Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Ζητά εξηγήσεις από την Τουρκία για την παράδοση μαχητών του Azov στο Κίεβο

Ρωσία: Ζητά εξηγήσεις από την Τουρκία για την παράδοση μαχητών του Azov στο Κίεβο
Ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας είχαν ήδη τηλεφωνική συνομιλία για το θέμα και «υπάρχουν σίγουρα περισσότερες επαφές που πρέπει να συνεχίσουν και σε άλλο επίπεδο»
Η Ρωσία αναμένει διευκρινίσεις από την Άγκυρα σχετικά με την πρόσφατη παράδοση από την Τουρκία διοικητών του εθνικιστικού τάγματος Azov (που είναι εκτός νόμου στη Ρωσία) στο Κίεβο, καθώς αυτό έρχεται σε αντίθεση με μια υπάρχουσα συμφωνία, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Dmitry Peskov.
«Πράγματι, η επιστροφή των ηγετών του Αζόφ παραβιάζει την υπάρχουσα συμφωνία και θα συζητήσουμε αυτό το θέμα με την Τουρκία και, στην πραγματικότητα, έχουμε ήδη ξεκινήσει συνομιλίες για αυτό το θέμα», είπε ο Peskov σε συνέντευξη Τύπου.
Ο Peskov σημείωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας είχαν ήδη τηλεφωνική συνομιλία για αυτό το θέμα και «υπάρχουν σίγουρα περισσότερες επαφές να συνεχίσουν και σε άλλο επίπεδο».
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι, σε αντίθεση με ορισμένα κράτη από τη λεγόμενη Δύση, η Τουρκία διατηρεί διάλογο μαζί μας και τον υποστηρίζει στα υψηλότερα επίπεδα», είπε ο Peskov. «Θα χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους διαύλους για τον διάλογο, πρωτίστως για να εξηγήσουμε τη στάση μας και σίγουρα θα λάβουμε υπόψη την τρέχουσα κατάσταση κατά τη σύναψη μελλοντικών συμφωνιών σε διάφορους τομείς».
Τον Οκτώβριο του 2022, ο Ρώσος πρόεδρος Putin πρότεινε την ιδέα δημιουργίας κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, όπου θα μπορούσε να ανακατευθυνθεί ο χαμένος όγκος διέλευσης μέσω του Nord Stream. Η τουρκική πλευρά σημείωσε ότι σχεδόν όλα είναι έτοιμα όσον αφορά τις υποδομές για την υλοποίηση του έργου, αλλά απαιτεί τροποποιήσεις της νομοθεσίας.
Το Σάββατο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας V. Zelenskyy δήλωσε ότι επιστρέφει στη χώρα μαζί με πέντε διοικητές του εθνικού τάγματος του Azov που διέμεναν στο παρελθόν στην Τουρκία. Πριν από αυτό, την Παρασκευή, συναντήθηκε με τον Τούρκο ηγέτη Tayep Erdogan.
Την Κυριακή, η κατάσταση με την επιστροφή των διοικητών του Azov στο Κίεβο συζήτησαν τηλεφωνικά οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας Sergey Lavrov και Hakan Fidan.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Τουρκίας, τα μέρη επιβεβαίωσαν την ανάγκη «να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ο χαρακτήρας εμπιστοσύνης των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας», συζήτησαν «πρόσφατα γεγονότα γύρω από την Ουκρανία» και προοπτικές συνεργασίας στην διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας «στο πλαίσιο της αδυναμίας των δυτικών κρατών» να πραγματοποιήσουν τη συμφωνία για τα σιτηρά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης