Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία και Βρετανία επενδυτικοί «σκλάβοι» της Κίνας - Θα γονατίσουν αν δεν μειώσουν το ρίσκο

Γερμανία και Βρετανία επενδυτικοί «σκλάβοι» της Κίνας - Θα γονατίσουν αν δεν μειώσουν το ρίσκο
Οι δύο χώρες κατέληξαν σε ένα παρόμοιο συμπέρασμα σε δύο ξεχωριστές εκθέσεις
Σχετικά Άρθρα
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, δύο από τις κορυφαίες οικονομίες της Ευρώπης, έχουν δεχθεί πλήγμα από τη χρήση της οικονομικής ισχύος της Κίνας για να επιβάλει τους πολιτικούς της στόχους στις άλλες μεγάλες οικονομίες.
Σύμφωνα με το Eurasian Times, οι πρόσφατες αναφορές υποδηλώνουν ότι η Κίνα προσπαθεί να δημιουργήσει έναν κόσμο στον οποίο "θα είναι όλο και πιο δύσκολο να... κολυμπήσει κανείς κόντρα στο ρεύμα αυτού που επιθυμεί να συμβεί η Κίνα σε παγκόσμιο, οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο".
Ως εκ τούτου, και οι δύο χώρες επιδιώκουν την "απεξάρτηση" από τους οικονομικούς δεσμούς τους με την Κίνα.
Οι δύο χώρες κατέληξαν σε ένα παρόμοιο συμπέρασμα σε δύο ξεχωριστές εκθέσεις.

Αλλάζει η παγκόσμια τάξη πραγμάτων

Σε μια ένδειξη της μεταβαλλόμενης παγκόσμιας τάξης πραγμάτων, η Γερμανία δημοσίευσε την πρώτη της "Στρατηγική για την Κίνα", ένα έγγραφο 61 σελίδων, στο οποίο τονίζεται το τεντωμένο σχοινί που πρέπει να περπατήσει το Βερολίνο για να διασφαλιστεί από τη διείσδυση και την κυριαρχία της Κίνας σε κάθε οικονομικό πεδίο.
Η χώρα επιδιώκει να μειώσει το ρίσκο που απορρέει από τους οικονομικούς της δεσμούς με την Κίνα, ενώ αποκαλεί την ασιατική υπερδύναμη "εταίρο, ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο".
Το εμπόριο μεταξύ Κίνας και Γερμανίας έφτασε τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022.
Οι στρατηγικές (Made in China 2025, Διπλή κυκλοφορία) και οι δηλώσεις της κινεζικής ηγεσίας (π.χ. του προέδρου Xi Jinping προς τις κομματικές επιτροπές το 2020) δείχνουν ότι η Κίνα επιδιώκει να δημιουργήσει οικονομικές και τεχνολογικές εξαρτήσεις και να τις χρησιμοποιήσει για να διεκδικήσει πολιτικούς στόχους και συμφέροντα.
Διευκρινίζοντας την αντίδρασή της έναντι της Κίνας, η Γερμανία διαβεβαιώνει ότι στόχος της είναι να μειώσει το ρίσκο, συνεχίζοντας παράλληλα το εμπόριο με το Πεκίνο.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Γερμανία έχει ανακοινώσει σχέδια για τη μείωση της εξάρτησής της από την Κίνα σε "κρίσιμους τομείς", όπως τα φάρμακα, οι μπαταρίες λιθίου που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και άλλα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την κατασκευή τσιπ.
Η Γερμανία αποφάσισε να ακολουθήσει τη στρατηγική αυτή, παρά το γεγονός ότι ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Qin Gang προειδοποίησε την ΕΕ κατά της αποσύνδεσης στο όνομα της μείωσης του κινδύνου.
"Εάν η ΕΕ επιδιώξει να αποσυνδεθεί από την Κίνα στο όνομα του "de-risking", θα αποσυνδεθεί από τις ευκαιρίες, τη συνεργασία, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη.
Μετά την παρουσίαση της στρατηγικής, ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz έγραψε στο Twitter: "Ο στόχος δεν είναι να μας αποσυνδέσουμε. Ωστόσο, θέλουμε να αποφύγουμε κρίσιμες εξαρτήσεις στο μέλλον. Με τη "Στρατηγική της Κίνας" απαντάμε σε μια Κίνα που αλλάζει και παίρνει μια πιο επιθετική στάση. Για εμάς, ισχύουν τα εξής: Η Κίνα είναι και θα παραμείνει εταίρος, ανταγωνιστής και συστημικός αντίπαλος".
Της υιοθέτησης της νέας "Στρατηγικής της Κίνας" από τη Γερμανία προηγήθηκε η θέσπιση από το Πεκίνο κανονισμού για τις εξαγωγές γερμανίου και γαλλίου που χρησιμοποιούνται σε κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρικά οχήματα, πυρηνική ενέργεια και άλλες συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των όπλων.
"Η μονομερής εξάρτηση από κρίσιμα προϊόντα, τεχνολογίες αιχμής και μεμονωμένες αγορές μπορεί να περιορίσει τις εμπορικές επιλογές και να καταστήσει τις χώρες ευάλωτες σε πολιτικές πιέσεις", αναφέρεται στο έγγραφο με την ονομασία "Στρατηγική για την Κίνα της κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας".

Η Κίνα χρησιμοποιεί το Ηνωμένο Βασίλειο για τεχνολογική υπεροχή

Η Επιτροπή Πληροφοριών και Ασφάλειας (ISC) της Βουλής των Κοινοτήτων δημοσίευσε μια ολοκληρωμένη έκθεση σχετικά με τα μέσα που χρησιμοποιεί η Κίνα για να γίνει "κατασκευαστική υπερδύναμη" μέσω επενδύσεων και στη συνέχεια αξιοποίησης ξένων βιομηχανιών και επιτάχυνσης της κυριαρχίας της κατασκευαστικής διαδικασίας.
Επιπλέον, η Κίνα συνεργάζεται με κρατικές και μη κρατικές εταιρείες, καθώς και με ακαδημαϊκά και πολιτιστικά ιδρύματα και απλούς πολίτες για κατασκοπεία.
"Η Κίνα στοχεύει στην τεχνολογία, την Πνευματική Ιδιοκτησία (ΠΙ) και τα δεδομένα άλλων χωρών για να "παρακάμψει την δαπανηρή και χρονοβόρα έρευνα, ανάπτυξη και κατάρτιση".
Αυτή η προσέγγιση σημαίνει ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί την ξένη τεχνογνωσία, αποκτώντας οικονομικά και τεχνολογικά πλεονεκτήματα και επιτυγχάνοντας έτσι την ευημερία και την ανάπτυξη ταχύτερα - και εις βάρος άλλων", αναφέρεται στην έκθεση των 207 σελίδων.
Η προσπάθεια της Κίνας να επιτύχει οικονομικό πλεονέκτημα προκάλεσε το ενδιαφέρον της για συγκεκριμένους τομείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ο τομέας των τηλεπικοινωνιών, ο τομέας της αεροδιαστημικής, βασικοί αναδυόμενοι τεχνολογικοί τομείς (π.χ. τεχνητή νοημοσύνη (AI), κβαντική και συνθετική βιολογία), παραδοσιακοί τεχνολογικοί τομείς (π.χ. τρένα και ωκεανολογία), ο τομέας της πυρηνικής ενέργειας και η οικονομία και η ακαδημαϊκή κοινότητα.
"Τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι υπάρχει μια γενική αύξηση των προσπαθειών διείσδυσης στην κυβέρνηση ή στην κοινότητα πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι φοιτητές του Ηνωμένου Βασιλείου που σπουδάζουν στην Κίνα μπορούν επίσης να αποτελέσουν στόχο", ανέφερε η έκθεση που συντάχθηκε από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης