Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ύφεση η ολλανδική οικονομία - Μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3% το β' 3μηνο του 2023

Σε ύφεση η ολλανδική οικονομία - Μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3% το β' 3μηνο του 2023
Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 1,6%, ενώ οι εξαγωγές ήταν κατά 0,7% χαμηλότερες σε σχέση με τους τρεις πρώτους μήνες του έτους
Σε ύφεση εισήλθε η ολλανδική οικονομία με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση το β' τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία της Ολλανδίας την Τετάρτη (16/8/2023).
Η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, μετά από συρρίκνωση 0,4% τους τρεις πρώτους μήνες του έτους. Η οικονομική ανάπτυξη στην Ολλανδία είχε διαμορφωθεί σχεδόν στο 5% ετησίως το 2021 και το 2022, σε μια γρήγορη ανάκαμψη από την ύφεση του COVID-19.
Η πρώτη ύφεση μετά την πανδημία οφείλεται στην πτώση των καταναλωτικών δαπανών και των εξαγωγών, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός οδήγησε σε αύξηση των τιμών των τροφίμων και των λογαριασμών ενέργειας στην Ολλανδία και τους εμπορικούς εταίρους τους.
Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 1,6%, ενώ οι εξαγωγές ήταν κατά 0,7% χαμηλότερες σε σχέση με τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.
Ο πληθωρισμός στην Ολλανδία έχει μειωθεί από τότε που έφτασε στο ανώτατο επίπεδο του 14,5% τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά εξακολούθησε να είναι σχετικά υψηλός, γύρω στο 6% το β' τρίμηνο του 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης