ακόμη πιο εξαρτημένο από το αν η επαναλειτουργία της Κίνας μετά την πανδημία του Covid θα μπορέσει να διατηρήσει την αρχική της δυναμική, η οποία θα πρέπει τελικά να αναζωογονήσει το παγκόσμιο εμπόριο και τη μεταποίηση», ανέφερε ο ΙΕΑ, ενώ τόνισε ότι η «συσσωρευμένη» κατανάλωση του Πεκίνου θα κορυφωθεί στα μέσα του 2023, έπειτα από μια ανάκαμψη 1,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα, αλλά θα χάσει τη δυναμική της σε μόλις 290.000 βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο ετησίως από το 2024 έως το 2028.
Μια «άνευ προηγουμένου αναδιάταξη των παγκόσμιων εμπορικών ροών» και οι έκτακτες απελευθερώσεις από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των μελών του ΙΕΑ πέρυσι «επέτρεψαν στα αποθέματα της βιομηχανίας να ανασυγκροτηθούν, χαλαρώνοντας τις εντάσεις της αγοράς» εν μέσω της αύξησης της ζήτησης, δήλωσε ο ΙΕΑ.
Από την πλευρά της προσφοράς, ο Οργανισμός αναμένει ότι οι παραγωγοί πετρελαίου εκτός του σημαίνοντος συνασπισμού του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του (γνωστού ως ΟΠΕΚ+) «θα κυριαρχήσουν στα μεσοπρόθεσμα σχέδια επέκτασης της παραγωγικής ικανότητας», συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και άλλων αμερικανικών παραγωγών. Η παγκόσμια δυναμικότητα προσφοράς θα αυξηθεί κατά 5,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως στα 111 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το 2028 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΕΑ, με την ανάπτυξη να υποχωρεί εν μέσω της επιβράδυνσης των ΗΠΑ. Αυτό θα οδηγήσει σε ένα μαξιλάρι πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας 4,1 εκατ. βαρελιών ημερησίως, το οποίο επικεντρώνεται στα βαριά ονόματα του ΟΠΕΚ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η ρωσική παραγωγή παραμένει «θολωμένη», με τον ΙΕΑ να προβλέπει μείωση ως αποτέλεσμα των κυρώσεων στις θαλάσσιες εξαγωγές αργού και πετρελαιοειδών της Μόσχας από τα τέλη του περασμένου έτους, μαζί με την αποχώρηση δυτικών εταιρειών που διευκόλυναν την παραγωγή. Ο ΙΕΑ βλέπει τώρα ότι οι ρωσικές προμήθειες είναι πιθανό να μειωθούν κατά 710.000 βαρέλια ημερησίως για την εξαετή περίοδο πρόβλεψης έως το 2028.
«Η ικανότητα της Μόσχας να αυτοχρηματοδοτεί τις δραστηριότητες της πετρελαϊκής της βιομηχανίας και η πρόσβασή της σε κινεζικό εξοπλισμό και υπηρεσίες μπορεί να αποτρέψει μια πολύ πιο απότομη μείωση. Αλλά μια αυστηροποίηση των δυτικών οικονομικών μέτρων, που επιβάλλονται στη Ρωσία θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μια πιο έντονη πτωτική τάση», ανέφερε ο ΙΕΑ. Υπολογίζει ότι 2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως ρωσικού αργού έχουν εκτραπεί από τους δυτικούς καταναλωτές για να βρουν τώρα Ασιάτες αγοραστές, δημιουργώντας μια «αγορά δύο ταχυτήτων».

Έρχεται μια πραγματική μεταμόρφωση

Ο ΙΕΑ συνέχισε να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνεχιζόμενες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, που, σύμφωνα με τις προβλέψεις του, θα φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015, στα 528 δισ. δολάρια το 2023, καλύπτοντας ταυτόχρονα τη ζήτηση και ξεπερνώντας «το ποσό που θα χρειαζόταν σε έναν κόσμο που θα μπει σε τροχιά για καθαρές μηδενικές εκπομπές».
«Οι παραγωγοί πετρελαίου πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στον αυξανόμενο ρυθμό των αλλαγών και να βαθμονομήσουν τις επενδυτικές τους αποφάσεις για να διασφαλίσουν μια ομαλή μετάβαση», ανέφερε ο Birol σε δήλωσή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης