Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Δραματική μείωση των εξαγωγών - Σημάδια κατάρρευσης της παγκόσμιας οικονομίας

Κίνα: Δραματική μείωση των εξαγωγών - Σημάδια κατάρρευσης της παγκόσμιας οικονομίας
Η σημαντική πτώση των κινεζικών εξαγωγών αποτελούν ανησυχητικό δείγμα όχι μόνο για το Πεκίνο αλλά και για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας
Τον Ιούνιο οι εξαγωγές τις Κίνας σημείωσαν τους υψηλότερους ρυθμούς μείωσης από την έναρξη της πανδημίας προ τριετίας, καθώς η προβληματική παγκόσμια οικονομία ασκεί αυξανόμενη πίεση στην κινεζική αγορά.
Η δυναμική στην ανάκαμψη της Κίνας μετά την πανδημία επιβραδύνθηκε μετά από μια πρόσκαιρη ανάκαμψη το πρώτο τρίμηνο, με τους τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών να εμφανίζονται αρκετά απαισιόδοξες για το υπόλοιπο του οικονομικού έτους.
Οι εξαγωγές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο υποχώρησαν έτι περαιτέρω από το προβλεπόμενο 12,4% που αναμενόταν για τον Ιούνιο του 2023 (σε σχέση με του 2022), σύμφωνα με στοιχεία από το Γραφείο Τελωνείων της Κίνας, ενώ τον Μάϊο η αντίστοιχη πτώση έφτασε το 7,5%.
Ως προς τις εισαγωγές, επίσης κατέρρευσαν στο 6,8%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση της τάξεως του 4,5%.
«Η παγκόσμια ύφεση της ζήτησης αγαθών θα συνεχίσει να επιβαρύνει τις εξαγωγές», δήλωσε ο Zichun Huang, κινέζος οικονομολόγος στην Capital Economics, με περαιτέρω μείωση των εξαγωγών να φαίνεται διαφαίνεται στον ορίζοντα ως στο τέλος του έτους.
«Αλλά τα καλά νέα είναι ότι η κορύφωση της πτώσης της ζήτησης είναι μάλλον ήδη πίσω μας», πρόσθεσε.
Ο Lv Daliang, εκπρόσωπος της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων, απέδωσε την κακή απόδοση των εξαγωγών στην «αδύναμη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, την επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου και των επενδύσεων, τον κρατικό προστατευτισμό και τις γεωπολιτικές οξύνσεις», σε σχόλια σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο.
Οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες - τον κορυφαίο προορισμό για τα κινεζικά προϊόντα - σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των βασικών εμπορικών εταίρων τους κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς οι διπλωματικές εντάσεις αυξάνονται για την τεχνολογία τσιπ και άλλα ζητήματα, ενώ οι εξαγωγές στη Ρωσία έχουν αυξηθεί απότομα, αν και από ένα μέτριο επίπεδο.
Με τις εξαγωγές να καλύπτουν περίπου το ένα πέμπτο της οικονομίας και την προβληματική αγορά ακινήτων περίπου το ένα τρίτο, οι προοπτικές της Κίνας για γρήγορη ανάκαμψη έχουν μειωθεί μετά τα lockdown που έπληξαν την οικονομία το 2022.
Έρευνα του Reuters έδειξε ότι η οικονομία της Κίνας πιθανότατα αναπτύχθηκε κατά 7,3% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο του προηγούμενου έτος, όταν τα lockdown στη Σαγκάη και σε άλλες μεγάλες πόλεις περιόρισαν την παραγωγή, ενώ η ανάπτυξη για ολόκληρο το έτος προβλεπόταν στο 5,5%.
Η στατιστική υπηρεσία θα δημοσιεύσει στοιχεία για το κινεζικό ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου την ερχόμενη Δευτέρα.
Η κυβέρνηση έχει θέσει έναν μετριοπαθή στόχο αύξησης του ΑΕΠ της τάξης του 5% για φέτος, αφού έχασε κατά πολύ τον στόχο του περασμένου έτους.
«Οι πεσμένες εξαγωγές και η αποπληθωριστική πίεση θα τονώσουν τα πράγματα, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό θα γίνει σε εντυπωσιακό βαθμό», δήλωσε ο Xu Tianchen, ανώτερος οικονομολόγος στο Economist Intelligence Unit.
"Αυτό οφείλεται στους δημοσιονομικούς περιορισμούς για την κυβέρνηση, καθώς πρέπει να δανειστούν περισσότερα για να χρηματοδοτήσουν μεγαλύτερες δαπάνες", πρόσθεσε.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του τον Μάρτιο, έχει υποσχεθεί να εφαρμόσει μέτρα πολιτικής για να τονώσει τη ζήτηση και να τονώσει τις αγορές, αλλά λίγα συγκεκριμένα βήματα έχουν ανακοινωθεί και οι επενδυτές γίνονται ανυπόμονοι.
Το κινεζικό Γιουάν υποχώρησε έναντι του δολαρίου μετά τη δημοσίευση των στοιχείων, αλλά οι αναλυτές είπαν ότι η περαιτέρω πτώση του νομίσματος αναμένεται να περιοριστεί καθώς οι επενδυτές αναμένουν στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ τον επόμενο μήνα πιθανές πρωτοβουλίες για την τόνωση της αγοράς.
«Το μεγάλο ερώτημα τους επόμενους μήνες είναι εάν η εγχώρια ζήτηση μπορεί να ανακάμψει χωρίς υπερβολικά κίνητρα εκ μέρους του Κράτους», δήλωσε ο Zhiwei Zhang, επικεφαλής οικονομολόγος στην Pinpoint Asset Management.
Η δραστηριότητα των εργοστασίων στην Κίνα συρρικνώνεται τους τελευταίους μήνες, ενώ οι τιμές καταναλωτή έφτασαν στο κατώφλι του αποπληθωρισμού τον Ιούνιο και οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν με τους ταχύτερους ρυθμούς της τελευταίας εφταετίας.
Οι κινεζικές εισαγωγές ημιαγωγών που μειώθηκαν κατά 13,6% τον Ιούνιο σηματοδοτούν κι αυτές τον μεγάλο βαθμό κάμψης των επανεξαγωγών καθώς τα σχετικά εξαρτήματα είναι κομβικά για συγκεκριμένους τομείς της κινεζικής βιομηχανίας.
Σε κάθε περίπτωση, τα σύννεφα της ύφεσης δεν απλώνονται μόνο πάνω από το Πεκίνο αλλά σταδιακά απειλούν να σκεπάσουν τον ουρανό της παγκόσμιας οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης