Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πλημμύρισαν οι Βρυξέλλες με κοκαΐνη – Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους

Πλημμύρισαν οι Βρυξέλλες με κοκαΐνη – Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους
Μια ανάλυση του 2021 των αστικών λυμάτων σε 13 ευρωπαϊκές πόλεις βρήκε τις υψηλότερες ποσότητες υπολειμμάτων ναρκωτικών στο Άμστερνταμ και την Αμβέρσα
Κανείς δεν θέλει να δουλέψει τη νυχτερινή βάρδια.
Ο Karim H'Didouane είναι για δύο χρόνια ρεσεψιονίστ στο Park Inn by Radisson δίπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό Midi των Βρυξελλών, γνωστό ως Zuid στα φλαμανδικά.
Η περιοχή αλλάζει, είπε — και όχι προς το καλύτερο.
«Υπάρχει αύξηση των εμπόρων ναρκωτικών, των βανδαλισμών, των κλοπών», είπε ο H'Didouane.
«Δεν είναι ασφαλές πια».
Το Park Inn βρίσκεται απέναντι από μια από τις εισόδους του Midi των Βρυξελλών, σε μια περιοχή της συνοικίας Saint-Gilles της πόλης που έχει αποκτήσει φήμη για τη βία και το έγκλημα, ιδιαίτερα όταν πέφτει το σκοτάδι.
Ο H'Didouane δεν είναι ο μόνος που αισθάνεται ανασφαλής.
Λίγα μέτρα από το Park Inn, ο Mostafa Abdelazim, ρεσεψιονίστ στο ξενοδοχείο Euro Capital, του έκλεψαν το πορτοφόλι πέντε φορές μέσα σε πέντε χρόνια.
«Δεν είναι η καλύτερη εικόνα για όταν οι διεθνείς ταξιδιώτες φτάνουν στο σταθμό», είπε.
«Οι περισσότεροι από αυτούς φτάνουν στο ξενοδοχείο ήδη με ένα πρόβλημα: «κάποιος μου έκλεψε την τσάντα» … ή «Έχω δεχτεί επίθεση».
Ο σταθμός - ο κύριος σιδηροδρομικός κόμβος του Βελγίου για εσωτερικές και διεθνείς μετακινήσεις - φαίνεται αρκετά ασφαλής, ζωντανός με τουρίστες που σπεύδουν να προλάβουν τα τρένα τους, ντόπιους που συρρέουν υπόγεια στο μετρό και λιανοπωλητές που πωλούν τα πάντα, από φαγητό μέχρι πολύχρωμη διακόσμηση και ακριβές τσάντες .
Αλλά το βράδυ, οι ντόπιοι ρεσεψιονίστ περιγράφουν ένα κολασμένο σκηνικό: σπασμένα τζάμια αυτοκινήτων, επίμονοι πορτοφολάδες, κλεμμένα ποδήλατα, καβγάδες μεθύσι και ναρκωτικά.

Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους

Αυτό που βλέπουν είναι μια ανησυχητική τάση που ταρακούνησε την πόλη.
Στην πραγματικότητα, έγινε τόσο κακό που πρόσφατα 40 επιτροπές και ενώσεις γειτονιών των Βρυξελλών έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρήση ναρκωτικών και τη μείωση της ασφάλειας σε μια ανοιχτή επιστολή προς τους πολιτικούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αστυνομία κατέγραψε 3.320 εγκλήματα κοντά στον σταθμό το 2021 και 3.447 εγκλήματα κατά τη διάρκεια του 2020, με τον κορωνοϊό, με τα πιο συνηθισμένα αδικήματα να είναι η κλοπή και ο εκβιασμός.
Το 2019 ο αριθμός ήταν 4.205, ενώ το 2018 ήταν χαμηλότερος, στις 2.815.
Τα στοιχεία του 2022 δεν είναι πλήρη, αλλά τους πρώτους εννέα μήνες σημειώθηκαν 2.204 εγκλήματα.
Σύμφωνα με την καθημερινή εφημερίδα De Standaard του Βελγίου, οι αριθμοί σημαίνουν ότι η περιοχή του σταθμού Midi είχε σχεδόν τόσα ποινικά αδικήματα όσα όλοι οι σταθμοί σε 13 φλαμανδικές πόλεις —συμπεριλαμβανομένων της Αμβέρσας και της Γάνδης— μαζί.
«Δεν ήταν έκπληξη για μένα ότι υπήρχε μεγάλη εγκληματικότητα γενικά στις Βρυξέλλες, αλλά αυτό που με εντυπωσίασε ήταν το μέγεθος των ζητημάτων», είπε ο Roggeman.
«Αυτό είναι ντροπή καθώς ο Νότος των Βρυξελλών χρησιμεύει ως πύλη για το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς σιδηροδρομικής κυκλοφορίας, ως κόμβος του Eurostar και της Thalys», πρόσθεσε.

Πλημμύρισαν οι Βρυξέλλες με κοκαΐνη

Ένας άλλος αριθμός ξεχωρίζει, ένας που αυξάνεται σταθερά τα τελευταία πέντε χρόνια: τα εγκλήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά.
Το 2021, υπήρχαν 372 αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά στη γειτονιά γύρω από τον σταθμό, περισσότερα από ένα την ημέρα και αποτελούν περίπου το 10% των συνολικών εγκλημάτων εκείνο το έτος.
Πρόκειται για αύξηση από τα 266 που αναφέρθηκαν το 2020, 172 το 2019 και 67 το 2018.
Για όσους εργάζονται γύρω από το σταθμό, τα στοιχεία δεν αποτελούν έκπληξη.
Ο H'Didouane είπε ότι έχει δει περισσότερους εμπόρους ναρκωτικών να εργάζονται στην περιοχή τα τελευταία πέντε χρόνια, προσπαθώντας συχνά να μπουν κρυφά σε ακίνητα ξενοδοχείου και να κλείσουν δωμάτια για να πουλήσουν ή να χρησιμοποιήσουν ναρκωτικά.
Και δεν πρέπει να αποτελούν έκπληξη ούτε για κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Η χρήση ναρκωτικών σε όλο το Βέλγιο έχει εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια, από την αύξηση της χρήσης αμφεταμίνης το 2022 έως την αύξηση της κατανάλωσης κοκαΐνης στις Βρυξέλλες το 2021-2022.
Συγκεκριμένα, η κοκαΐνη κρακ - μια ουσία εξαιρετικά εθιστική που πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1980 - έχει αρχίσει να πλημμυρίζει τους δρόμους και γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στους χρήστες ναρκωτικών.
Μια ανάλυση του 2021 των αστικών λυμάτων σε 13 ευρωπαϊκές πόλεις, από το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο EUSEME, βρήκε τις υψηλότερες ποσότητες υπολειμμάτων ναρκωτικών στο Άμστερνταμ και την Αμβέρσα, το λιμάνι του Βελγίου που διοχετεύει βουνά παράνομων ναρκωτικών, ιδίως κοκαΐνης, στην ηπειρωτική Ευρώπη κάθε χρόνο.

Τι είναι το Crack

Στοιχεία έρευνας από το Transit, ένα τοπικό κέντρο βοήθειας και καταφύγιο για άτομα με εθισμό στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, διαπίστωσαν ότι το κρακ ήταν η πιο καταναλωμένη ουσία μεταξύ των χρηστών σκληρών ναρκωτικών το 2022, που χρησιμοποιήθηκε από το 67% των ερωτηθέντων.
«Το κρακ είναι κοκαΐνη, απλώς καταναλώνεται με διαφορετικό τρόπο», δήλωσε ο Bruno Valkeneers, επικεφαλής επικοινωνίας στο Transit.
«Το να κάνεις μια γραμμή ή να κάνεις ένεση στον εαυτό σου στο πεζοδρόμιο είναι πολύ πιο δύσκολο από το να έχεις έναν ‘πετραδάκι’ έτοιμο, να τον βάλεις σε μια πίπα και να καπνίσεις τις αναθυμιάσεις του».
Η κοκαΐνη κρακ είναι ένα φάρμακο που λαμβάνεται με συνδυασμό σκόνης κοκαΐνης με μαγειρική σόδα ή αμμωνία.
Μετατρέπει το προϊόν σε στερεοποιημένα πετρώματα, τα οποία μπορούν να καπνιστούν με γυάλινο σωλήνα.
Δεν είναι απλώς πιο εύκολο να καταναλωθεί από την κοκαΐνη, αλλά το κρακ είναι επίσης φθηνότερο — ένα βράχος κρακ κοστίζει μεταξύ 10 και 20 ευρώ.
Αυτό συνέβαλε στην αύξηση της δημοτικότητάς του τα τελευταία χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης