Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εξαιρετικά μεταδοτική επιδημία χτυπά τις γάτες στην Κύπρο προειδοποιούν κτηνίατροι - 300.000 ξεψύχησαν μέσα σε 7 μήνες

Εξαιρετικά μεταδοτική επιδημία χτυπά τις γάτες στην Κύπρο προειδοποιούν κτηνίατροι - 300.000 ξεψύχησαν μέσα σε 7 μήνες
Η Κύπρος, γνωστή και ως «νησί των γατών» έχει μια μακρά ιστορία με τα συγκεκριμένα αιλουροειδή
Πάνω από 300.000 γάτες -κατά εκτιμήσεις και όχι επιβεβαιωμένα- έχουν πεθάνει από ένα στέλεχος του κορωνοϊού, την λοιμώδη περιτονίτιδα των αιλουροειδών, στην Κύπρο με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Όπως αναφέρει το AFP, τόσο αδέσποτες όσο και οικόσιτες γάτες έχουν πεθάνει από την λοιμώδη περιτονίτιδα των αιλουροειδών (FIP), από τον Ιανουάριο. Η ασθένεια αυτή δεν αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο αλλά μπορεί να αποβεί μοιραία για τις γάτες εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Το «νησί των γατών»

Η Κύπρος, γνωστή και ως «νησί των γατών» έχει μια μακρά ιστορία με τα συγκεκριμένα αιλουροειδή. Ο μύθος λέει ότι μια Ρωμαία αυτοκράτειρα, η Ελένη, έφερε για πρώτη φορά γάτες στην Κύπρο για να απαλλαγεί από τα δηλητηριώδη φίδια πριν από περίπου 1.700 χρόνια.
Ωστόσο, οι αρχαιολογικές ενδείξεις για την εξημέρωση των γατών στο νησί χρονολογούντι πιο πίσω από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο – πριν από 9.5000 χρόνια στο νεολιθικό χωριό Σιυλλουρόκαμπος, όπου τα λείψανα μιας γάτας και ενός ανθρώπου βρέθηκαν σκόπιμα θαμμένα μαζί.

«Έχουμε χάσει πάνω από 300.000 γάτες από FIP από τον Ιανουάριο»

Η λοιμώδης περιτονίτιδα των αιλουροειδών έχει εξαπλωθεί ραγδαία σε όλη την Κύπρο τους τελευταίους μήνες, καθώς είναι «εξαιρετικά μεταδοτική» μεταξύ των γατών, όπως δήλωσε στο AFP, ο κτηνίατρος Κωστής Λάρκου.
Και σύμφωνα με τις διάφορες οργανώσεις για την προστασία των ζώων, ο αριθμός των γατών που πεθαίνουν από την ασθένεια είναι σημαντικά υψηλότερος από τα 107 κρούσματα της GIP που ανέφερε επίσημα το υπουργείο Γεωργίας.
«Έχουμε χάσει 300.000 γάτες από τον Ιανουάριο από την FIP» δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο Ντίνος Αγιομαμίτης, επικεφαλής του Cats PAWS Cyprus και αντιπρόεδρος της Cyprus Voice for Animals. Εκτιμά επίσης, ότι το 1/3 των γατών που ζουν στα νότια του νησιού έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα του ιού, με συμπτώματα όπως πυρετός, κοιλιακό πρήξιμο, αδυναμία και επιθετικότητα.
Πρόσθεσε, επίσης, πως μέρος της πρόκλησης γύρω από την καταγραφή των κρουσμάτων είναι ότι, με τόσα πολλά αδέσποτα στο νησί, η διάγνωση και η καταμέτρηση κάθε κρούσματος είναι σχεδόν αδύνατη.
Ο Δρ Δημήτρης Επαμεινώνδας, αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Κτηνιατρικού Συλλόγου, πρόσθεσε ότι: «Οι τοπικοί κτηνίατροι αναφέρουν ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων FIP, τα οποία ξεκίνησαν από την πρωτεύουσα Λευκωσία τον Ιανουάριο και εξαπλώθηκαν σε όλο το νησί μέσα σε τρεις με τέσσερις μήνες».
Σε ανάρτησή του, πρόσθεσε ότι πρόκειται για την πρώτη «επιδημία αυτής της έκτασης» που αναφέρεται ποτέ.
Υπάρχει υποψία ότι η επιδημία εξαπλώνεται επίσης σε πληθυσμούς γατών στον κοντινό Λίβανο, το Ισραήλ και την Τουρκία, αλλά ελλείψει μελετών, αυτό δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, δήλωσε ο Δημήτρης Επαμεινώνδας, αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

Οι δύο θεραπευτικές επιλογές

Για τον περιορισμό της εξάπλωσης, έχουν εξεταστεί δύο θεραπευτικές επιλογές. Η μία είναι το molnupiravir, ένα χάπι κατά του κορωνοϊού, το οποίο, όπως λένε οι αξιωματούχοι, δεν θα μπορούσε να εγκριθεί για χρήση σε ζώα στην Κύπρο.
Ένα άλλο αντιιικό δισκίο, το GS-441524, χημικά παρόμοιο με τη θεραπεία Covid-19 remdesivir, έχει εγκριθεί για χρήση σε ζώα στη Βρετανία και για εισαγωγή στην Κύπρο, με περιορισμούς.
Αλλά το κόστος του, στα 3.000 έως 7.000 ευρώ ανά γάτα, είναι απαγορευτικό και δεν υπάρχει προμήθεια στην Κύπρο.
Εδώ και εβδομάδες, ο Επαμεινώνδας προσπαθεί να λάβει κυβερνητική άδεια για το molnupiravir, το οποίο θα κόστιζε περίπου 200 ευρώ ανά γάτα.
Το υπουργείο Γεωργίας δήλωσε στο AFP ότι εξετάζει όλα τα πιθανά μέσα για την αντιμετώπιση του ζητήματος μέσω «διαφόρων θεραπευτικών σκευασμάτων που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης