Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα Bank of America: Δεν θα έχουμε ύφεση... θα έχουμε ήπια προσγείωση - Τι προτιμούν οι επενδυτές

Έρευνα Bank of America: Δεν θα έχουμε ύφεση... θα έχουμε ήπια προσγείωση - Τι προτιμούν οι επενδυτές
Η εταιρεία διαπίστωσε ότι το 68% των ερωτηθέντων διαχειριστών κεφαλαίων αναμένει οικονομική επιβράδυνση χωρίς ύφεση, ενώ οι προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη είναι πλέον οι λιγότερο απαισιόδοξες από τον Φεβρουάριο του 2022
Οι επενδυτές ποντάρουν όλο και περισσότερο σε μια ήπια προσγείωση της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ οι μεγάλες τεχνολογικές μετοχές γιγαντώνονται ακόμη περισσότερο από την αναμενόμενη αύξηση των κερδών από την τεχνητή νοημοσύνη.
Αυτά είναι τα βασικά ευρήματα της παγκόσμιας έρευνας της Bank of America για τον Ιούλιο, η οποία διεξήχθη την εβδομάδα έως τις 13 Ιουλίου.
Η εταιρεία διαπίστωσε ότι το 68% των ερωτηθέντων διαχειριστών κεφαλαίων αναμένει οικονομική επιβράδυνση χωρίς ύφεση, ενώ οι προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη είναι πλέον οι λιγότερο απαισιόδοξες από τον Φεβρουάριο του 2022.
Σε ένα άλλο σημάδι βελτίωσης του κλίματος κινδύνου, οι επενδυτές υποτιμούν τις παγκόσμιες μετοχές κατά το μικρότερο ποσοστό μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με την BofA.

Mega Techs

Η τοποθέτηση σε μεγάλες μετοχές τεχνολογίας βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πιο πολυσύχναστων συναλλαγών, ενώ το 42% των ερωτηθέντων διαχειριστών κεφαλαίων δηλώνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αυξήσει τα κέρδη τα επόμενα δύο χρόνια.
Οι επενδυτές βλέπουν τώρα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με την BofA- στην έρευνα του περασμένου μήνα προέβλεπαν μείωση το πρώτο τρίμηνο.
Το φετινό ισχυρό ράλι των αμερικανικών μετοχών βρίσκεται αντιμέτωπο με μια αναμέτρηση κατά το δεύτερο εξάμηνο, καθώς οι στρατηγικοί αναλυτές προειδοποιούν για τις υπερβολικές αποτιμήσεις των μετοχών τεχνολογίας, τους αυξανόμενους οικονομικούς κινδύνους και τους αντίξοους ανέμους στα εταιρικά κέρδη.
Ενώ ορισμένοι δείκτες δημοσκόπησης της Bank of America έδειχναν αυξημένη αισιοδοξία, η ευρεία μέτρηση του κλίματος των διαχειριστών κεφαλαίων της τράπεζας, η οποία βασίζεται στις θέσεις μετρητών, την κατανομή των μετοχών και τις προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης, παραμένει "επίμονα χαμηλή", έγραψαν οι αναλυτές με επικεφαλής τον Michael Hartnett.

Η παγκόσμια έρευνα κάλυψε 222 συμμετέχοντες με κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους 588 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Άλλα κυριότερα σημεία της έρευνας περιλαμβάνουν:
- Η κατανομή μετρητών αυξήθηκε από 5,1% σε 5,3%
- Οι επενδυτές αποχώρησαν από τα εμπορεύματα, η μεγαλύτερη υποεπενδεδυμένη θέση από τον Μάιο του 2020
- Μεταξύ των επενδυτών που συμμετείχαν στην έρευνα, το 48% προβλέπει την έναρξη παγκόσμιας ύφεσης μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024, ενώ το 19% δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει ύφεση στους επόμενους 18 μήνες.
- Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο υψηλός πληθωρισμός που κρατά τις κεντρικές τράπεζες σε εγρήγορση, ακολουθούμενος από μια τραπεζική πιστωτική κρίση και παγκόσμια ύφεση, επιδείνωση της γεωπολιτικής και φούσκα τεχνητής νοημοσύνης/τεχνολογίας, με το συστημικό πιστωτικό γεγονός να έρχεται τελευταίο
- Τα εμπορικά ακίνητα στις ΗΠΑ/ΕΕ θεωρούνται ως η πιο πιθανή πηγή πιστωτικού γεγονότος.

Μεταξύ των συναλλαγών με τον μεγαλύτερο συνωστισμό, μετά την αγορά μεγάλης τεχνολογίας (59%) ακολουθούν η αγορά ιαπωνικών μετοχών, η πώληση κινεζικών μετοχών, η αγορά κρατικών ομολόγων, η πώληση δολαρίου ΗΠΑ και η πώληση αμερικανικών τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης