Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lukashenko για Wagner: Θα παραμείνουν στη Λευκορωσία - Για Prigozhin: «Eρασιτεχνική δουλειά» για να πιστώνεται στον Putin

Lukashenko για Wagner: Θα παραμείνουν στη Λευκορωσία - Για Prigozhin: «Eρασιτεχνική δουλειά» για να πιστώνεται στον Putin
«Η Wagner είναι ζωντανή και θα ζήσει στη Λευκορωσία», λέει ο ηγέτης της Λευκορωσίας
Μέλη της μισθοφορικής δύναμης Wagner τα οποία φέρονται να μετεγκαταστάθηκαν στη Λευκορωσία μετά την αποτυχημένη ανταρσία του αρχηγού της ομάδας Yevgeny Prigozhin, θα παραμείνουν στη Λευκορωσία, σύμφωνα με δηλώσεις του Λευκορώσου προέδρου Alexander Lukashenko, o οποίος δεν διευκρίνισε τον σκοπό ή πόσο καιρό θα παραμείνουν.
«Η (ομάδα) Wagner είναι ζωντανή και θα ζήσει στη Λευκορωσία», υποστήριξε ο Λευκορώσος Πρόεδρος, λέγοντας ότι ο «σκληροπυρηνικός» πυρήνας της δύναμης θα παραμείνει κάτω από ένα σχέδιο που «έχτισε» ο ίδιος ο αρχηγός της.
Το αφεντικό της Wagner Yevgeny Prigozhin σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα την Τετάρτη.
Και οι 10 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος, συμπεριλαμβανομένων πολλών άλλων ανώτερων στελεχών του Wagner, έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή του ιδιωτικού αεροσκάφους βόρεια της Μόσχας.
Το ιδιωτικό τζετ του Prigozhin κινηματογραφήθηκε να πέφτει από τον ουρανό και να συντρίβεται βορειοδυτικά της Μόσχας, οδηγώντας δυτικούς αξιωματούχους να υποθέσουν ότι ο ηγέτης της ομάδας Wagner σκοτώθηκε με εντολή του Putin, ως αντίποινα για την ανταρσία που οδήγησε στη Μόσχα τον Ιούνιο, ωστόσο ο ηγέτης της Λευκορωσίας έχει αντίθετη άποψη και, όπως το Κρεμλίνο, απέρριψε και αυτός τους ισχυρισμούς ότι ο Putin είχε οποιονδήποτε ρόλο στον υποτιθέμενο θάνατο του Yevgeni Prigozhin, του πολέμαρχου που ξεκίνησε τη μεγαλύτερη πρόκληση για την εξουσία του Ρώσου προέδρου εδώ και δεκαετίες.

Ερασιτεχνική δουλειά για να είναι πίσω της ο Putin

«Δεν μπορώ να πω ποιος το έκανε. . . Αλλά ξέρω τον [Vladimir] Putin», είπε ο Lukashenko, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.
«Είναι ένας συνετός, στοχαστικός, πολύ ήρεμος άνθρωπος. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ήταν αυτός που το έκανε.... Η εικαζόμενη δολοφονία ήταν πολύ σκληρή, αντιεπαγγελματική δουλειά» για να πιστώνεται σε αυτόν», είπε ο ηγέτης της Λευκορωσίας, αποκαλύπτοντας τα σχέδιά του να κρατήσει 10.000 μισθοφόρους στη Λευκορωσία.
Εξαρχής, είχε απορρίψει τα σενάρια δολοφονίας του ηγέτη της ομάδας Wagner από τη Μόσχα τονίζοντας επίσης, ότι δεν εγγυήθηκε την ασφάλεια Prigozhin: «Ποτέ δεν εγγυήθηκα την ασφάλειά του».

Το μέλλον της Wagner

Παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της ομάδας Wagner, η οποία έχει την έδρα της στη γενέτειρα του Prigozhin, την Αγία Πετρούπολη.
Πέρυσι η πολιτοφυλακή περιλάμβανε δεκάδες χιλιάδες μαχητές, πολλοί από τους οποίους στρατολογήθηκαν από ρωσικές φυλακές, αλλά και πολλούς έμπειρους μισθοφόρους που είχαν πολεμήσει με την Wagner για χρόνια σε επιχειρήσεις στη Συρία, τη Λιβύη και πολλές χώρες της Αφρικής.
Ο Lukashenko είπε ότι η ομάδα Wagner θα συνεχίσει να εδρεύει στη Λευκορωσία, παρά το θάνατο του Prigozhin.
Από εκεί, η ομάδα αναμενόταν να συνεχίσει πολλά από τα εγχειρήματά της και ο ίδιος ο Prigozhin είχε πρόσφατα φωτογραφηθεί σε άγνωστη τοποθεσία στην Αφρική, πιθανώς στο Μάλι.
Τώρα, το μέλλον αυτών των εγχειρημάτων είναι αμφίβολο, όπως και τι θα συμβεί με τους μισθοφόρους.
Ερωτηθείς για το μέλλον της ομάδας Wagner την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι «είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει τέτοιος οργανισμός. . . de jure», και δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με έναν πιθανό αντικαταστάτη του Prigozhin στο τιμόνι του Wagner.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης