Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φιάσκο το πλαφόν των G7 στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου - Σε αδιέξοδο ο Biden, παρακαλάει τους traders

Φιάσκο το πλαφόν των G7 στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου - Σε αδιέξοδο ο Biden, παρακαλάει τους traders
Δεν τηρείται το πλαφόν των G7 στην τιμή του ρωσικού αργού Urals
Σχετικά Άρθρα
Σε φιάσκο εξελίσσεται η επιβολή του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου από την ομάδα των G7, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία δεν τηρείται.
Ως εκ τούρου, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden είναι έτοιμη να εντείνει τις επαφές της με τους δυτικούς εμπορικούς οίκους, τους ασφαλιστές και τους ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων για να τους υπενθυμίσει ότι πρέπει να τηρούν το ανώτατο όριο τιμών της G7 για το ρωσικό πετρέλαιο, καθώς το αργό διαπραγματεύεται πάνω από αυτό το επίπεδο, ανέφεραν πηγές στο πρακτορείο Reuters.
Η προσέγγιση αντανακλά την επιθυμία της Ουάσινγκτον να ενθαρρύνει τους traders να τηρήσουν το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι που επιβλήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στις θαλάσσιες εξαγωγές ρωσικού αργού από την Ομάδα των 7 πλουσιότερων κρατών του πλανήτη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία σε αντίποινα για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η κυβέρνηση αναμένεται να χρησιμοποιήσει "ήπιες" τακτικές, αντί για εκτεταμένες απειλές σκληρής επιβολής σε πιθανούς παραβάτες, καθώς αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην αγορά ενέργειας.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιθανότατα θα εντείνουν τις επικοινωνίες με τους εμπορικούς οίκους, τους ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων, τους ασφαλιστές και άλλους, υπενθυμίζοντάς τους ότι εάν χρησιμοποιούνται δυτικές ναυτιλιακές υπηρεσίες, πρέπει να τηρούνται βεβαιώσεις που να δείχνουν ότι το ρωσικό πετρέλαιο αγοράστηκε κάτω από 60 δολάρια, είπε η πηγή.
Πηγή της κυβέρνησης Biden δήλωσε ότι τέτοιες συζητήσεις με τους παρόχους υπηρεσιών σχετικά με τις απαιτήσεις τους ήταν συνεχείς κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των ανώτατων ορίων.
"Είχαμε ήδη τέτοιου είδους συζητήσεις και θα συνεχιστούν", δήλωσε η πηγή.
Το πλαφόν τιμών απαγορεύει στις δυτικές εταιρείες να παρέχουν υπηρεσίες όπως μεταφορά, ασφάλιση και χρηματοδότηση για το πετρέλαιο που πωλείται πάνω από το πλαφόν.

Πάνω από το πλαφόν το ρωικό αργό

Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, το ρωσικό αργό τύπου Urals διαπραγματεύεται στο ανώτατο όριο ή πάνω από αυτό για σχεδόν δύο εβδομάδες.
Το υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποιεί έναν μηνιαίο μέσο όρο τιμών για τον υπολογισμό της τιμής των Urals, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να περάσει αρκετός καιρός μέχρι η τιμή του ρωσικού πετρελαίου να θεωρηθεί ότι βρίσκεται πάνω από το ανώτατο όριο.
Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι τα άτομα ή οι εταιρείες που παρακάμπτουν, αποφεύγουν ή παραβιάζουν το ανώτατο όριο θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αστικές ή ποινικές ενέργειες επιβολής, συμπεριλαμβανομένων προστίμων, και ότι θα συνεργαστεί με άλλες χώρες για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την παράκαμψη.
"Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι οι φοροδιαφυγές δεν στρεβλώνουν την αγορά", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Τι φοβάται ο Biden

Η αμερικανική κυβέρνηση, ωστόσο, πρόκειται να κινηθεί αργά, φοβούμενη μήπως προκαλέσει τριγμούς στην αγορά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις αυξανόμενες παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου υψηλότερα.
Η διοίκηση βρίσκεται σε ένα "πολιτικό αδιέξοδο" επειδή δεν θέλει να επιτεθεί πολύ σκληρά με απειλές επιβολής και να διακινδυνεύσει να ενισχύσει τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου παρεμβαίνοντας στη διακίνηση του πετρελαίου, δήλωσε η πηγή με γνώση των σκέψεων της διοίκησης.
"Θα τρομάξουν τους παρόχους υπηρεσιών που διευκολύνουν τις εξαγωγές, και σίγουρα δεν θέλουν να το κάνουν αυτό".
Οι υψηλές τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές αποτελούν πολιτικό κίνδυνο για τον πρόεδρο Jo Biden, ο οποίος επιδιώκει την επανεκλογή του το 2024.
Το ανώτατο όριο είχε πάντα δύο στόχους: τη μείωση των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου και τη διασφάλιση ότι το πετρέλαιο θα συνεχίσει να ρέει στις παγκόσμιες αγορές. Η κυβέρνηση επιμένει ότι το ανώτατο όριο είναι αποτελεσματικό.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Wally Adeyemo μίλησε πρόσφατα με χώρες με μεγάλους ναυτιλιακούς στόλους και ναυτιλιακό εμπόριο, ενώ η Elizabeth Rosenberg, βοηθός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τα οικονομικά εγκλήματα, κάλεσε τους παρόχους ασφάλισης προστασίας και αποζημίωσης, γνωστούς ως P&I clubs, για να υπενθυμίσει τις απαιτήσεις που σχετίζονται με τις αγορές ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε η πηγή της κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης