Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η αγορά παραγώγων προειδοποιεί για αναταραχή στις αγορές - Goldman Sachs: Γιατί η μικρή κάθοδος θα μετατραπεί σε «βίαιη βουτιά»

Η αγορά παραγώγων προειδοποιεί για αναταραχή στις αγορές - Goldman Sachs: Γιατί η μικρή κάθοδος θα μετατραπεί σε «βίαιη βουτιά»
«Οι κινήσεις στην αγορά επιδεινώνονται και δεν είναι πλέον συγκρατημένες», γράφει ο Rubner, της Goldman Sachs - Τι καθιστά πολύ πιθανό το κάτω
Σχετικά Άρθρα
Βαθιά μέσα στο υπογάστριο των αγορών, στον κόσμο των δικαιωμάτων προαίρεσης, κρύβεται μια απειλή για τη χρηματιστηριακή ηρεμία που επικρατούσε το 2023, από τις αρχές του χρόνου, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Την εβδομάδα 7-11 Αυγούστου, ενώ οι βασικοί δείκτες της Wall Street κατέγραψαν μία από τις μικρότερες εβδομαδιαίες αλλαγές μέσα στο 2023, οι ενδοημερήσιες κινήσεις λένε μια διαφορετική ιστορία.
Οι ανοδικές διακυμάνσεις στον S&P 500 είναι οι μεγαλύτερες από τον Ιούνιο και διπλάσιες από ό,τι ήταν τον προηγούμενο μήνα.
Δύο φορές τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του δείκτη έχασαν κέρδη 0,9%, κι αυτή ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ενώ η αβεβαιότητα σχετικά με την οικονομία και την πολιτική των κεντρικών τραπεζών μπορεί να οδήγησαν στην πτώση, υπάρχει και κάτι άλλο που μπορεί να συμβάλλει στην υψηλή μεταβλητότητα: οι market makers φαίνεται ότι επανατοποθετούν τα ανοίγματά τους.

Οι traders μετατοπίστηκαν σε μια στάση όπου οι πωλήσεις τους μπορούν να επιδεινώσουν τις διακυμάσεις της αγοράς

Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτοί οι traders της Wall Street - που μπορούν να μετακινούν εκατομμύρια μετοχές - έχουν μετατοπιστεί σε μια στάση όπου οι πωλήσεις τους έχουν τη δυνατότητα να επιδεινώσουν τις διακυμάνσεις της αγοράς.
Η αναταραχή είναι πιθανό να είναι προσωρινή καθώς τα στοιχήματα ενάντια στις διακυμάνσεις των τιμών παραμένουν δημοφιλή.
Ωστόσο, αυτή η αλλαγή στη θέση των traders αντιπροσωπεύει μια διαφορά σε σχέση με τους πρώτους επτά μήνες του έτους, όταν η συγκεκριμένη ομάδα έπαιζε σημαντικό ρόλο στη συγκράτηση των διακυμάνσεων των τιμών, σύμφωνα με ένα μοντέλο που χρησιμοποεί ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Scott Rubner.

Goldman Sachs: Δεν είναι πλέον συγκρατημένες οι κινήσεις στην αγορά

«Οι κινήσεις στην αγορά επιδεινώνονται και δεν είναι πλέον συγκρατημένες», έγραψε ο Rubner, ο οποίος έχει μελετήσει τη ροή κεφαλαίων για δύο δεκαετίες, σε σημείωμά του την Πέμπτη 10/8.
«Αυτό είναι νέο».
Οι μετοχές υποχώρησαν για δεύτερη εβδομάδα καθώς η μεικτή εικόνα από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό προστέθηκε σε μια ήδη έντονη συζήτηση σχετικά με το εάν η Fed έχει ολοκληρώσει την αύξηση των επιτοκίων και πόσο καιρό η οικονομία μπορεί να αποφύγει την ύφεση.
Ο S&P 500 διολίσθησε 0,3%, ενώ ο Nasdaq 100 περιόρισε τις απώλειες των δύο τελευταίων εβδομάδων με πτώση 4,6%.
Για τις πέντε συνεδριάσεις έως την Πέμπτη, 10/8 ο S&P 500 σημείωσε μέση ενδοημερήσια διακύμανση 1,1% — τη μεγαλύτερη απόκλιση από τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.
Ενώ η ταλάντωση αυτή είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με τη bear market του 2022, είναι σχεδόν διπλάσια από τη μέση ημερήσια κίνηση που καταγράφονταν πριν από δύο εβδομάδες.
«Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα για μια ήπια προσγείωση της οικονομίας και υπάρχει ακόμα μια πιθανότητα για υποχώρηση της καταναλωτικής δαπάνης, η οποία θα οδηγήσει σε συρρίκνωση των εταιρικών κερδών», δήλωσε ο Tom Hainlin, εθνικός στρατηγικός επενδύσεων στην US Bank Wealth Management.
Ένας πιθανός επιταχυντής αυτής της διαδικασίας περιγράφεται από την έννοια που είναι γνωστή στη γλώσσα των παραγώγων ως gamma, δηλαδή τη θεωρητική αξία μετοχών που οι διαπραγματευτές δικαιωμάτων προαίρεσης πρέπει να πουλήσουν ή να αγοράσουν για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο που προκύπτει από τις αλλαγές των τιμών στα υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία.

Σημάδια αναταράξεων στον ορίζοντα

Σίγουρα, δεν είναι εύκολο να κατανοήσουμε με σαφήνεια την αλληλεπίδραση μεταξύ του τεράστιου κόσμου των παραγώγων και των υποκείμενων μετοχών.
Πάντως, η ουσία σύμφωνα με το Bloomberg, ότι αυτή τη στιγμή, δύο ευρέως παρακολουθούμενα γραφεία συναλλαγών της Wall Street κρούουν συναγερμό για πιθανές αναταράξεις στον ορίζοντα, καθώς οι traders δικαιωμάτων προαίρεσης απομακρύνονται από τη θέση τους στο "long gamma" - μια κατάσταση που προηγουμένως τους υποχρέωνε να πάνε ενάντια στην επικρατούσα τάση της αγοράς, πουλώντας μετοχές όταν ανέβαιναν ή το αντίστροφο.
Σύμφωνα με το μοντέλο της Goldman, η έκθεση του ομίλου σε δικαιώματα προαίρεσης S&P 500 μετατράπηκε αυτή την εβδομάδα σε αρνητική για πρώτη φορά φέτος.
Η αλλαγή εντοπίστηκε επίσης από μια ομάδα της Morgan Stanley με επικεφαλής τον Christopher Metli, ο οποίος σημείωσε ότι η έκθεση των traders μειώθηκε περισσότερο από 80% σε σχέση με πριν από μερικές εβδομάδες.
Η υποχώρηση αυτή, παρατήρησε η ομάδα, συνέπεσε με μια επιβράδυνση του volatility selling.
Αυτό, σε συνδυασμό με τη δραστηριότητα των μοχλευμένων ETF αυτή τη στιγμή - εκείνων που χρησιμοποιούν παράγωγα για να δημιουργήσουν αποδόσεις πολλαπλάσιες των αποδόσεων του υποκείμενου περιουσιακού στοιχείου - σημαίνει ότι η αγορά είναι επιρρεπής σε μεγαλύτερες κινήσεις, σύμφωνα με την ομάδα της Morgan Stanley.
«Η Wall θα πουλήσει στην κάθοδο και θα αγοράσει στην άνοδο», έγραψαν.
«Αυτό είναι πιθανόν προσωρινό - αλλά προς το παρόν, αφήνει την αγορά ελεύθερη να κινηθεί».

Δεν πιστεύουν σε περαιτέρω ράλι, δεν βάζουν άλλα χρήματα στις μετοχές οι traders

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι traders διστάζουν πια να ακολουθήσουν περαιτέρω το 10μηνο ράλι που ανέβασε τον δείκτη S&P 28% ψηλότερα και σε τόσο υψηλά επίπεδα τιμών προς κέρδη τα οποία έχουν δει μόνο δύο φορές τις τελευταίες τρεις δεκαετίες - δηλαδή δεν βάζουν άλλα κεφάλαι στις μετοχές.
Τα κεφάλαια που επικεντρώνονται στις αμερικανικές μετοχές μόλις είχαν την πρώτη τους εκροή σε τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με την Bank of America Corp., επικαλούμενη στοιχεία από την EPFR Global.
Έχοντας καταγράψει πτώση σχεδόν 3% τον Αύγουστο, ο S&P 500 ξεκίνησε το μήνα με τη χειρότερη επίδοση από τον περασμένο Μάρτιο.
Αν η πτώση συνεχιστεί, μπορεί να προκαλέσει την έξοδο των διαχειριστών των χρηματαγορών που κάνουν κατανομή περιουσιακών στοιχείων με βάση τα σήματα της μεταβλητότητας και της δυναμικής, σύμφωνα με τον Rubner της Goldman.
Χάρη στη σταθερή άνοδο των μετοχών φέτος, αυτά τα αμοιβαία κεφάλαια που βασίζονται σε κανόνες έσπευσαν να αγοράσουν μετοχές, σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα.
Αλλά και οι σύμβουλοι διαπραγμάτευσης εμπορευμάτων ή CTA που ακολουθούν τη δυναμική των τιμών των περιουσιακών στοιχείων μέσω μακροχρόνιων και βραχυπρόθεσμων στοιχημάτων στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, έχουν φορτώσει τόσο πολύ μετοχές που ο Rubner λέει ότι ακόμη και μια μικρή πτώση μπορεί να προκαλέσει τη βίαιη αποχώρησή τους.
Ένας αριθμός που πρέπει να παρακολουθείτε, λέει, είναι ο κινητός μέσος όρος 50 ημερών του S&P 500.
Αυτή ορίζει την τάση, βρίσκεται επί του παρόντος κοντά στις 4.438 και δεν έχει παραβιαστεί ούτε κατά την τραπεζική κρίση τον Μάρτιο.
Μια πτώση κάτω από τις 4.278 θα μπορούσε να γυρίσει τη μεσοπρόθεσμη δυναμική σε αρνητική για τους CTA, δείχνει το μοντέλο του.
«Αυτό είναι το θέμα τώρα, αν αρχίσουμε να κατηφορίζουμε, υπάρχει ένας επιταχυντής που βασίζεται στην τοποθέτηση και τους κανόνες που ακολουθούν τα ETF», έγραψε ο Rubner.
«Η αστάθεια γίνεται πια ο παίκτης στο γήπεδο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης