Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΥ: Κίνδυνος μόλυνσης για τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό - Ο ιός προκαλεί δάγκειο πυρετό και μεταδίδεται από κουνούπια

ΠΟΥ: Κίνδυνος μόλυνσης για τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό - Ο ιός προκαλεί δάγκειο πυρετό και μεταδίδεται από κουνούπια
Ο Raman Velayudhan, επικεφαλής μονάδας του ΠΟΥ για τις τροπικές ασθένειες, είπε σε συνέντευξη Τύπου του ΟΗΕ στη Γενεύη ότι ο ΠΟΥ κατέγραψε οκταπλάσια αύξηση των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού μεταξύ των ετών 2000-2022, αυξάνοντας τα κρούσματα από 500.000 σε 4,2 εκατομμύρια
Ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός κινδυνεύει να προσβληθεί από τον ιό του δάγκειου πυρετού που μεταδίδεται από τα κουνούπια, προειδοποίησε την Παρασκευή (21/7) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Ο Raman Velayudhan, επικεφαλής μονάδας του ΠΟΥ για τις τροπικές ασθένειες, είπε σε συνέντευξη Τύπου του ΟΗΕ στη Γενεύη ότι ο ΠΟΥ κατέγραψε οκταπλάσια αύξηση των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού μεταξύ των ετών 2000-2022, αυξάνοντας τα κρούσματα από 500.000 σε 4,2 εκατομμύρια.
Ο Velayudhan υπογράμμισε ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος καθώς ο οργανισμός έλαβε όλο και πιο ακριβή στοιχεία τα τελευταία χρόνια.
«Περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός κινδυνεύει από τον δάγκειο πυρετό και ο δάγκειος πυρετός επηρεάζει περίπου 129 χώρες», είπε, σημειώνοντας ότι περίπου 100 με 400 εκατομμύρια περιπτώσεις αναφέρονται ετησίως.
Ο δάγκειος πυρετός είναι μια σοβαρή ασθένεια, η οποία είναι συνήθως «ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται μέσω των τσιμπημάτων των κουνουπιών και κατόπιν από το ένα άτομο στο άλλο», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ.
Το 80% των περιπτώσεων είναι ασυμπτωματικά, πρόσθεσε.
Το μόνο εμβόλιο που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι το εμβόλιο Sanofi Pasteur, είπε.
Αυτό το εμβόλιο έχει εγκριθεί σε σχεδόν 20 χώρες για χρήση.
Το εμβόλιο προστατεύει μόνο άτομα που έχουν μολυνθεί από τον δάγκειο πυρετό μία φορά και απαιτεί από τους ανθρώπους να λαμβάνουν τρεις δόσεις.
Η αποτελεσματικότητα αυτού του εμβολίου κατά των τεσσάρων εκδόσεων του ιού του δάγκειου πυρετού (1, 2, 3 και 4) είναι κατά μέσο όρο περίπου 65%, ανέφερε σχετικά ο ειδικός.
Κατά του δάγκειου πυρετού 1 και του δάγκειου πυρετού 3, το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό έως και 80%, είπε ο Velayudhan. Ενώ είναι λιγότερο αποτελεσματικό κατά του δάγκειου πυρετού 2, είναι αποτελεσματικό περίπου 50% κατά του δάγκειου πυρετού 4, πρόσθεσε.
Είπε ότι η ποικίλη αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά των διαφορετικών εκδοχών του δάγκειου πυρετού είναι μια πρόκληση.
Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι θάνατοι από δάγκειο πυρετό κυμαίνονται μεταξύ 40.000 και 70.000 ετησίως, είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλές χώρες που εξακολουθούν να μην τους αναφέρουν.
«Το ποσοστό θνησιμότητας είναι περίπου λιγότερο από 1% στις περισσότερες χώρες και ελπίζουμε να το μειώσουμε ακόμη περισσότερο», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης