Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Το VOX αποφάσισε να στηρίξει χωρίς όρους μία κυβέρνηση του δεξιού PP αλλά είναι πολύ δύσκολος ο σχηματισμός της

Ισπανία: Το VOX αποφάσισε να στηρίξει χωρίς όρους μία κυβέρνηση του δεξιού PP αλλά είναι πολύ δύσκολος ο σχηματισμός της
Το ακροδεξιό κόμμα Vox ζητούσε μέχρι τώρα να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, όπως έγινε σε τέσσερις περιφέρειες και σε πολλούς δήμους, χάρη στη συνεργασία του με το PP
Σχετικά Άρθρα
Το ισπανικό εθνικό κόμμα VOX ανακοίνωσε την Κυριακή (6/8/2023) ότι θα στήριζε, χωρίς προϋποθέσεις, την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον ηγέτη του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP), ωστόσο το σενάριο αυτό δεν φαίνεται πολύ πιθανό, δύο εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές.
Το Vox ζητούσε μέχρι τώρα να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, όπως έγινε σε τέσσερις περιφέρειες και σε πολλούς δήμους, χάρη στη συνεργασία του με το PP.
Ο όρος αυτός δεν υπάρχει στις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο ηγέτης του, ο Santiago Abascal.
Ο αρχηγός του PP Alberto Núñez Feijóo ο νικητής των εκλογών, χαιρέτισε αμέσως αυτήν την εξέλιξη με την οποία «αναγνωρίζεται η νίκη» του κόμματός του.
«Η πρόταση που κάνω είναι να κυβερνήσει μόνο του το PP», πρόσθεσε, στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στη γενέτειρά του, τη Γαλικία.

Πολιτικό αδιέξοδο

Αυτή η αλλαγή στρατηγικής σημειώνεται ενώ το δεξιό μπλοκ έχει περιέλθει σε πολιτικό αδιέξοδο.
Στις βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουλίου το Σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) του απερχόμενου πρωθυπουργού Pedro Sanchez ήρθε δεύτερο, με 121 έδρες, πίσω από το PP με 137.
Όμως, χάρη στο «παιχνίδι» των συμμαχιών, ο Sanchez έχει περισσότερες πιθανότητες από τον Feijóo να σχηματίσει κυβέρνηση.
Το PP δεν μπορεί να υπολογίζει παρά μόνο στη στήριξη του Vox.
Ο σχηματισμός κυβέρνησης με επικεφαλής τον Sanchez θα εξαρτηθεί από τους Καταλανούς αυτονομιστές του Junts per Catalunya, τους οποίους το Vox θεωρεί «εχθρούς της Ισπανίας», μετά την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας, το 2017.

Απειλή η πρωθυπουργία Sanchez

Ο Abascal χαρακτήρισε μάλιστα σήμερα «μεγάλη απειλή για τη συνταγματική τάξη» την πιθανότητα να αναλάβει πρωθυπουργός ο Sanchez με τη στήριξη των Βάσκων και των Καταλανών αυτονομιστών και να τους «παραχωρήσει» τη δυνατότητα να οργανώσουν το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση που ζητούν σε αντάλλαγμα για την ψήφο εμπιστοσύνης που θα του δώσουν.
Στην ανακοίνωσή του ο Abascal πρόσθεσε ότι οι 33 βουλευτές του «θα στηρίξουν τη συνταγματική πλειοψηφία» στο κοινοβούλιο ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση «για να αποτραπεί αυτή η απειλή», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα στηρίξουν το PP.
Ο Feijóo θα χρειαζόταν πάντως μερικές ψήφους ακόμη ώστε να κυβερνήσει μόνος του.
Πολλά μικρότερα κόμματα αποκλείουν την πιθανότητα να στηρίξουν έναν κυβερνητικό συνασπισμό στον οποίο θα συμμετείχε το Vox και δεν φαίνεται πιθανό να αλλάξουν γνώμη, έστω και αν η ακροδεξιά εγκατέλειψε τις κυβερνητικές φιλοδοξίες της.
Ένα στέλεχος του PSOE, ο Patxi Lopez είπε ότι ο Feijóo και το PP είναι «έτοιμοι για όλα, ανεξαρτήτως τιμήματος» για να αναλάβουν την εξουσία, υπενθυμίζοντας ότι το Λαϊκό Κόμμα και το Vox έχουν συνάψει συμφωνίες συνεργασίας σε πολλές περιφέρειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης