Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στη Wall, μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed – Στο -0,20% ο S&P 500, o Nasdaq -0,18%

Πτώση στη Wall, μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed – Στο -0,20% ο S&P 500, o Nasdaq -0,18%
Αρνητικά πρόσημα στη Wall...
Πτωτικά κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τετάρτη 5 Ιουλίου, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τα πρακτικά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, που προβλέπουν νέες επιτοκιακές αυξήσεις και σύσφιξη...
Όπως γίνεται αντιληπτό, τα πρακτικά από τη συνεδρίαση στις 13-14 Ιουνίου παρείχαν λεπτομέρειες για το πού οδεύει η νομισματική πολιτική.
Υπενθυμίζεται πως, παρότι η απόφαση του Ιουνίου να διατηρηθούν τα επιτόκια σταθερά δεν ήταν έκπληξη, οι ενδείξεις ότι τα μέλη έβλεπαν τουλάχιστον δύο ακόμη αυξήσεις πριν από το τέλος του έτους, έπιασαν την αγορά εξ… απίνης.
Έκτοτε, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ δίνουν ολοένα σήματα σύσφιξης, με στόχο ο πληθωρισμός να μειωθεί σε αποδεκτό επίπεδο.
Σε αυτό το κλίμα, o βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε -0,38%, στις 34.288 μονάδες.
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,20%, στις 4.446 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε επίσης μείωση -0,18%, στις 13.791 μονάδες

«Είμαστε bullish. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα ράλι», είπε ο Ryan Detrick του Carson Group στο «Closing Bell» του CNBC τη Δευτέρα 4 Ιουλίου, προσθέτοντας:
«Ίσως πρόκειται να βγούμε κάποια στιγμή τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο…
Ωστόσο, θα αγοράζουμε σε οποιαδήποτε αδυναμία».

Στα μάκρο, αναιμική αύξηση σημείωσαν οι εργοστασιακές παραγγελίες τον Μάιο στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι οι παραγγελίες αεροσκαφών αντισταθμίστηκαν από την πτώση της ζήτησης.
Ειδικότερα, οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 0,3%, όσο και τον Απρίλιο, διαψεύδοντας την πρόβλεψη για αύξηση κατά 0,8% που περίμεναν οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters.
Σε ετήσια βάση, οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 1,1% έως τον Μάιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Ορισμένοι κλάδοι συνέχισαν να δείχνουν ανθεκτικότητα πάντως, καθώς διατηρήθηκε σταθερή η ζήτηση για εξοπλισμό, μεταφορές, μηχανήματα καθώς και ηλεκτρικές συσκευές και εξαρτήματα.
Συγκεκριμένα, οι παραγγελίες για εξοπλισμό μεταφοράς αυξήθηκαν κατά 3,8% τον Μάιο μετά την επιτάχυνση κατά 4,8% του προηγούμενου μήνα, ενώ οι παραγγελίες πολιτικών αεροσκαφών εκτοξεύθηκαν κατά 32,8%, αλλά οι παραγγελίες μηχανοκίνητων οχημάτων μειώθηκαν κατά 0,6%.
Οι παραγγελίες για μηχανήματα αυξήθηκαν κατά 1,2%, ενώ οι κρατήσεις για υπολογιστές και ηλεκτρονικά προϊόντα αυξήθηκαν κατά 0,3%. Οι παραγγελίες για ηλεκτρικό εξοπλισμό, συσκευές και εξαρτήματα ανέκαμψαν κατά 1,9%.
Εξαιρουμένων των μεταφορών, ωστόσο οι παραγγελίες των εργοστασίων παρουσίασαν μείωση κατά 0,5%.

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Υπό πίεση διαπραγματεύτηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να ανησυχούν για περαιτέρω ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομικής ανάκαμψης στην Κίνα.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 0,63%, στις 15.937 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφηκαν απώλειες 1,03%, στις 7.442 μονάδες.
Στις 7.310 μονάδες με πτώση 0,8% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 0,59%, στις 28.220 μονάδες.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, σε ύφεση διολίσθησε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη.
Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, υποχώρησε στο 49,9 τον Ιούνιο από το 52,8 του Μαΐου.
Ο δείκτης υποχώρησε κάτω από το όριο των 50 μονάδων, για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο και απέχει από την προκαταρκτική εκτίμηση για 50,3.
"Όλες οι μεγάλες χώρες του ευρώ έχασαν και πάλι σημαντική δυναμική.
Η επιβράδυνση της αύξησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας συνοδεύτηκε από ασθενέστερη αύξηση των νέων επιχειρήσεων, χαμηλότερες αυξήσεις τιμών και μείωση των επιχειρηματικών προσδοκιών", δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου.
Ο δείκτης νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον τομέα των υπηρεσιών ήταν μόλις πάνω από το όριο του νεκρού σημείου σε χαμηλό πέντε μηνών, στο 51,0.
Η προκαταρκτική μέτρηση ήταν 51,3 και τον Μάιο ήταν 53,3.
Την ίδια ώρα ωστόσο, οι πιέσεις στις τιμές υποχώρησαν σημαντικά τον Ιούνιο, με τον σύνθετο δείκτη τιμών παραγωγού να υποχωρεί στο 53,8 από 56,4, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021.
Μάλιστα, η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στην Ελλάδα, στο -10,6%.
Ωστόσο, υπήρξαν και κάποια θετικά οικονομικά νέα νωρίτερα την Τετάρτη, με τη γαλλική βιομηχανική παραγωγή να αυξάνεται κατά 1,2% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, σημαντικά ισχυρότερη από την αναμενόμενη πτώση κατά 0,2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης