Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιγαντώνεται η τράπεζα των BRICS - Στόχος η μείωση της εξάρτησης από το δολάριο

Γιγαντώνεται η τράπεζα των BRICS - Στόχος η μείωση της εξάρτησης από το δολάριο
Παρά την πρόθεσή της να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στην οικονομική τάξη που εδρεύει στις ΗΠΑ, η NDB αναγκάστηκε να αναστείλει όλες τις δραστηριότητες στη χώρα-μέλος της Ρωσίας για να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων
Σχετικά Άρθρα
Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η συνεργασία του έτερου παγκόσμιου πόλου, με τα έθνη που συμμετέχουν στην ομάδα των BRICS να ενισχύουν τη δική τους τράπεζα.
Η αναπτυξιακή τράπεζα σχεδιάζει να αρχίσει να δανείζει σε νομίσματα της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας ως μέρος ενός σχεδίου μείωσης της εξάρτησης από το δολάριο και προώθησης ενός πιο πολυπολικού διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, σύμφωνα με την πρόεδρό της.
Η Dilma Rousseff, η πρώην ηγέτης της Βραζιλίας που ηγείται της Νέας Τράπεζας Ανάπτυξης, είπε επίσης ότι η τράπεζα με έδρα τη Σαγκάη εξετάζει αιτήσεις για ένταξη από περίπου 15 χώρες και είναι πιθανό να εγκρίνει την αποδοχή τεσσάρων ή πέντε χωρών.
Αρνήθηκε όμως να κατονομάσει τις χώρες, αλλά είπε ότι ήταν προτεραιότητα για την NDB να διαφοροποιήσει τη γεωγραφική την εκπροσώπηση.
«Αναμένουμε να δανείσουμε μεταξύ 8 και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος», είπε η Rousseff σε συνέντευξή της στους Financial Times.
«Στόχος μας είναι να φτάσουμε περίπου το 30% όλων όσων δανείζουμε»... σε τοπικό νόμισμα."
Είπε ότι η NDB θα εκδώσει χρέος σε ραντ για δανεισμό στη Νότια Αφρική και θα κάνει «το ίδιο πράγμα στη Βραζιλία με το ρεάλ.
Θα προσπαθήσουμε είτε να κάνουμε μια ανταλλαγή νομισμάτων είτε να εκδόσουμε χρέος.
Και επίσης σε ρουπίες."
Η τράπεζα δανείζει ήδη σε renminbi.

Ο στόχος του δανεισμού

Η επέκταση του δανεισμού σε τοπικό νόμισμα υποστηρίζει έναν ευρύτερο στόχο που συμφωνήθηκε από τα έθνη BRICS για την ενθάρρυνση της χρήσης εναλλακτικών λύσεων αντί του δολαρίου στις εμπορικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
Τα έθνη των BRICS — Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική — δημιούργησαν την NDB το 2015 ως εναλλακτική λύση σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που κυριαρχούν οι ΗΠΑ, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα.
Η NDB έχει δανείσει 33 δισεκατομμύρια δολάρια για έργα υποδομής και βιώσιμης ανάπτυξης και έχει ενσωματώσει χώρες που δεν ανήκουν στους BRICS, την Αίγυπτο, το Μπαγκλαντές και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως πρόσθετα μέλη, με την Ουρουγουάη να βρίσκεται στα τελικά στάδια εισδοχής.
Η Rousseff είπε ότι ο δανεισμός σε τοπικό νόμισμα θα επιτρέψει στους δανειολήπτες των χωρών-μελών να αποφύγουν τον συναλλαγματικό κίνδυνο και τις διακυμάνσεις στα επιτόκια των ΗΠΑ.
«Τα τοπικά νομίσματα δεν είναι εναλλακτικές στο δολάριο», είπε.
«Είναι εναλλακτικές σε ένα σύστημα.
Μέχρι στιγμής το σύστημα ήταν μονοπολικό... πρόκειται να αντικατασταθεί από ένα πιο πολυπολικό σύστημα».

Άνευ όρων ο δανεισμός

Η τράπεζα των BRICS προσπάθησε επίσης να διακριθεί από την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, μη θέτοντας λίστες με πολιτικούς όρους για τα δάνεια.
«Απαιτούμε κάθε είδους προϋποθέσεις», είπε η Rousseff.
«Συχνά ένα δάνειο δίνεται με την προϋπόθεση ότι εφαρμόζονται ορισμένες πολιτικές.
Δεν το κάνουμε αυτό. Σεβόμαστε τις πολιτικές κάθε χώρας».
Παρά την πρόθεσή της να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στην οικονομική τάξη που εδρεύει στις ΗΠΑ, η NDB αναγκάστηκε να αναστείλει όλες τις δραστηριότητες στη χώρα-μέλος της Ρωσίας για να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων και την αποκοπή από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα υπάρχει», παραδέχτηκε η Rousseff.
«Πρέπει να ζήσουμε με αυτό».

Η υποβάθμιση

Ο Fitch υποβάθμισε το χρέος της NDB από AA+ σε AA πέρυσι με αρνητικές προοπτικές λόγω της έκθεσης της τράπεζας στη Ρωσία, λέγοντας ότι «θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προκλήσεις για την έκδοση μακροπρόθεσμου ομολόγου στις κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ».
Αυτό οφείλεται στους κινδύνους φήμης που συνδέονται με την εν μέρει ρωσική ιδιοκτησιακή του δομή, είπε ο οίκος αξιολόγησης, με τη Μόσχα να κατέχει το 19,4% του κεφαλαίου στα τέλη του 2021.
Ο Fitch αναθεώρησε την προοπτική της NDB σε σταθερή τον Μάιο, αφού η τράπεζα πέτυχε να εκδώσει "Πράσινο" ομόλογο 1,25 δισ. δολαρίων, αλλά δεν αποκατέστησε την αξιολόγηση AA+.
Η Rousseff είπε ότι πίστευε ότι η τράπεζα είχε άφθονο περιθώριο ανάπτυξης, λέγοντας ότι σε ηλικία επτά ετών ήταν η νεότερη από τις αναπτυξιακές τράπεζες του κόσμου.
«Θα μεταμορφωθούμε σε μια σημαντική τράπεζα για τις αναπτυσσόμενες χώρες και τις αναδυόμενες αγορές», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης