Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η κυβέρνηση Biden επιβεβαίωσε τη βάση της κινεζικής κατασκοπείας στην Κούβα - Η «μυστική συμφωνία» δισεκατ. δολαρίων

Η κυβέρνηση Biden επιβεβαίωσε τη βάση της κινεζικής κατασκοπείας στην Κούβα - Η «μυστική συμφωνία» δισεκατ. δολαρίων
Η έκθεση επικαλείται ανώνυμες πηγές που ανέφεραν ότι το Πεκίνο συμφώνησε να πληρώσει στην Κούβα δισεκατομμύρια δολάρια για την ευκαιρία να χτίσει την κατασκοπευτική εγκατάσταση στην αυλή των Ηνωμένων Πολιτειών
Σχετικά Άρθρα
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε νωρίτερα ότι η ύπαρξη μιας κινεζικής βάσης κατασκοπείας στην Κούβα δεν... αποτελεί πρόσφατη εξέλιξη και χρονολογείται από την εποχή που ο πρόεδρος Donald Trump ήταν στην εξουσία.
Εν ολίγοις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο John Kirby, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Biden γνωρίζει τις δυνατότητες συλλογής πληροφοριών της Κίνας στην Κούβα και τις λαμβάνει σοβαρά υπόψη.
«Δεν θα μπορέσουμε να μπούμε σε πάρα πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τις δικές μας προσπάθειες αντικατασκοπείας», είπε ο Kirby. «Όπως έχουμε ενημερώσει, αυτή δεν είναι μια νέα εξέλιξη ότι η Κίνα προσπαθεί να επιτύχει κάποιες δυνατότητες συλλογής πληροφοριών στην Κούβα. Από την πρώτη μέρα ,που αναλάβαμε το τιμόνι της χώρας, πήραμε σοβαρά αυτό το θέμα».
Οι δηλώσεις ήρθαν αφού πολλά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Πεκίνο λειτουργεί μια βάση κατασκοπείας στην Κούβα από το 2019.
Προηγουμένως, τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το Πεντάγωνο αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς ότι η Κίνα σύναψε μια «μυστική συμφωνία» με την Κούβα πρόσφατα για την κατασκευή μιας βάσης κατασκοπείας, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τη Wall Street Journal.
Η έκθεση επικαλείται ανώνυμες πηγές που ανέφεραν ότι το Πεκίνο συμφώνησε να πληρώσει στην Κούβα δισεκατομμύρια δολάρια για την ευκαιρία να χτίσει την κατασκοπευτική εγκατάσταση στην αυλή των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Kirby ισχυρίστηκε ότι η έκθεση δεν ήταν ακριβής, αλλά δεν διευκρίνισε τι ήταν εσφαλμένο.
Ο υπουργός Εξωτερικών Blinken είπε ότι η κυβέρνηση Blinken δεν είχε κάνει αρκετά για να αποτρέψει τις κινεζικές φιλοδοξίες να αυξήσουν τη συλλογή πληροφοριών στο εξωτερικό.
Η Κίνα αναβάθμισε τις κουβανικές εγκαταστάσεις συλλογής πληροφοριών της το 2019, είπε ο Blinken σε δημοσιογράφους στις 12 Ιουνίου σε μια ενημέρωση μαζί με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών.
«Η εκτίμησή μας ήταν ότι παρά την επίγνωση των βασικών προσπαθειών και κάποιες προσπάθειες αντιμετώπισης της πρόκλησης στην προηγούμενη κυβέρνηση, δεν σημειώναμε αρκετή πρόοδο σε αυτό το θέμα και χρειαζόμασταν μια πιο άμεση προσέγγιση», είπε ο Blinken.

Ο Trump κατηγορεί τον Biden

Στον λογαριασμό του στο Truth Social, ο Trump κατηγόρησε την κυβέρνηση Biden για τις εγκαταστάσεις κατασκοπείας στην Κούβα.
«Η Κίνα μόλις, ουσιαστικά, κατέλαβε την Κούβα», έγραψε στις 12 Ιουνίου. «Δεν θα είχε συμβεί ποτέ υπό την κυβέρνηση Trump
Ο Τζον Ράτκλιφ, διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών υπό τον Trump, αρνήθηκε ότι υπήρχε κινεζική κατασκοπευτική εγκατάσταση στην Κούβα κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Trump.
Καταγραφή22.PNG


Σύγχυση για τη βάση κατασκόπων

Η κυβέρνηση Biden προσέφερε αντικρουόμενες απαντήσεις στην έκθεση της Wall Street Journal, προκαλώντας σύγχυση το Σαββατοκύριακο.
Ο Κίρμπι είπε ότι ο Λευκός Οίκος δεν μπορούσε να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες λόγω της ευαίσθητης φύσης των πληροφοριών.
«Η αρχική αναφορά, όπως είπαμε, ήταν ανακριβής. Και κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε αυτή τη στιγμή για να είμαστε όσο πιο προσεκτικοί μπορούσαμε», είπε.
«Είναι ντροπή κάποιος, ή κάποιοι, με κάποιο τρόπο να πιστεύουν ότι είναι εντάξει να θέσεις αυτού του είδους τις πληροφορίες στη δημόσια σφαίρα...
«Το γεγονός ότι βγήκαμε μερικές μέρες αργότερα και δώσαμε κάποιες διευκρινιστικές πληροφορίες δεν σημαίνει και δεν πρέπει να εκληφθεί, όπως έχω δει σε ορισμένα από τα δημοσιεύματα του Τύπου, ως κάποιου είδους υποχώρηση».
Ο John Kirby είπε επίσης ότι η κυβέρνηση Biden έχει λάβει μέτρα για να προσπαθήσει να μετριάσει τους κινδύνους που ενέχουν οι δραστηριότητες του Πεκίνου.
«Είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα μυστικά του έθνους μας σε αυτό το ημισφαίριο και πέρα ​​από αυτό και ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη χώρα κατάλληλα», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης