Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Πτώση 70% στις εισαγωγές από τη Ρωσία σε δύο χρόνια – Οι Βρυξέλλες αγνοούν ότι οι κυρώσεις κοστίζουν στη Γηραιά Ήπειρο

ΕΕ: Πτώση 70% στις εισαγωγές από τη Ρωσία σε δύο χρόνια – Οι Βρυξέλλες αγνοούν ότι οι κυρώσεις κοστίζουν στη Γηραιά  Ήπειρο
Η Ουγγαρία επισημαίνει την αποτυχία των ευρωπαϊκών κυρώσεων και το κόστος τους για την ΕΕ
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Josep Borrell, ανακοίνωσε μια «άνευ προηγουμένου» μείωση στις συνολικές εισαγωγές της ΕΕ από τη Ρωσία κατά περισσότερο από 70% από το επίπεδο του 2021 ενώ  οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 54%, στο πλαίσιο των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει την πίεση των κυρώσεων, την οποία η Δύση άρχισε να ασκεί πριν από αρκετά χρόνια και συνεχίζει να αυξάνεται.
Η Μόσχα σημείωσε ότι η Δύση δεν είχε το θάρρος να αναγνωρίσει την αποτυχία των κυρώσεων.
Στις ίδιες τις δυτικές χώρες έχουν ακουστεί πολλές φορές απόψεις ότι οι αντιρωσικές κυρώσεις είναι αναποτελεσματικές.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε ότι η πολιτική περιορισμού και αποδυνάμωσης της Ρωσίας είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική της Δύσης και οι κυρώσεις επέφεραν σοβαρό πλήγμα σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.
«Σε σύγκριση με το 2021, το ύψος των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 58% 2022, κάτι που δεν έχει προηγούμενο
S1
Οι εισαγωγές μη ενεργειακών αγαθών από τη Ρωσική Ομοσπονδία μειώθηκαν κατά περίπου 60%, η μεγαλύτερη μείωση ήταν στον σίδηρο και τον χάλυβα, τα πολύτιμα μέταλλα, το ξύλο …  
Αυτή η τάση αυξάνεται: το πρώτο τρίμηνο του 2023, η μείωση των μη ενεργειακών εισαγωγών ξεπέρασε το 75%, στον ενεργειακό τομέα το ποσοστό αυτό είναι ακόμη υψηλότερο στο μείον 80%,» λέει ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ σε ανάρτησή του στο blog του για τις κυρώσεις. κατά της Ρωσίας, με τίτλο «Ναι, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας λειτουργούν».
«Όσον αφορά τις εξαγωγές, τα περιοριστικά μέτρα οδήγησαν σε μείωση περίπου 54% των συνολικών εξαγωγών της ΕΕ στη Ρωσία από τα επίπεδα του 2021 μέχρι σήμερα», επισημαίνει ο Borrell.
Συνδέει άμεσα αυτά τα στοιχεία με την «αποτελεσματικότητα» των ευρωπαϊκών κυρώσεων. "Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτές οι κυρώσεις (κατά της Ρωσίας ) δεν λειτουργούν.
Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια», γράφει ο κορυφαίος Ευρωπαίος διπλωμάτης, επικαλούμενος όχι μόνο στοιχεία για τη μείωση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, αλλά και για την υποτιθέμενη «οικονομική ύφεση» στην ίδια τη Ρωσία.
Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ είναι πεπεισμένος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συνεχίσει να «μένει στην ίδια πορεία».
S2
S4
Την ίδια ώρα, ο Borrell αμφιβάλλει ότι ο υπόλοιπος κόσμος θα μπορέσει να αντικαταστήσει τα ρωσικά αγαθά με προϊόντα της ΕΕ που έχουν εγκαταλείψει την αγορά της, αλλά εξακολουθεί να προσπαθεί, για κάθε ενδεχόμενο, να πείσει τρίτες χώρες να μην παραβιάσουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.
«Η Ρωσία προσπαθεί να αντισταθεί στις κυρώσεις της ΕΕ…
Αν και είναι αμφίβολο ότι άλλοι θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν πλήρως τα κενά που δημιουργούνται από προϊόντα που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ, αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη να ενεργήσουμε πιο αποφασιστικά ενάντια στην καταστρατήγηση των ευρωπαϊκών κυρώσεων (από τρίτες χώρες)», εξήγησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, υποσχόμενος να συνεχίσει να συνεργάζεται με τρίτες χώρες για να τις πείσει να αγωνιστούν ενεργά κατά της παράκαμψης των περιορισμών που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η αντίρρηση της Ουγγαρίας
Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών και Οικονομικών Σχέσεων Peter Szijjarto δήλωσε νωρίτερα το Σάββατο 26 Αυγούστου 2023 ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν αναγνωρίζουν την αποτυχία της πολιτικής κυρώσεων, καθώς η λογική συνέπεια μιας τέτοιας αναγνώρισης είναι η παραίτηση όσων συνέβαλαν στην επιβολή κυρώσεων.
Η Δύση ενίσχυσε την πίεση των κυρώσεων στη Ρωσία για την Ουκρανία , γεγονός που οδήγησε σε υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, καυσίμων και τροφίμων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι ο κύριος στόχος της Δύσης είναι να επιδεινώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-08-26_230236.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης