Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο 3% αποκλιμακώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2023 - Μεγάλες προσδοκίες για τη Fed

Στο 3% αποκλιμακώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2023 - Μεγάλες προσδοκίες για τη Fed
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,2%, από 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές
Στο 3% υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2023, καλύτερα του αναμενομένου 3,1%, καλλιεργώντας πλέον τις προσδοκίες για την αντίδραση της Federal Reserve στο μέτωπο των επιτοκίων.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 3%, από 4% τον Μάιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσει στο 3,1%.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,2%, από 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές.
Από την άλλη, υπήρξε μια πιο ήπια πτώση στον "πυρήνα" του ΔΤΚ, ο οποίος επιβραδύνθηκε σε ετήσιο ρυθμό 4,8% τον Ιούνιο από 5,3%.
Οι βασικές τιμές, από τις οποίες αφαιρούνται οι ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκαν κατά 0,2% σε μηνιαία βάση, έναντι 0,1% τον Μάιο.
Ο δείκτης για τη στέγαση ήταν και πάλι ο μεγαλύτερος συντελεστής της συνολικής αύξησης με ποσοστό άνω του 70%, ακολουθούμενος από τον δείκτη για την ασφάλιση οχημάτων.
Ο δείκτης τροφίμων αυξήθηκε κατά 0,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης ενέργειας αυξήθηκε κατά 0,6%.

Αναλυτικά τι ανέμεναν οι αναλυτές
3,2% - JP Morgan Chase
3,1% - Barclays
3,1% - Bank of America
3,1% - Credit Suisse
3,1% - Goldman Sachs
3,1% - Morgan Stanley
3,1% - Wells Fargo
3,0% - Bloomberg Economics
3,0% - Citigroup
3,0% - HSBC
3,0% - UBS

Οι στόχοι της Fed

Ο γενικός ρυθμός πληθωρισμού κινείται σταθερά πιο κοντά στον στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για το 2%, αφού κορυφώθηκε σε ποσοστό άνω του 9% τον περασμένο Ιούνιο.
Ωστόσο, ο πυρήνας του πληθωρισμού έχει αποδειχθεί πιο επίμονος, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.
Η Fed έχει αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της σε ένα εύρος 5-5,25% από σχεδόν μηδενικό στις αρχές του 2022.
Οι αξιωματούχοι διατήρησαν τα επιτόκια σταθερά στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση πολιτικής τους τον Ιούνιο, για να αποτιμήσουν την επίδραση των προηγούμενων αυξήσεων, αλλά έχουν καταστήσει σαφές ότι αναμένουν περαιτέρω αυξήσεις πριν από το τέλος του έτους.
Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα υποδηλώνουν επίσης ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed άρχισαν να κάμπτουν την οικονομία, με την αύξηση της απασχόλησης να επιβραδύνεται.
Ωστόσο, ανέδειξαν επίσης τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις, με την ανεργία να εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά σε χαμηλό πολλών δεκαετιών και τους μισθούς να αυξάνονται πολύ πάνω από τα επίπεδα που θεωρούνται συμβατά με το ποσοστό-στόχο της Fed για τον πληθωρισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης