Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χωρίς συμφωνία η σύνοδος των G20 για τον περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων

Χωρίς συμφωνία η σύνοδος των G20 για τον περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων
Ούτε ανακοινωθέν δεν βγήκε λόγω των ισχυρών διαφωνιών
Σχετικά Άρθρα
Χωρίς συναίνεση γα τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων ή για μια θέση απέναντι στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας έληξε η σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας των G20 στην Ινδία.
Οι Υπουργοί συναντήθηκαν καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν μέρη της Ευρώπης, της Ασίας και των ΗΠΑ και μεγάλα κύματα καύσωνα ανατρέπουν τα ρεκόρ θερμοκρασίας και οδηγούν σε θανάτους στην Ινδία και αλλού.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα οδήγησαν σε απαιτήσεις για πιο επείγουσα δράση για το κλίμα και για τα κράτη ώστε να αναλάβουν μεγαλύτερη δέσμευση να περιορίσουν την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 C.
Ενώ όμως ορισμένες χώρες συμφώνησαν στην ανάγκη σταδιακής κατάργησης της χρήσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, άλλες υποστήριξαν ότι οι ανησυχίες για τις εκπομπές θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με τεχνολογίες περιορισμού των εκπομπών άνθρακα, σύμφωνα με το έγγραφο αποτελεσμάτων της συνάντησης.
«Κάποιες χώρες από τη Μέση Ανατολή θεώρησαν ότι οι ανησυχίες για τις εκπομπές θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με τεχνολογίες όπως η δέσμευση ή άλλες τεχνολογίες μείωσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ο Raj Kumar Singh, υπουργός Ενέργειας της Ινδίας. «Και οι δύο δρόμοι είναι καλοί».
Οι συνομιλίες του Σαββάτου στην παράκτια επαρχία της Γκόα είχαν σκοπό να δώσουν τον τόνο στην ενεργειακή μετάβαση ενόψει της συνάντησης των ηγετών της G20 τον Σεπτέμβριο και του φόρουμ COP28 στο Ντουμπάι τον Δεκέμβριο.
Οι αξιωματούχοι της G20 στον τομέα της ενέργειας επρόκειτο να εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν στο τέλος της τετραήμερης συνάντησής τους.
Τελικά όμως η ανακοίνωση ακυρώθηκε λόγω διαφωνιών, μεταξύ των οποίων και σε ότι αφορά τον στόχο του τριπλασιασμού των δυνατοτήτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, στον οποίο αντιτάχθηκαν η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία.
Δεν βρέθηκε συναίνεση στα τμήματα που προέτρεπαν τις ανεπτυγμένες χώρες να εκπληρώσουν τον στόχο της από κοινού κινητοποίησης 100 δισ. δολαρίων ετησίως για την ανάληψη δράσης για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες από το 2020-2025, αλλά ούτε και στην τοποθέτησή των G20 σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης