Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοσκόπηση – Ισπανία: Ισχνό προβάδισμα για το Λαϊκό Κόμμα έναντι των Σοσιαλιστών – Στην τέταρτη θέση το Vox

Δημοσκόπηση – Ισπανία: Ισχνό προβάδισμα για το Λαϊκό Κόμμα έναντι των Σοσιαλιστών – Στην τέταρτη θέση το Vox
Εκλογικό ντέρμπι στην Ισπανία δείχνει η νέα δημοσκόπηση
Σχετικά Άρθρα
Εκλογικό ντέρμπι στην Ισπανία δείχνει η νέα δημοσκόπηση δύο μέρες πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν στις 23 Ιουλίου 2023.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών (CIS), το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) θα κέρδιζε τις εκλογές με 122-140 έδρες (η απόλυτη πλειοψηφία είναι 176) έναντι 115-135 των Σοσιαλιστών (PSOE). Μιλώντας με ποσοστά, το PP εξασφαλίζει 31,4% και το PSOE 31,2%, που ορίζεται ως «τεχνητή ισοπαλία».
Η δημοσκόπηση βασίζεται σε 29.201 συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις 28 Μαΐου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δημοσκόπηση δίνει την τρίτη θέση στον SUMAR, τον νέο πολιτικό συνασπισμό 16 κομμάτων που τοποθετείται στα αριστερά του PSOE, με 43-50 έδρες και ποσοστό 14,3%. Το ακροδεξιό VOX, που ως τώρα κατείχε την τρίτη θέση με 52 έδρες, πέφτει στις 21-29 έδρες και καταλαμβάνει την τέταρτη θέση.
Παρά το γεγονός όμως ότι το PP προηγείται, εντούτοις από τα δύο πολιτικά μπλοκ που δημιουργούνται, δεξιό και αριστερό, φαίνεται να υπερισχύει το δεύτερο. Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι φωνές στους κόλπους του PP που διατείνονται ότι, για να μπορέσει να κυβερνήσει ο Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεϊχό, θα έπρεπε το PSOE να απέχει από την ψηφοφορία στη Βουλή. Ως τώρα οι συμμαχίες είναι μεταξύ PP και VOX και μεταξύ PSOE και SUMAR.
H επικεφαλής του SUMAR Γιολάντα Ντίαθ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας, εξακολουθεί να προhγείται ως η πιο δημοφιλής πολιτικός με 4,7 μονάδες. Ακολουθούν οι Σάντσεθ (4,68), Φεϊχό (4,3) και Αμπασκάλ (2,96).
Στις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις το PP εμφανίζεται να προηγείται, όμως η διαφορά με το PSOE είναι μικρή με αποτέλεσμα οι δημοσκόποι να μιλούν για μάχη «στήθος με στήθος» για τα δύο κόμματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης