Τελευταία Νέα
Διεθνή

Blinken (ΗΠΑ): Η δέσμευση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία προεξοφλεί την ήττα του Putin - Η Ουκρανία θα αποφασίσει το μέλλον της

Blinken (ΗΠΑ): Η δέσμευση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία προεξοφλεί την ήττα του Putin - Η Ουκρανία θα αποφασίσει το μέλλον της
Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών προέβλεψε ότι ο Πούτιν θα προσπαθήσει να τραβήξει τον πόλεμο «επ' αόριστον», παρά το «φρικτό κόστος που έχει επιβαρύνει την ίδια τη Ρωσία»
Οι μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας αυτή την εβδομάδα μπορεί να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να πειστεί ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ότι δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή (14/7) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  Άντονι Μπλίνκεν.
Οι δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ «μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να απορριφθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν από την ιδέα ότι θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να ξεπεράσει την Ουκρανία και να ξεπεράσει τις δεκάδες χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία», είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στην Τζακάρτα της Ινδονησίας.
«Αυτός είναι ο πιο γρήγορος τρόπος, πιθανώς, για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος», δήλωσε ο Blinken. Ο κορυφαίος αμερικανός διπλωμάτης προέβλεψε ότι ο Πούτιν θα προσπαθήσει να τραβήξει τον πόλεμο "επ' αόριστον", παρά το "φρικτό κόστος που έχει επιβαρύνει την ίδια τη Ρωσία".
«Όσο συνεχίζει να πιστεύει ότι με κάποιο τρόπο θα επικρατήσει, είναι πιθανό να συνεχίσει. Πρέπει να απαρνηθεί αυτή την ιδέα. Αυτές οι μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας, αλλά και για την οικονομική της ευημερία, καθώς και η ανθρωπιστική βοήθεια, είναι πιθανώς ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό» προσέθεσε.
«Το ερώτημα τώρα είναι πού ακριβώς και πώς τελειώνει αυτό. Ουσιαστικά, αυτές οι αποφάσεις πρέπει να εξαρτώνται από την Ουκρανία, γιατί αφορούν το μέλλον της», συμπλήρωσε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας την απόφαση των ΗΠΑ να αφήσουν στα χέρια του Κιέβου το πώς και πότε θα χειριστεί τυχόν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες της G7 προχώρησαν σε κοινή συμφωνία δήλωσης που τις δεσμεύει για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στον στρατό της Ουκρανίας, τόσο για να αποκρούσει τη Ρωσία τώρα όσο και για να αποτρέψει επιθέσεις στο μέλλον. Η συμφωνία υποσχέθηκε επίσης να επενδύσει στην οικονομία της Ουκρανίας και να παράσχει άμεση «τεχνική και οικονομική υποστήριξη» για τις πιεστικές ανάγκες που προκάλεσε ο πόλεμος.
Παρόλα αυτά, και όπως είχε προβλεφθεί, η Ουκρανία δεν αποχώρησε από τη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους ως μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας, με τον Zelensky να έχει εμφανή παράπονα από τους Συμμάχους του για την περαιτέρω μετάθεση της ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης