Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σήμα λιτότητας από το ΔΝΤ: Η ΕΚΤ να συνεχίσει τις αυξήσεις, οι κυβερνήσεις να μειώσουν δαπάνες

Σήμα λιτότητας από το ΔΝΤ: Η ΕΚΤ να συνεχίσει τις αυξήσεις, οι κυβερνήσεις να μειώσουν δαπάνες
Η ΕΚΤ προχώρησε χθες Πέμπτη, σε ακόμα μία αύξηση των επιτοκίων
Σχετικά Άρθρα
Υψηλότερα επιτόκια και αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική συστήνει στην ευρωζώνη το ΔΝΤ, σε μια περίοδο όπου οι Ευρωπαίοι πολίτες προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στην εκτόξευση των τιμών λόγω του υψηλού πληθωρισμού.
Ειδικότερα, σε μια τακτική επισκόπηση της οικονομίας των 20 χωρών που μοιράζονται το ευρώ, το ΔΝΤ ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν γρήγορα σε μια μεταρρύθμιση, που τώρα συζητείται, των δημοσιονομικών κανόνων και των κανόνων χρέους του μπλοκ που στηρίζουν την αξία του ευρώ.
«Η νομισματική πολιτική πρέπει να συνεχίσει να σφίγγει για να φέρει τον πληθωρισμό στο στόχο εγκαίρως», ανέφερε το ΔΝΤ στην έκθεση, την οποία παρουσίασε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και στην ΕΚΤ.
Μία ημέρα πριν, χθες (15/6/2023), η ΕΚΤ αύξησε το κόστος δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών και δήλωσε ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός σχεδόν εγγυάται άλλη μια κίνηση τον επόμενο μήνα και πιθανότατα και μετά από αυτόν. Η τελευταία αύξηση των επιτοκίων (κατά 25 μονάδες βάσης) ήταν η όγδοη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ μετά τη λανθασμένη εκτίμηση για την ανθεκτικότητα των αυξήσεων των τιμών στις αρχές του περασμένου έτους και οδήγησε το επιτόκιο πολιτικής της στο 3,5%, επίπεδο που έχει να δει από το 2001.

Οι κυβερνήσεις να μειώσουν τις δαπάνες

Το ΔΝΤ προέτρεψε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να βοηθήσουν την ΕΚΤ με περικοπές δαπανών, επειδή η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί συγκρατημένα φέτος και του χρόνου, παρά τη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.
«Η δημοσιονομική εξυγίανση θα πρέπει επίσης να προχωρήσει για να μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις και να αποκατασταθεί ο δημοσιονομικός χώρος», ανέφερε το ΔΝΤ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε τον Μάιο ότι τα δημόσια οικονομικά της ευρωζώνης θα βελτιωθούν, με το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα να συρρικνώνεται στο 3,2% του ΑΕΠ φέτος από 3,6% πέρυσι και να μειώνεται στο 2,4% του ΑΕΠ το 2024. Το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει επίσης να μειώνεται και η Επιτροπή το βλέπει στο 90,8% του ΑΕΠ για το σύνολο της ευρωζώνης φέτος, από 93,1% πέρυσι, και να μειώνεται περαιτέρω στο 89,9% το 2024.

Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ

Το ΔΝΤ κάλεσε τις κυβερνήσεις της ΕΕ να ολοκληρώσουν τη συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων του μπλοκ, οι οποίοι τέθηκαν σε εφαρμογή για να αποτρέψουν τον υπερβολικό δανεισμό των κυβερνήσεων.
Η μεταρρύθμιση θα συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ αργότερα την Παρασκευή (16/6/2023), αλλά δεν αναμένεται μεγάλη πρόοδος, επειδή η Γερμανία και η Γαλλία παραμένουν σε διαφωνία σχετικά με το αν θα πρέπει να υπάρχει μια ελάχιστη ετήσια μείωση του χρέους υποχρεωτική για όλους.
«Μια γρήγορη συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ θα στήριζε τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μακροπρόθεσμα», δήλωσε το ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης