Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στη Wall, με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα – Στο +0,40% ο S&P 500, o Nasdaq +0,2%

Κέρδη στη Wall, με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα – Στο +0,40% ο S&P 500, o Nasdaq +0,2%
Θετικά πρόσημα στη Wall Street...
Άνοδο σημείωσαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα 24 Ιουλίου, με τους επενδυτές να έχουν για άλλη μία εβδομάδα στραμμένη την προσοχή τους στα αποτελέσματα των εισηγμένων.
Παράλληλα, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση πολιτικής της Federal Reserve.
Σημειώνεται δε πως η αγορά προέρχεται από σειρά ανοδικών διαπραγματεύσεων, με τον Dow να μετρά 11 σερί θετικές συνεδριάσεις για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια.
Σε αυτό το κλίμα, o βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε 0,52%, στις 35.411 μονάδες.
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,40%, στις 4.554 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε αύξηση +0,19%, στις 14.058 μονάδες

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% την Τετάρτη 26 Ιουλίου.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η ρητορική την οποία θα χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, κατά τη διάρκεια της εισηγήσεώς του μετά τη διήμερη συνάντηση των Αμερικανών policy makers, δεδομένου ότι η αμερικανική οικονομία βαίνει προς «ήπια προσγείωση».
Σημειώνεται πως περίπου το 40% του Dow και το 30% του S&P 500 θα δώσουν τις οικονομικές τους ενημερώσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων των Alphabet, Microsoft και Meta.
«Αυτή η εβδομάδα θα προσφέρει πολλές ευκαιρίες για να δοκιμάσουμε τις αντοχές του ράλι, που ξεκίνησε στις 12 Οκτωβρίου πέρυσι και συνεχίστηκε από την αρχή του τρέχοντος έτους έως την περασμένη Παρασκευή» έγραψε τη Δευτέρα ο John Stoltzfus του Oppenheimer.

Στα μάκρο, σε χαμηλό πέντε μηνών διολίσθησε ο δείκτης PMI (μεταποίηση και υπηρεσίες) στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, στις 52 μονάδες από 53,2 μονάδες τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η S&P Global.
Πιο αναλυτικά, ο δείκτης για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίες διαμορφώθηκε στις 52,4 μονάδες, χαμηλό πέντε μηνών, τον Ιούλιο από 54,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Παράλληλα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI αν και ενισχύθηκε, παρέμεινε κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Ειδικότερα, ο δείκτης σκαρφάλωσε σε υψηλό τριών μηνών στις 49,0 μονάδες από 46,3 μονάδες τον Ιούνιο.
Ο δείκτης για την παραγωγή στη μεταποίηση πέρασε οριακά το επίπεδο των 50 μονάδων, στις 50,2 μονάδες από 46,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Υπό πίεση διαπραγματεύτηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν όψει των αποφάσεων Fed και ΕΚΤ την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη αντίστοιχα.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 0,08% στις 16.190 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε  αύξηση 0,2% στις 7.678 μονάδες.
Στις 7.427 μονάδες με πτώση 0,07% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 0,18% στις 28.908 μονάδες.

Στο ταμπλό, στην Ευρώπη, η μετοχή της Philips σημείωσε πτώση άνω του 6%, αφού η ολλανδική εταιρεία τεχνολογίας εξέφρασε τη Δευτέρα ανησυχία για την προσπάθεια της Κίνας να καταστεί αυτάρκης σε τεχνολογίες που σχετίζονται με την υγεία, παρόλο που αύξησε ελαφρώς τους στόχους της για το σύνολο του έτους, μετά τη δημοσίευση μεγαλύτερου από το αναμενόμενο άλματος στα βασικά κέρδη του δεύτερου τριμήνου.
Η μετοχή της Ryanair σημείωσε πτώση 3,6%, αφού η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης με βάση τον αριθμό των επιβατών δημοσίευσε τριμηνιαία κέρδη πάνω από τα προ-πανδημίας επίπεδα, αλλά μείωσε την πρόβλεψή της για την αύξηση των επιβατών για το 2023 λόγω των καθυστερήσεων στην παράδοση της Boeing.
Σε μια πιο αισιόδοξη νότα, η μετοχή της Adidas σημείωσε άνοδο 1,3%, αφού οι Financial Times ανέφεραν ότι ο γερμανικός γίγαντας αθλητικών ειδών έχει λάβει παραγγελίες αξίας περίπου 565 εκατ. δολαρίων για την πρώτη παρτίδα online πωλήσεων του αποθέματος των απούλητων παπουτσιών Yeezy.
Η μετοχή της Vodafone σημείωσε άνοδο 3,7%, αφού ο βρετανικός όμιλος τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε επιτάχυνση της ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, απογοήτευσαν τα στοιχεία για τον μεταποιητικό τομέα της Γερμανίας, με τον δείκτη PMI να συρρικνώνεται περαιτέρω, ενώ ο σύνθετος δείκτης σημείωσε απρόσμενη πτώση κάτω από τις 50 μονάδες.
Οι οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης εμφανίζονται όλο και πιο δυσοίωνες, καθώς οι τελευταίες μετρήσεις του δείκτη PMI για τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών απογοητεύουν, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να έχουμε περαιτέρω συρρίκνωση.
Ο δείκτης PMI στη μεταποίηση υποχώρησε στο 42,7 τον Ιούλιο από 43,4, σε χαμηλό 38 μηνών και κάτω από τις προσδοκίες για 43,5.\
Ταυτόχρονα, ο PMI Υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό 6 μηνών στο 51,1, κάτω από το προβλεπόμενο 51,5, και από 52,0.
Ο σύνθετος δείκτης PMI, που αντανακλά και τους δύο τομείς, υποχώρησε σε χαμηλό 8 μηνών στο 48,9, από 49,9.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης