Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ευρώπη έχει αυξήσει κατά 5 φορές την αγορά λιπασμάτων από τη Ρωσία - Τι συμβαίνει;

Η Ευρώπη έχει αυξήσει κατά 5 φορές την αγορά λιπασμάτων από τη Ρωσία - Τι συμβαίνει;
Στην Ευρώπη, η γη έχει εξαντληθεί και χρειάζεται μέσα εντατικοποίησης, συμπεριλαμβανομένων των ορυκτών λιπασμάτων
Την απότομη αύξηση των εισαγωγών ορυκτών λιπασμάτων από τη Ρωσική Ομοσπονδία από τις χώρες της ΕΕ σχολίασε στο ραδιόφωνο του Sputnik ο οικονομολόγος, αναλυτής της αγροτικής αγοράς Leonid Kholod.
Στα τέλη του 2022, λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, το κόστος των ορυκτών λιπασμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε κατά μιάμιση φορά, γεγονός που επηρέασε την κερδοφορία των τοπικών επιχειρήσεων, γράφει η Prime.
Ο ηγέτης της αγοράς, η νορβηγική Yara International, έπρεπε να μειώσει την παραγωγή σχεδόν στο μισό.
Η βρετανική CF Industries έκλεισε δύο εργοστάσια, η γερμανική BASF απενεργοποίησε μέρος της παραγωγικής ικανότητας, αναφέρει το άρθρο.
Η αμμωνία, η οποία απαιτείται για την παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων, έχει επίσης αυξηθεί απότομα.
Ως αποτέλεσμα, οι εισαγωγές λιπασμάτων από τη Ρωσία στην ΕΕ, οι οποίες αναμενόταν να μην υπάγονταν στις δυτικές κυρώσεις, αυξήθηκαν πέντε φορές κατά το παρελθόν έτος, σημειώνει το δημοσίευμα.
Στον αέρα του ραδιοφώνου Sputnik, ο Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών, Leonid Kholod εξέφρασε την άποψη ότι η ευρωπαϊκή γεωργία δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ρωσικά ορυκτά λιπάσματα.
"Η Ρωσία ήταν και παραμένει ένας εξαιρετικά σημαντικός προμηθευτής λιπασμάτων στην παγκόσμια αγορά. Μέχρι το 2023, εξάγαμε το μεγαλύτερο μέρος - 16% της παγκόσμιας αγοράς, και στην Ευρώπη έφτασε το 40%. Στην Ευρώπη, η γη έχει εξαντληθεί και χρειάζεται μέσα εντατικοποίησης, συμπεριλαμβανομένων των ορυκτών λιπασμάτων», είπε ο οικονομολόγος.
Κατά τη γνώμη του, η πολλαπλή αύξηση των αγορών ρωσικών λιπασμάτων τον περασμένο χρόνο οφείλεται στη χαμηλή βάση - αρχικά οι εισαγωγές τους στις χώρες της ΕΕ μειώθηκαν απότομα, μετά σταδιακά ανέκαμψαν.
"Κανείς δεν επέβαλε κυρώσεις στα λιπάσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν και, μερικές φορές μπλόκαρε τις εισαγωγές τους. Αλλά την ίδια στιγμή, τα logistics και το σύστημα διακανονισμού ήταν περίπλοκα - λόγω της  σύγχυσης με τις κυρώσεις.
Ονόμασε τον λόγο για τον οποίο τα ρωσικά ορυκτά λιπάσματα είναι φθηνότερα από τα ευρωπαϊκά.
«Στην παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων χρησιμοποιείται αέριο.
Στη Ρωσία, οι επιχειρήσεις τροφοδοτούνται από έναν μεγάλο κεντρικό σωλήνα, ενώ οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν μικρή ποσότητα αερίου και σήμερα τρέφονται κυρίως με υγροποιημένο αέριο, το οποίο είναι εκ των προτέρων ακριβότερο.
Αραιώνει τη συνολική τιμή, η οποία αυξάνεται... Και όσο πιο ακριβό υγροποιημένο αέριο χρησιμοποιείται, θα συνεχίσει να χρειάζεται τη Ρωσία», σχολιάζει ο Leonid Kholod.
Η απότομη μείωση των αγορών φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου αγωγών οδηγεί σε υψηλότερες τιμές όχι μόνο για τα λιπάσματα, αλλά για όλα σχεδόν τα αγαθά που παράγονται στην ΕΕ, συνέχισε.
"Το αέριο, όπως και η βενζίνη, βρίσκεται στην καρδιά της πυραμίδας των τιμών - εμπλέκεται σχεδόν σε όλα - στην παραγωγή αυτοκινήτων, ψωμιού, οτιδήποτε. Φυσικά, εάν αυξηθούν οι τιμές για τις βασικές πρώτες ύλες, αυτό επηρεάζει ολόκληρη την αλυσίδα τιμών», πρόσθεσε ο αναλυτής της αγροτικής αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης