Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρχεται νέα κρίση λόγω υψηλών επιτοκίων - Η «φούσκα» 1,5 τρισ. δολ. στα εταιρικά δάνεια

Έρχεται νέα κρίση λόγω υψηλών επιτοκίων  - Η «φούσκα» 1,5 τρισ. δολ. στα εταιρικά δάνεια
Πως τα «σκουπίδια» CLOs οδηγούν σε μία νέα κρίση
Σχετικά Άρθρα
H χρηματοοικονομική ροή που βοήθησε στη χρηματοδότηση των πιο ριψοκίνδυνων εταιρειώνου και εξελίχθηκε σε μια αγορά που εκτιμάται σε 1,5 τρισ. δολάρια στα χρόνια των χαμηλών επιτοκίων στερεύει, ζσημειώνει το Reuters σε ανάλυσή του, καθώς οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων φέρνουν σκληρότερους όρους δανεισμού και αβεβαιότητα.
Ο ρυθμός έκδοσης των λεγόμενων εξασφαλισμένων δανειακών υποχρεώσεων (CLOs), τα οποία ομαδοποιούν δάνεια των πιο αδύναμων επιχειρήσεων και τα λανσάρουν ως ομόλογα, έχει σταματήσει.
Οι εξειδικευμένοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων «έκοψαν» CLOs αξίας άνω του μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων το 2021, έτος έντονης μεταπανδημικής νομισματικής τόνωσης.
Σχεδόν 69 δισεκατομμύρια δολάρια αξίας δρομολογήθηκαν ή αναχρηματοδοτήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, μειωμένα κατά 41% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της JP Morgan.

Ξεφουσκώνει η αγορά των εταιρικών δανείων

Αυτά τα οχήματα, δημοφιλή στα hedge funds, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων όταν το κόστος δανεισμού είναι χαμηλό και οι επενδυτές κυνηγούν την απόδοση, αντιπροσωπεύουν έως και το 60% της ζήτησης για τα δάνεια σκουπίδια που αξιολογούνται μόνο με Β ή χαμηλότερα, σύμφωνα με την S&P Global Ratings.
Όμως η αγορά έχει ξεφουσκώσει ακριβώς τη στιγμή που οι εταιρείες των οποίων το χρέος θεωρείται κερδοσκοπική επένδυση, αντιμετωπίζουν ένα βουνό από ανάγκες αναχρηματοδότησης τα επόμενα χρόνια.
Η απότομη αύξηση των παγκόσμιων επιτοκίων εδώ και δεκαετίες, μια αναμενόμενη παγκόσμια ύφεση και λιγότερα νέα CLO για τη στήριξη δανειοληπτών με αξιολόγηση junk, ενδεχομένως να δημιουργήσουν ένα τοξικό κοκτέιλ εταιρικής δυσπραγίας.
Η αγορά CLO έχει επιβραδυνθεί επειδή οι επενδυτές επιθυμούν υψηλότερες πληρωμές ως αντιστάθμισμα για τον κίνδυνο δανεισμού σε αδύναμους δανειολήπτες.
"Διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο τώρα και θέλετε να αποζημιωθείτε για αυτόν τον κίνδυνο", δήλωσε ο Aza Teeuwen, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων σταθερού εισοδήματος TwentyFour.
Κατά τον σχηματισμό των CLOs, οι διαχειριστές αυτών των οχημάτων χρησιμοποιούν τα δάνεια ως εγγύηση για ομόλογα με διαφορετικές τιμές και διαφορετικό βαθμό ασφάλειας. Οι επενδυτές στις δόσεις που θεωρούνται ασφαλέστερες λαμβάνουν τις χαμηλότερες αποδόσεις, ενώ εκείνοι στο πιο επικίνδυνο τμήμα μετοχών λαμβάνουν πλεονάζουσες ταμειακές ροές μετά την πληρωμή των άλλων επενδυτών.
Τώρα, οι διαχειριστές κεφαλαίων που αγοράζουν τις δόσεις με την υψηλότερη αξιολόγηση απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις. Αυτό έχει συμπιέσει τις αποδόσεις των μετοχών, και χωρίς επενδυτές μετοχών, τα CLO δεν μπορούν να συγκροτηθούν.

Αθετήσεις προ των πυλών

Η S&P υπολογίζει ότι ενώ οι επενδυτές μετοχικού κεφαλαίου CLO ήταν σε θέση να έχουν ετήσια απόδοση 15% πριν από το 2022, οι συμφωνίες που τιμολογούνται τώρα θα προσφέρουν περίπου 7%.
"Δεν μπορείτε πλέον να συγκροτήσετε ένα (νέο) χαρτοφυλάκιο", δήλωσε η Laila Kollmorgen, διευθύνουσα σύμβουλος και ειδικός σε θέματα CLO στην PineBridge Investments.
Η Kollmorgen δήλωσε ότι εξακολουθεί να βρίσκει καλές ευκαιρίες σε δόσεις CLO υψηλής αξιολόγησης που πωλούνται στη δευτερογενή αγορά.
"Γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν (δάνεια) αθετήσεις σε κάποιο στάδιο", δήλωσε ο Teeuwen.
"Το κεφάλαιο (CLO) δεν βγάζει αρκετά χρήματα για να δικαιολογήσει την αγορά του".
Τα CLOs έχουν περίοδο επανεπένδυσης έως και πέντε ετών, μετά την οποία δεν μπορούν να αγοράσουν νέα δάνεια.
Σύμφωνα με την BoFA, το 38% των CLO που υπάρχουν θα φτάσει σε αυτή την ημερομηνία λήξης μέχρι το τέλος του 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης