Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη 11 δισ με το... αίμα των Ουκρανών – Ο βρώμικος ρόλος της βρετανικής BAE Systems - Επόμενος στόχος… Πεκίνο

Κέρδη 11 δισ με το... αίμα των Ουκρανών – Ο βρώμικος ρόλος της βρετανικής BAE Systems - Επόμενος στόχος… Πεκίνο
Η BAE Systems αναγνώρισε ότι τα κέρδη της σχετίζονται άμεσα με την παγκόσμια αποσταθεροποίηση και τις δυτικές εξωτερικές πολιτικές
Σχετικά Άρθρα
Εν μέσω της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών των μελών του ΝΑΤΟ ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, η BAE Systems ανακοίνωσε ότι – κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους – τα καθαρά κέρδη της εκτινάχθηκαν στα ύψη με αύξηση 57%.
Ο βρετανικός κολοσσός της βιομηχανίας όπλων δήλωσε ότι τα έσοδά της αυξήθηκαν στα 11 δισεκατομμύρια λίρες, σημειώνοντας αύξηση 13%, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν σε 965 εκατομμύρια λίρες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Ο διευθύνων σύμβουλος Charles Woodburn σχολίασε ότι «το παγκόσμιο μας αποτύπωμα… και οι κορυφαίες τεχνολογίες μας επιτρέπουν να υποστηρίξουμε αποτελεσματικά τις απαιτήσεις εθνικής ασφάλειας και τις φιλοδοξίες πολλών τομέων των κυβερνητικών πελατών μας σε έναν όλο και πιο αβέβαιο κόσμο».

Κέρδη από την αποσταθεροποίηση

Σε ένα ξεχωριστό βίντεο που συνοδεύει τη δήλωση κερδών της εταιρείας, αναγνωρίζει ότι τα κέρδη σχετίζονται άμεσα με την παγκόσμια αποσταθεροποίηση και τις δυτικές εξωτερικές πολιτικές, ιδιαίτερα εκείνες του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον, με στόχο τη Ρωσία και την Κίνα.
Ο Woodburn δήλωσε «ιδιαίτερα περήφανος για την υποστήριξη στην Ουκρανία… Έχουμε προσφέρει ένα εξαιρετικό σύνολο αποτελεσμάτων».
Ο Andy Chambers, διευθυντής στην ερευνητική ομάδα Edison, επιβεβαίωσε ότι «ο κορυφαίος [αμυντικός] ανάδοχος BAE Systems δημοσίευσε ένα πολύ ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων… επωφελούμενος από έναν γενικό επανεξοπλισμό μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται».
Τον Νοέμβριο, ο Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατού, Στρατηγός Mark Milley είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν ήδη υποστεί πάνω από 100.000 απώλειες, σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, μέχρι στιγμής στον πόλεμο με τη Ρωσία, μαζί με χιλιάδες άλλους αμάχους που σκοτώθηκαν.

Προδιαγεγραμμένος όλεθρος

Παρά την ευφορία του Woodburn σχετικά με τα «εξαιρετικά αποτελέσματα», η Ουκρανία έχει χάσει περίπου το 20% της επικράτειάς της από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον περασμένο Φεβρουάριο.
Επιπλέον, η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση του Κιέβου έχει δει τεράστιες απώλειες σε στρατιωτικό εξοπλισμό και τεθωρακισμένα, καθώς και σε προσωπικό χωρίς αμφιβολία, ενώ δεν έχουν σημειωθεί σημαντικά κέρδη.
Τον περασμένο μήνα, η Wall Street Journal ανέφερε: «Όταν η Ουκρανία ξεκίνησε τη μεγάλη της αντεπίθεση αυτή την άνοιξη, οι δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι γνώριζαν ότι το Κίεβο δεν διέθετε όλη την εκπαίδευση ή τα όπλα—από οβίδες μέχρι πολεμικά αεροπλάνα—που χρειαζόταν για να εκτοπίσει τις ρωσικές δυνάμεις.
Αλλά ήλπιζαν ότι το ουκρανικό θάρρος και επινοητικότητα θα άντεχε.
Δεν έχουν βαθιά και θανατηφόρα ναρκοπέδια, εκτεταμένες οχυρώσεις και ρωσική αεροπορία για να εμποδίσουν σε μεγάλο βαθμό τις σημαντικές προόδους των στρατευμάτων.
Αντίθετα, η εκστρατεία κινδυνεύει να πέσει σε αδιέξοδο με τη δυνατότητα να καταστρέψουν ζωές και εξοπλισμό».

Βρετανικά καυχήματα

Το βίντεο συνεχίζεται με τον Woodburn να καυχιέται για περαιτέρω κέρδη τα οποία θα καρπωθούν ως αποτέλεσμα του ρόλου της BAE στη μεγάλη στρατιωτική συσσώρευση στην Ασία-Ειρηνικό με στόχο το Πεκίνο.
«Έχουμε εξασφαλίσει σημαντικές παραγγελίες για οχήματα μάχης… και την επιλογή του σχεδίου του Ηνωμένου Βασιλείου για το AUKUS».
Το AUKUS είναι ένα τριμερές στρατιωτικό σύμφωνο που δημιουργήθηκε το 2021 μεταξύ της Ουάσιγκτον, του Λονδίνου και της Καμπέρας, ώστε η Αυστραλία να αποκτήσει πυρηνικά επιθετικά υποβρύχια που θα χρησιμοποιηθούν για περιπολία στα ύδατα κοντά στις ακτές της Κίνας.
Οι τρεις χώρες πραγματοποιούν αυτήν τη στιγμή τη μεγαλύτερη πολεμική άσκηση Talisman Sabre, κοιτάζοντας ξανά το Πεκίνο.
Το AUKUS θα υπονομεύσει σοβαρά τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων, καθώς αυτά τα υποβρύχια λειτουργούν με 90% ή περισσότερο εμπλουτισμένο ουράνιο.

Οι καταστροφικές πρακτικές

Οι πιο κερδοφόρες πολιτικές για τη βιομηχανία όπλων είναι συχνά οι πιο καταστροφικές για τους αμάχους, όπως συνέβη στον πόλεμο της Σαουδικής Αραβίας κατά του λαού της Υεμένης, που υποστηρίζεται σθεναρά από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 377.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε αυτόν τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων κυρίως παιδιών και βρεφών, ως αποτέλεσμα του πλήρους αποκλεισμού που επέβαλε το Ριάντ στη βόρεια Υεμένη και της καταστροφικής εκστρατείας βομβαρδισμών κατά των μη στρατιωτικών υποδομών.
Το 2020, ο Guardian ανέφερε ότι «η κορυφαία βρετανική εταιρεία κατασκευής όπλων BAE Systems πούλησε όπλα και υπηρεσίες αξίας 15 δισεκατομμυρίων λιρών στον στρατό της Σαουδικής Αραβίας τα τελευταία πέντε χρόνια, την περίοδο που καλύπτεται από τη συμμετοχή του Ριάντ στη θανατηφόρα εκστρατεία βομβαρδισμών στον πόλεμο στην Υεμένη».
Τον επόμενο χρόνο, οι πωλήσεις της BAE στο Ριάντ, από τότε που το βασίλειο του Κόλπου ξεκίνησε την εισβολή του, είχαν αυξηθεί κατά 2,5 δισεκατομμύρια λίρες.
Τον Ιανουάριο, το Bulletin of Atomic Scientists προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος πυρηνικής εξόντωσης δεν ήταν ποτέ υψηλότερος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης