Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ξεκινά η επιχείρηση απομάκρυνσης των Αμερικανών από τον Νίγηρα την Παρασκευή (4/8)

ΗΠΑ: Ξεκινά η επιχείρηση απομάκρυνσης των Αμερικανών από τον Νίγηρα την Παρασκευή (4/8)
Πρόκειται για «πολλές εκατοντάδες» ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων δεν θέλουν να φύγουν από τη χώρα
Οι ΗΠΑ ναύλωσαν ένα αεροσκάφος για να απομακρύνουν το μη αναγκαίο προσωπικό της πρεσβείας τους από τον Νίγηρα, καθώς και όσους Αμερικανούς πολίτες θέλουν να φύγουν από τη χώρα αυτή, σύμφωνα με αξιωματούχους του State Department.
«Το αεροσκάφος θα απογειωθεί το απόγευμα της Παρασκευής (4/8/2023) από τη Νιαμέι, αν όλα πάνε καλά», ανέφερε στους δημοσιογράφους ένας αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Ο ίδιος είπε ότι οι προξενικές αρχές επικοινωνούν με τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στον Νίγηρα για να μάθουν τις προθέσεις τους.
Όπως είπε, πρόκειται για «πολλές εκατοντάδες» ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων δεν θέλουν να φύγουν από τη χώρα.
Ελάχιστοι Αμερικανοί πολίτες αναχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες, με τα αεροπλάνα που έστειλαν η Γαλλία και η Ιταλία.

Ήρεμη η κατάσταση στη χώρα

«Η κατάσταση σε αυτό το στάδιο παραμένει ήρεμη στον Νίγηρα» είπε ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές σε σύγκριση με το Σουδάν, απ’ όπου οι ΗΠΑ υποχρεώθηκαν να απομακρύνουν τους πολίτες τους αφού ξέσπασαν μάχες μεταξύ του στρατού και μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης.
Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει να απελευθερωθεί ο πρόεδρος του Νίγηρα Mohamed Bazoum και δηλώνουν ότι στηρίζουν τις μεσολαβητικές προσπάθειες του ECOWAS, του Οργανισμού Δυτικοαφρικανικών Κρατών, ο οποίος έδωσε διορία στους πραξικοπηματίες μέχρι την Κυριακή (6/8), απειλώντας ότι θα προσφύγει στη βία.
«Δεν πιστεύουμε ότι η χούντα έχει εδραιώσει την εξουσία της», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, υποστηρίζοντας ότι οι κυρώσεις που επέβαλε ο ECOWAS πλήττουν ήδη τον Νίγηρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης